Til toppen

Når velger du vanntette sko?


Vi anbefaler normalt ikke vanntette sko, men to perioder i året er vanntett lurt.

 


Når temperaturen ligger rundt null, og det blåser, regner og sludder – da er vanntette sko godt å ha.

Det er to perioder i året at vanntette sko er lurt: I skiftet mellom høst og vinter og mellom vinter og vår. Da ligger temperaturen rundt null grader. Det er vind og mye nedbør i form av regn eller sludd, og det er fort gjort å bli våt på beina. Når du først er blitt våt, blir du fort kald. Derfor kan det være godt med et par sko med Gore-Tex eller en annen vanntett membran.

 

Hvorfor anbefaler vi vanligvis ikke vanntette sko?

Grunnen til at vi ikke anbefaler vanntette sko utenom disse periodene, er at vanntette sko ofte blir brukt i terrenget. Der tråkker man i både myr og vanndammer, slik at det er fort gjort å få vann i skoene. Når vannet først har kommet inn i skoene, blir det liggende. Det er ikke noe godt. En annen grunn er at vanntett membran gjør skoene stivere og tyngre, og dermed er de ikke like komfortable å løpe med som ikke-vanntette sko. Heldigvis har flere produsenter klart å gjøre vanntette sko mer behagelige enn tidligere.

Gore-Tex 

Gore-Tex er den mest kjente membranen som brukes i vanntette sko. Membranen består av bitte bitte små hull – små nok til at de bitte bitte små dråpene som dampen fra svetten din består av slipper ut, og så små at selv de minste regndråpene ikke slipper inn. Gore-Tex er vanlig i tursko, men er også blitt mer vanlig i rendyrkede løpesko. Membranen ligger i hele skoens overdel, og pløsen er sydd til overdelen for å hindre at vannet siver inn. 

Fordelen med Gore-Tex-sko er at de er helt vanntette. Ulempen er at de kan kjennes tunge og lite smidige. Mange produsenter har imidlertid klart å gjøre membranen mer fleksibel og passformen bredere og mer komfortabel, slik at skoen ikke føles for tett og stiv på foten.

Ser du etter en rendyrket treningssko med Gore-Tex, kan vi anbefale Brooks Ghost 12 GTX. Damemodellen finner du her. 

Brooks Ghost 12 GTX. 

 

 

 New Balance 880 v9 kommer nå med Gore Tex-membran. Dette er en meget populær mengdetreningssko til asfalt. God demping og slitestyrke gjør dette til et godt valg for vintertreningen.

New Balance 880 v9 GTX dame

New Balance 880 v9 GTX dame


Vanntett hybridsko fra Topo

Hydroventure er en vanntett hybridmodell. Som andre sko fra Topo har den en passform med bred tåboks og en tettere mellomfot og hæl. Mesh overdel med en vanntett membran av eVent, og et mykt innerfòr. Godt dempet mellomsåle av varmekomprimert EVA. En stivere plate nærmest fotbladet gir bedre beskyttelse mot spisse steiner. Se damemodellen her

 Topo Hydroventure.