Test: Vinterpiggsko

Mens de første vinterpiggskoene var tunge og klumpete, er dagens vinterpiggsko lette og smidige. Her er en omtale av modellene du finner på Löplabbet denne sesongen.

Vinterpiggsko gir det aller beste festet når det er glatt og isete. Skoene kommer i flere varianter og er et godt valg dersom det er skikkelig vinterføre gjennom hele sesongen. 

Mens de første vinterpiggskoene var tunge og klumpete, er dagens vinterpiggsko lette og smidige. Flere modeller har dessuten en lav dropp som innbyr til naturlig løping. Overdelen er vannavvisende og sålen er pigget med solide stålpigger som tåler røff behandling. Vinterpiggsko krever noe tilvenning, men gir skikkelig feste på glatt underlag.

Prisen er høyere enn om du går for brodder eller pigger et par sko du allerede har hjemme, men til gjengjeld får du en trygg og god sko du kan bruke gjennom hele vinteren. I tillegg kan de brukes i terrenget om sommeren. Der vil du få godt feste på skogsstier og sleipt underlag.

Icebug Anima: Best grep

Anima er en meget god vinterpiggsko fra den svenske produsenten Icebug. Den har vært på markedet noen år og skiller seg ut på grunn av sitt suverene grep. Dette er en sko som inviterer til løpeturer i høy fart — selv på glatta. Et godt valg for deg som løper utendørs hele året og ikke vil la is og glatt føre få styre farten. Her kan du se en kort omtale av skoen:

Stabilitet: 2
Støtdemping: 5
Løpsfølelse: 4
Grep på snø og is: 6
Vekt herre/dame: 280 g/245 g
Såletykkelse hæl/forfot: 24mm/16 mm
Antall pigger: 12 foran, 1 i midten, 6 bak 
Dropp: 8 mm

Yttersåle i fleksibel gummi med BUGrip, Icebugs grepteknologi for de glatteste underlagene. Sålen har 19 dynamiske pigger forsterket med karbidstål. Piggene trykkes inn i sålen for eksempel når du løper på asfalt, slik at skoen nærmest tilpasser seg omgivelsene og kan brukes på mange underlag. Slitesterkt og godt grep både på is og i sleipt skogsterreng, slik at du kan løpe avslappet i høy fart. Passformen er normal til bred og overdelen er vannavstøtende med «Weather shield» i front for god beskyttelse mot slaps, snø og kulde. Forsterkninger foran og på siden. Mellomsåle med lettvekts-EVA. Støtdempingen er meget god og den er lett og smidig. Overpronerer du, bør du prøve andre alternativer. Pris: 1700 kr.

Se damemodellen i nettbutikken

Se herremodellen i nettbutikken

VJ Sarva Xero 3: Passer mange

Sarva Xero er en godt dempet vinterpiggsko fra den finske produsenten VJ. Overdelen er vannavstøtende og noe varmere enn i vanlige joggesko. Med god demping er den en fin vintersko for deg som løper på harde underlag. Her kan du se en kort omtale av skoen:

Stabilitet: 3
Støtdemping: 4
Løpsfølelse: 4
Grep på snø og is: 5
Vekt herre/dame:  275 g/235 g 
Såletykkelse hæl/forfot: 24 mm/16 mm 
Antall pigger: 14 foran, 6 bak
Dropp: 8 mm 

Årets utgave er oppgradert i passformen. Den har færre sømmer og det er et pluss. Overdel i mesh laget av resirkulert materiale og med fitlocksnøring som gjør at skoen sitter godt rundt mellomfoten. Modellen er fremdeles smal til normal, så har du bred fot, finnes det bredere alternativ. Dempingen er god og den er smidig og lettløpt. Grovt mønster i sålen i tillegg til 20 stjerneformede pigger gir meget godt grep både på snø og is. Sarva Xero er en anvendelig modell som passer til både rolig og raskere turer. Manges favoritt! Pris: 1750 kr. (NB. Alle sko fra VJ oppgis og bestilles i UK-størrelser. Størrelsestabell finner du nederst på siden).

Se damemodellen i nettbutikken 

Se herremodellen i nettbutikken

VJ Sarva D'vil: Best løpsfølelse

Sarva D'Vil er en lett og smidig vinterpiggsko fra den finske produsenten VJ. En god sko for raske økter på vinteren. Er du vant til å løpe med lette sko kan den også fungere som mengdesko. Her kan du se en kort omtale av skoen:

Stabilitet: 3
Støtdemping: 4
Løpsfølelse: 5
Grep på snø og is: 5
Vekt herre/dame:  255 g/225 g
Såletykkelse hæl/forfot: 19 mm/15 mm 
Antall pigger: 10 foran, 1 i midten, 6 bak
Dropp: 4 mm 

D’vil har en god og anvendelig passform. Lite sømmer, særlig i forfoten, gir komfortabel passform. Overdelen er vannavstøtende med fitlocksnøring som gir god og tett passform. Sålen er grov, med 17 stjerneformede pigger i hele sålens lengde, som gir godt grep på både snø og is. Det er en lettvekter med god demping og samtidig en smidig modell som er ypperlig til raskere trening. Den har 4 mm dropp, og er du av dem som er blitt komfortabel med det, er dette vintermodellen for deg. 

D’vil passer mange løpere. Lav vekt og dropp, samt god demping og smidighet, gjør at den kan bli en favoritt for racerne og mosjonistene. Et godt valg for deg som vil løpe raskt, men trygt på glatt føre. Pris: 1750 kr. (NB. Alle sko fra VJ oppgis og bestilles i UK-størrelser. Størrelsestabell finner du nederst på siden.)

Se unisexmodellen i nettbutikken

RELATERT KUNNSKAP
Produkttester- og omtaler
Test: Vinterpiggsko
RELATERTE PRODUKTER

Slik tester vi deg

Testen vår er vesentlig for at du skal få optimale sko.