Når velger du vanntette sko?

Vi anbefaler normalt ikke vanntette sko, men to perioder i året er vanntett lurt.

Når temperaturen ligger rundt null, og det blåser, regner og sludder – da er vanntette sko godt å ha.

Det er to perioder i året at vanntette sko er lurt: I skiftet mellom høst og vinter og mellom vinter og vår. Da ligger temperaturen rundt null grader. Det er vind og mye nedbør i form av regn eller sludd, og det er fort gjort å bli våt på beina. Når du først er blitt våt, blir du fort kald. Derfor kan det være godt med et par sko med Gore-Tex eller en annen vanntett membran.

Hvorfor anbefaler vi vanligvis ikke vanntette sko?

Grunnen til at vi ikke anbefaler vanntette sko utenom disse periodene, er at vanntette sko ofte blir brukt i terrenget. Der tråkker man i både myr og vanndammer, slik at det er fort gjort å få vann i skoene. Når vannet først har kommet inn i skoene, blir det liggende. Det er ikke noe godt. En annen grunn er at vanntett membran gjør skoene stivere og tyngre, og dermed er de ikke like komfortable å løpe med som ikke-vanntette sko. Heldigvis har flere produsenter klart å gjøre vanntette sko mer behagelige enn tidligere.

Gore-Tex er mest kjent

Gore-Tex er den mest kjente membranen som brukes i vanntette sko. Membranen består av bitte bitte små hull – små nok til at de bitte bitte små dråpene som dampen fra svetten din består av slipper ut, og så små at selv de minste regndråpene ikke slipper inn. Gore-Tex er vanlig i tursko, men er også blitt mer vanlig i rendyrkede løpesko. Membranen ligger i hele skoens overdel, og pløsen er sydd til overdelen for å hindre at vannet siver inn. 

Fordelen med Gore-Tex-sko er at de er helt vanntette. Ulempen er at de kan kjennes tunge og lite smidige. Mange produsenter har imidlertid klart å gjøre membranen mer fleksibel og passformen bredere og mer komfortabel, slik at skoen ikke føles for tett og stiv på foten.

Ser du etter en rendyrket løpesko med Gore-Tex, kan vi anbefale Brooks Ghost 8 GTX. Skoen er identisk med Brooks Ghost 8, med samme yttersåle og såletykkelse, men den vanntette overdelen gjør at skoen veier mellom 30 og 40 gram mer. 

Brooks Ghost 8 GTX er identisk med Brooks Ghost 8, med samme yttersåle og såletykkelse. Den vanntette overdelen gjør imidlertid at skoen veier mellom 30 og 40 gram mer. 

Produserer sitt eget

Som nevnt er vanntette løpesko gjerne tyngre og stivere enn vanlige løpesko. Men flere produsenter bruker andre membraner med samme egenskaper som Gore-Tex, som er lettere og smidigere. Sauconys "Flex-Shell" er ett eksempel – brukt både i klær og sko – som i den vanntette versjonen av den populære treningsmodellen Kinvara – Kinvara Runshield.

Kinvara er i utgangspunktet en lett, smidig og morsom sko, og selv med denne vanntette membranen, beholder den disse gode egenskapene i stor grad. Vekten er så og si den samme i begge versjoner. Ulempen med Kinvara Runshield er at den ikke er sveiset i sømmene, så her kan vannet trekke inn i skoen hvis du plumper skikkelig uti. Løper du mye på asfalt og grus, og unngår å tråkke nedi vannpyttene, holder du deg fint tørr og komfortabel på bena.

Flere produsenter velger andre membraner med samme egenskaper som Gore-Tex, som er lettere og smidigere. Sauconys "Flex-Shell" er ett eksempel. Her er Sauconys vanntette versjon av den sjette utgaven av den populære treningsmodellen Kinvara, nemlig Kinvara 6 Runshield.

Du finner Brooks Ghost 8 GTX i nettbutikken til dame her og herre her

Du finner Saucony Kinvara 6 Runshield i nettbutikken til dame her og herre her

RELATERT KUNNSKAP
Produkttester- og omtaler
Test: Vinterpiggsko

Slik tester vi deg

Testen vår er vesentlig for at du skal få optimale sko.