Nettbutikken
Informasjon og inspirasjon
Løpesko på tredemølle

Slik tester vi deg

På Löplabbet er alle ansatte løpere på ulike nivå, og de utgjør vår viktigste ressurs. Det er nemlig god, individuell kundebehandling som er kjerneverdien vår - kundebehandling basert på kunnskap og erfaring. Når du kommer til oss er testen vår viktig for at vi skal kunne veilede deg på best mulig måte.

Vi er opptatt av å gi deg en best mulig veiledning basert på dine løpe- og treningsvaner, din erfaring, samt til din fotstilling og løpeteknikk.

Du trenger ikke bestille time for å ta testen, vi har kølappsystem i våre butikker. Testen er gratis om du kjøper sko hos oss, hvis ikke koster den 300,-

1. Hva er din bakgrunn, vaner og behov?
Alle de du møter i butikkene våre er løpere selv. De har alle opplevd både medgang og motgang, de har vært skadet, og de har alle vært nybegynnere en gang. Mange av dem har dessuten relevant utdannelse som idrettsfag, fysioterapi osv. De har også alle sammen gjennomgått opplæring i biomekanikk, treningslære og produkter.

Før vi kan hjelpe deg med å finne sko, må vi vite litt om deg og treningen din. Er du nybegynner som skal begynne å løpe eller er du allerede i gang? Hvor lenge har du løpt? Hvor ofte og langt løper du? Har du vært skadet eller har du vondt noe sted? Ser du etter løpesko til mengdetrening eller raske turer og intervaller – til terreng eller asfalt?


2. Vi kikker på føttene dine på speilkassen – hvordan belaster du foten?
Testens andre del foregår på speilkassen. Her står du barbeint på en tykk glassplate. Under platen ligger et skråstilt speil der vi kan se undersiden av foten din. Har du en normal fotbue? Eller kanskje du er plattfot eller har svært høy bue? Er belastningen like kraftig på begge føtter eller kraftigere på den ene? Det kan tyde på at den ene foten er lengre enn den andre. Hvordan er styrken i anklene dine? Er det sjanse for de faller inn når du lander, slik at du overpronerer? Ved å se på foten din kan også se hva slags passform som passer deg best. Smal eller bred fot, høy eller lav vrist – og så videre. Bruker man speilkassen riktig kan den gi svært mange indikasjoner på hva slags forutsetninger du har, hva slags løpesko du kan ha bruk for og hvilke skader du kan være disponert for.

Löplabbets skotest på tredemølle
Samtalen vi har med deg i forkant av testen er veldig viktig for at vi skal kunne gi deg god veiledning.

3. Vi filmer deg på tredemøllen fra siden og bakfra
Så må vi se hvordan foten din oppfører seg i bevegelse. Det er selvsagt viktigst. Du løper et snaut minutt på tredemølle i ganske rolig tempo. Vi starter pent og forsiktig, og har du ikke løpt på en tredemølle før, skal du ikke være bekymret - vi hjelper deg.

Ved hjelp av nettbrett filmer vi deg bakfra og fra siden. Fra siden ser vi på hvordan foten din lander, men også på knær, hofter/bekken og overkropp. Etterpå filmer vi deg bakfra. Her ser vi på hvordan foten pronerer. Pronasjon er den rullende bevegelsen fra yttersiden av foten over til innsiden – fotens eget system for å dempe støtet. Når vi snakker om overpronasjon betyr det at man faller inn i ankelledet når foten belastes. Overpronasjon er svært vanlig og helt ufarlig. Det er når man opplever vondter at overpronasjonen bør korrigeres ved hjelp av stabile sko eller endringer i løpeteknikk.

Tidligere var det bare stabiliserende løpesko som var løsningen for deg som overpronerer. I kjølvannet av «barfotbølgen» er det blitt mye mer oppmerksomhet rundt teknikk, og hva god og naturlig løpeteknikk kan gjøre for deg som har en overpronasjon. Hvis du ønsker å legge om til et mest mulig naturlig løpesteg kan vi hjelpe deg med det, og du får også straks mange flere modeller å velge i, morsommere løpesko, lettere og smidigere, uten en større risiko for skader. Og det er det vi jobber for – trygg treningsglede.

4. Ut i fra råd og veiledning velger du den skoen som du liker best
På bakgrunn av det vi har funnet ut gjennom testen gir vi deg noen modeller å velge i. Så er det opp til deg å finne den som sitter best på foten din, og den du liker best. Du må gjerne prøve alle på tredemøllen. Du kjenner ikke hvordan en løpesko fungerer før du har løpt med den!

Löplabbets skotest på tredemølle
Vi ser blant annet på hvordan foten din beveger seg i løpssteget, samt knær, hofter/bekken og overkropp.