Test: Tomtom Runner Cardio

Spennende GPS løpeklokke som gir deg mye for pengene. 

TomTom Runner Cardio er en brukervennlig klokke med god funksjonalitet og en presis og rask GPS. Med pulsmåling på håndleddet slipper du pulsbelte rundt brystet. 

Tomtom er i likhet med konkurrenten Garmin en GPS-leverandør som satser på sportsklokker. Tomtom Runner Cardio har en meget nøyaktig GPS, som er rask til å finne signal takket være Quick-GPS. Om du har en fast runde du løper kan du løpe om kapp med deg selv. Du får sekunderinger underveis på hvordan du ligger an i forhold til forrige økt. En god funksjon for deg som vil ha noe å strekke deg etter på øktene dine. GPS-signalet er veldig stabilt, også i tettbygde strøk og i skogen. Batteritiden er 8 timer tilkoblet GPS og pulsmåling.

Fartsmåling innendørs

Modellen har en bevegelsessensor som måler hastigheten når du løper inne, slik at du slipper fotsensor. Det er veldig enkelt å kalibrere måleren slik at du får gode målinger på fart og distanse.

Puls på håndleddet

Stadig flere klokker kommer med pulsmåling på håndleddet. Pulsregistreringen skjer ved hjelp av en sensor som måler blodgjennomstrømming. Det er altså ikke pulsslag som målet. Det ville blitt for unøyaktig. Denne teknologien er godt testet og gir like nøyaktige målinger som et belte rundt brystet. Det er imidlertid enkelte ting du må huske på for at målingene skal bli korrekte: 

  • Ha klokken lenger opp på armen enn du vanligvis ville hatt den. Ligger klokken over kulen på håndleddet kommer den optiske måleren litt opp fra huden og klarer ikke lese blodstrømmen like bra
  • Pass på at midten på klokken ligger over den største blodåren på oversiden av underarmen
  • Tørk av sensoren før bruk, slik at ikke svetten fra forrige økt ligger som en hinne over leseren
  • Pass på at klokken sitter stramt nok og ligger stabilt på armen. Klokken skal ikke bevege seg rundt på armen når du løper

Reima på TomTom Runner Cardio er behagelig å ha på. Selv om klokken skal sitte stramt, klemmer den ikke. Hos TomTom er klokke og reim to separate deler som settes sammen. Du kan kjøpe reimer i forskjellige farger og tykkelser – litt som å skifte deksel på den gode, gamle mobiltelefonen fra Nokia. Når du trener får du oversiktlig informasjon om både puls, snittpuls og soner.

Trådløs overføring av treningsdata

Klokken har Bluetooth-overføring av treningsdata slik at du kan overføre øktene trådløst til mobiltelefon eller data. Laster du ned appen TomTom Mysports har du full oversikt over treningen din. Det er lurt å overføre treningsøktene ofte. Venter du til det er 4-5 økter eller mer, vil den trådløse overføringen ta litt lengre tid. Har du mange økter å overføre er det best å bruke USB-kabelen som følger med og koble klokken til dataen din.

Brukervennlig grensesnitt

TomTom skal ha skryt for et veldig godt brukersnitt. Klokken er lett å navigere i og menyene er selvforklarende. Under trening har du tre opplysninger i hvert skjermbilde. Øverst på skjermen velger du to målinger som vises konstant. Du kan velge mellom forskellige målinger på fart distanse, puls og kalorier. I tillegg til disse to målingene bruker du knappene på klokken til å bla deg gjennom målinger underveis i økta. Her har du tid, rundetid, fart, snittfart, puls, distanse og flere andre målinger å velge blant. De to målingene øverst på skjermen er en del mindre enn den tredje, så tallene kan være vanskelige å se om du har dårlig syn.

TomTom skal ha skryt for et veldig godt brukersnitt. Klokken er lett å navigere i og menyene er selvforklarende.

Stoppeklokken startes og stoppes med samme knapp. For rundetider slår du på skjermen med håndflata di. Denne funsjonen er veldig kjekk når du løper intervaller. Du kan også velge automatiske runder basert på tid eller distanse og definere pauser, slik at klokken sier ifra når du skal stoppe og starte på intervallene dine. Da vi testet klokken manglet lap-funksjonen informasjon om rundetiden etter endt drag. Klokken startet bare på null og vi fikk kun informasjon om snittfarten på runden. Bedre informasjon om rundetider er under utvikling og vil bli tilgjengelig via softwareoppdatering når det er klart.

På Löplabbet har vi to modeller. TomTom Multisport har tilleggsfunksjoner for multisport. Ellers er de helt like, og begge gir mye klokke for pengene.

Runner Cardio passer mange

Alt i alt er dette en klokke der du får veldig mye for pengene. Tomtom har med sin gode GPS og pulsmåling på håndleddet laget en klokke med god funksjonalitet, som passer for veldig mange løpere. TomTom Runner Cardio er brukervennlig og lett å sette seg inn i, til tross for mye teknologi i klokken.

Priser: TomTom Runner Cardio 2200 kr. TomTom Multisport Cardio 2600 kr. 

Slik tester vi deg

Testen vår er vesentlig for at du skal få optimale sko.