Til toppen

Test: Topo ST-2


Topo er et helt nytt merke i butikkene våre denne høsten. Du finner tre modeller i hyllene, der ST-2 er den letteste og raskeste. 

Tor Fauske
Daglig leder, Löplabbet

 


Topo ble etablert i USA i 2012 av løpeentusiasten Tony Post og er et skomerke med modeller som fremmer en naturlig løpeteknikk, samtidig som skoene kan brukes av mange.

Du finner tre modeller i hyllene våre: Ultrafly, ST-2 og Fly-Lite. Ultrafly har mest demping, ST-2 er racingskoen, mens Fli-Lyte befinner seg et sted midt i mellom de to. Her kan du lese min vurdering av ST-2. Men først noen ord om merket.

Stabilitet: 3
Støtdemping: 3
Løpsfølelse: 5

Vekt herre/dame: 175 g/164 g
Såletykkelse hæl/forfot: 16 mm/16 mm 
Dropp: 0 mm 

 

Sko som fremmer en naturlig løpeteknikk

Som ung hadde Tony Post store løpeambisjoner, men ble ofte stoppet av skader, og satset heller på sko. Han har 40 år med løping i beina og 30 år med skoutvikling på CV-en, blant annet fra Vibram, hvor han var med på lanseringen av FiveFingers. Disse funket bra for Tony og han bestemte seg for å lage sko som lot kroppen løpe naturlig, men som hadde med seg de beste egenskapene fra tradisjonelle løpesko. De første Topo-skoene hadde «split toe», men da Tony og teamet hans gikk over til å lage en tåboks uten splitt og med masse plass, begynte skoene å selge. I dag finnes de i Canada, England, Nederland, Kina, Australia, Puerto Rico, Danmark og Norge – der Löplabbet er eneste butikk som fører skoene.

Med lav dropp, komfortabel passform og en romslig tåboks, som gir føttene plass til å jobbe godt mot underlaget, er Topo-skoene laget for å fremme en naturlig løpeteknikk der du lander lenger frem på foten og under kroppens tyngdepunkt, slik at belastningen blir mindre. Skoene har både null dropp og lav dropp, og appellerer dermed nokså bredt. 

 

Topo ST-2

ST-2 er som nevnt racingvarianten til Topo og en helt ny sko i vårt sortiment. Den er rask og responsiv – spennende for løpere som søker et naturlig løpesteg og er vant med lette sko og lav dropp. 

 

ST-2 er den letteste av de tre Topo-modellene i sortimentet. 

 

Passform og overdel

Tåboksen er bred, men skoen sitter likevel godt i mellomfoten og i hælen. Overdelen har forsterkninger som er festet til snøringen og gjør at du får snørt skoen godt på. Hælen er elastisk uten hælkappe, noe som gir et godt og individuelt grep rundt hælen.

Mellomsåle og yttersåle

Skoen har 0 mm dropp og lav profil med 16 mm i sålen. Fast EVA i mellomsålen gjør at skoen passer fint til litt raskere turer. Yttersålen har gummi i slitesonene, ellers er det mellomsålen som kommer gjennom. Det gir lav vekt. 

Skoen er litt som en piggsko – du lander mer under mellomfoten, helt naturlig, og det er lett å få høy frekvens i den. Her får du god kontakt med underlaget og en sko som jobber sammen med kroppen om å løpe naturlig. 

 

Yttersålen har gummi i slitesonene, ellers er det mellomsålen som kommer gjennom. Det gir en sko med lav vekt. ST-2 veier kun 174 i str. 42,5 og 164 gram i str. 38.

 

Hvem passer den til?

ST-2 er en spennende trenings- eller konkurransesko for deg som trener på eller vil over til en mer naturlig løpeteknikk. Velegnet til raske turer, men også langkjøring. Den er lett i vekt, kun 174 i str. 42,5 og 164 gram i str. 38. Modellen krever litt tilvenning for løpere som ikke er vant med lette sko og lav dropp.

Du finner Topo ST-2 i nettbutikken til dame her og herre her. Pris: 1450 kr.