Til toppen

Test: Vinterpiggsko


Mens de første vinterpiggskoene var tunge og klumpete, er dagens vinterpiggsko lette og smidige. Her er en omtale av modellene du finner på Löplabbet denne sesongen.

Tor Fauske
DAGLIG LEDER Löplabbet

 


Vinterpiggsko gir det aller beste festet når det er glatt og isete. Skoene kommer i flere varianter og er et godt valg dersom det er skikkelig vinterføre gjennom hele sesongen. 

Mens de første vinterpiggskoene var tunge og klumpete, er dagens vinterpiggsko lette og smidige. Flere modeller har dessuten en lav dropp som innbyr til naturlig løping. Overdelen er vannavvisende og sålen er pigget med solide stålpigger som tåler røff behandling. Vinterpiggsko krever noe tilvenning, men gir skikkelig feste på glatt underlag.

Prisen er høyere enn om du går for brodder eller pigger et par sko du allerede har hjemme, men til gjengjeld får du en trygg og god sko du kan bruke gjennom hele vinteren. I tillegg kan de brukes i terrenget om sommeren. Der vil du få godt feste på skogsstier og sleipt underlag.

 

 

Icebug Oribi2 BUGrip

Oribi er en meget god vinterpiggsko fra den svenske produsenten Icebug, som inviterer til løpeturer i høy fart — selv på glatta. Et godt valg for deg som løper utendørs hele året og ikke vil la is og glatt føre få styre farten. Her kan du se en kort omtale av skoen:

 

Stabilitet: 2
Støtdemping: 4
Løpsfølelse: 4
Grep på snø og is: 6

Vekt herre/dame: 280 / 265 g
Såletykkelse hæl/forfot: 23 mm/16 mm
Antall pigger: 14
Dropp: 7 mm

 

Se damemodellen i nettbutikken
Se herremodellen i nettbutikken

 

 

VJ Sarva Xero 4 

Sarva Xero er en vinterpiggsko fra den finske produsenten VJ. Med god demping i sålen er dette en fin vintersko for deg som løper på harde underlag og trenger godt grep når vinterføret har kommet. Grovt mønster i sålen i tillegg til 15 stjerneformede pigger gir godt grep både på snø og is. Modellen har ikke noe pronasjonsstøtte, så den er lett og smidig. Overdel i mesh laget av resirkulert materiale og med fitlocksnøring som gjør at skoen sitter godt rundt mellomfoten. Overdelen er vannavstøtende og noe varmere enn i vanlige joggesko.

Et godt valg for deg løper ute hele året og trenger noe demping til turer på hardt underlag.

 (NB. Alle sko fra VJ oppgis og bestilles i UK-størrelser. Størrelsestabell finner du nederst på siden).

 

Stabilitet: 3
Støtdemping: 4
Løpsfølelse: 4
Grep på snø og is: 5

Vekt herre/dame:  275 g /235 g 
Såletykkelse hæl/forfot: 24 mm/16 mm 
Antall pigger: 14 foran, 6 bak
Dropp: 8 mm 

 

 (NB. Alle sko fra VJ oppgis og bestilles i UK-størrelser. Størrelsestabell finner du nederst på siden).

Se damemodellen i nettbutikken 
Se herremodellen i nettbutikken

 

 

 

VJ Sarva D'vil 3

VJ Sarva D´vil er en vinterpiggsko med 4 mm dropp, lav vekt og en smidig såle. En god sko for raske økter på vinteren, super både til langtur og intervall. Overdelen er vannavvisende, og sålen er grov, med stjerneformede pigger som gir godt grep på både snø og is. Fungerer fint som mengdesko også om du er litt vant med lettere sko.

 

Stabilitet: 3
Støtdemping: 3
Løpsfølelse: 5
Grep på snø og is: 5

Vekt:  260 g
Såletykkelse hæl/forfot: 19 mm/15 mm 
Antall pigger: 10 foran, 1 i midten, 6 bak
Dropp: 4 mm 

 

OBS: VJ oppgis i UK-størrelser. Størrelsestabell finner du her.

Se unisexmodellen i nettbutikken

 

 

Saucony Peregrine 7 Ice+ 

Her er vinterutgaven av Sauconys populære terrengmodell Peregrine 7! Sålen gir et godt grep på snø og is uten pigger, og gir mindre slitasje samtidig som den gir en bedre løpsfølelse når du løper på en kombinasjon av snø, is og bart underlag. 

Versjon 7 av Peregrine har EVERUN-toppsåle, nærmest fotbladet, noe som gir komfortabel demping. EBO-platen gir beskyttelse mot spisse steiner. Overdelen er vannavvisende og TPU-båndene som er festet til snøringen gjør at skoen sitter tett og godt på foten og kan tilpasses foten bedre. Overdel og mellomsåle er identisk med terrengversjonen, mens yttersålen har mindre markante knotter og Vibrams såle for vinterløping, Vibram Artic Grip, er innfelt i de områdene hvor kontakten med underlaget er størst.

Dette er en god allrounder for deg som løper variert på grusvei og stier. Peregrine 7 Ice+ gir deg så godt feste som mulig uten pigger. Skoen tåler også strekk med asfalt til og fra skogen.

 

Stabilitet: 4
Støtdemping: 3
Løpsfølelse: 4
Grep på snø og is: 4

Vekt:  266 g
Såletykkelse hæl/forfot: 21,5 mm/ 17,5 mm 
Dropp: 4 mm 

 

Se herremodellen i nettbutikken her
Se damemodellen i nettbutikken her