Til toppen

Vinterpiggsko


Mens de første vinterpiggskoene var tunge og klumpete, er dagens vinterpiggsko lette og smidige. Her er en omtale av noen av de modellene du finner på Löplabbet denne sesongen.

Tor Fauske
DAGLIG LEDER LöplabbetVinterpiggsko gir det aller beste festet når det er glatt og isete. Skoene kommer i flere varianter og er et godt valg dersom det er skikkelig vinterføre gjennom hele sesongen. 

Mens de første vinterpiggskoene var tunge og klumpete, er dagens vinterpiggsko lette og smidige. Flere modeller har dessuten en lav dropp som innbyr til naturlig løping. Overdelen er vannavvisende og sålen er pigget med solide stålpigger som tåler røff behandling. Vinterpiggsko krever noe tilvenning, men gir skikkelig feste på glatt underlag.

Prisen er høyere enn om du går for brodder eller pigger et par sko du allerede har hjemme, men til gjengjeld får du en trygg og god sko du kan bruke gjennom hele vinteren. I tillegg kan de brukes i terrenget om sommeren. Der vil du få godt feste på skogsstier og sleipt underlag.

 

Icebug Newrun BUGrip GTX

Denne  passer best til deg som er etter en modell for rolige treningsturer. Icebug NewRun har en bredere passform som gjør at du holde deg varmere på føttene. Overdel i resirkulert Polyester med GTX membran som holder deg tørr og varm. Modellen har god støtdemping med lettvekts EVA og en stødig plattform som holder foten stabil i skoen. Yttersåle av robust gummi med 17 stålpigger i forfot og hæl som gir et trygt grep på snø og is. 


Stabilitet: 4
Støtdemping: 4
Løpsfølelse: 4
Grep på snø og is: 6

Vekt herre/dame: 300 / 255 g
Såletykkelse hæl/forfot: 22 mm/15 mm
Antall pigger: 17
Dropp: 7 mm

 

VJ Sarva Xero 5 

Sarva Xero er en vinterpiggsko fra den finske produsenten VJ. Med god demping i sålen er dette en fin vintersko for deg som løper på harde underlag og trenger godt grep når vinterføret har kommet. Grovt mønster i sålen i tillegg til 20 stjerneformede pigger gir godt grep både på snø og is. Modellen gir en lett og smidig løpsfølelse selv på utfordrende underlag. Overdel i mesh laget av resirkulert materiale og med fitlocksnøring som gjør at skoen sitter godt rundt mellomfoten. Overdelen er vannavstøtende og noe varmere enn i vanlige joggesko.

Et godt valg for deg løper ute hele året og trenger noe demping til turer på hardt underlag.


Stabilitet: 3
Støtdemping: 4
Løpsfølelse: 4
Grep på snø og is: 5

Vekt herre/dame:  275 g /235 g 
Såletykkelse hæl/forfot: 29 mm/21 mm 
Antall pigger: 14 foran, 6 bak
Dropp: 8 mm 

 (NB. Alle sko fra VJ oppgis og bestilles i UK-størrelser).

 

VJ Sarva D'vil 4

VJ Sarva D´vil er en vinterpiggsko med 4 mm dropp, lav vekt og en smidig såle. En god sko for raske økter på vinteren, super både til langtur og intervall. Overdelen er vannavvisende, og sålen er grov, med 17 stjerneformede pigger som gir godt grep på både snø og is. Overdelen har fitlocksnøring som gir en presis og tett passform.  

Et godt valg for deg som vil løpe raskt, men trygt på glatt føre. Er du vant til å løpe med lette sko kan den også fungere som mengdesko. 

 


Stabilitet: 3
Støtdemping: 3
Løpsfølelse: 5
Grep på snø og is: 5

Vekt:  255 g
Såletykkelse hæl/forfot: 23 mm/19 mm 
Antall pigger: 10 foran, 1 i midten, 6 bak
Dropp: 4 mm 

 (NB. Alle sko fra VJ oppgis og bestilles i UK-størrelser).

VJ Sarva Xante  

Xante er en vinterpiggsko fra VJ med bedre støtdemping og bredere lest enn mange andre modeller på markedet.

Skoen har en robust overdel som VJ Sarva etterhvert har blitt godt kjent for. Deres Fitlock snøringssystem i mellomfoten gir en tett og trygg passform. Sveisede støttebånd gir ekstra støtte uten å føles ubehagelig. Overdelen er laget i vannavvisende materiale, for å tåle vinteren bedre. En litt bredere passform gjør at den passer flere føtter. Siste versjon, VJ Sarva Xante 2, har en ny mellomsåle med mer skum som gir bedre støtdemping for mer komfort på hardt underlag. Tradisjonell VJ-yttersåle med 7 pigger i hælen og 13 i forfoten gir et trygt grep på vinterføre. Piggene er svært slitesterke. 

VJ Xante gir deg bedre støtdemping enn tidligere VJ-modeller og er en alltidig modell som kan passe mange løpere. Samtidig får du VJ's trygge grep på snø og is vinterstid. 


Stabilitet: 3
Støtdemping: 5
Løpsfølelse: 4
Grep på snø og is: 6

Vekt herre/dame: 300 / 255 g
Såletykkelse hæl/forfot: 33 mm/23 mm
Antall pigger: 17
Dropp: 10 mm

Obs: VJ Sava oppgis og bestilles i UK-størrelser.