Test: TomTom Runner 2 Cardio + Music

TomTom Runner 2 Cardio + Music er en alt-i-ett-klokke til en fornuftig pris. Her får du alle de grunnleggende funksjonene du trenger i en treningsklokke og mer til. 

TomTom Runner 2 Cardio + Music er en oppgradering av Multisport Cardio og Runner Cardio. Klokken leverer bra på flere områder, og er et godt valg for deg som vil ha en brukervennlig klokke som gir deg god innsikt i treningen din.

Tidligere har jeg testet Runner Cardio, som hadde to valg: løping inne og ute. Runner 2, derimot, lar deg velge mellom svømming, sykling (ute og inne), gym/styrketrening og freestyle i tillegg til løping. Dermed loggføres treningen som riktig aktivitet og du kan tilpasse skjermbildene etter hva du vil ha informasjon om under hver aktivitet. Klokken fungerer også som aktivitetsmåler.

Klokken finnes i to utgaver: en "vanlig" versjon og en med innebygd mp3-spiller. Utenom musikkfunksjonen er klokkene helt like. Klokken med musikk koster 2400 kr og klokken uten koster 1900 kroner. Jeg har løpt med musikkversjonen en stund nå. Dette er mine erfaringer.

Løpefunksjoner

Det største og beste argumentet for klokken er at den er veldig praktisk og lett å bruke. Jeg liker løpefunksjonene veldig godt. En fin funksjon på langkjøringer er at du kan legge inn et mål for økten, som for eksempel at du skal løpe 12 km. Du kan også sette mål som går på tid eller kalorier. Da får du vibrasjons- og pipevarsler med informasjon om hvordan du ligger an og hvor stor prosentvis andel av økten som er gjennomført. 

Det største og beste argumentet for klokken er at den er veldig praktisk og lett å bruke. 

Når du skal løpe intervaller kan du enten legge inn økten på klokken eller gjøre det manuelt med «laps». Velger du det første legger du inn lengde, pause og antall repetisjoner, så får du beskjed når du skal starte og stoppe. Velger du det siste, slår du bare med hele hånda på skjermen, så tar klokken en rundetid og starter på en ny runde. Et lite minus er, som på forgjengeren, at du ikke får se tiden på det forrige draget ditt når du tar en rundetid. Løper du for eksempel 1000 meter-intervaller, må du se på klokken i det du passerer mål for å vite tiden din der og da. Etter økten får du god oversikt over alle rundetidene på appen eller nettjenesten du synkroniserer med. 

TomTom Runner 2 Cardio + Music måler pulsen på håndleddet. Den optiske sensoren leser av blodgjennomstrømmingen. For at målingen skal bli riktig er det vitkig at det ikke kommer lys inn på måleren. Klokken må sitte slik at leseren ligger over den store venen på oversiden av håndleddet.

Pulsmålingen

Klokken måler pulsen på håndleddet, slik som forrige modell, men med ny optisk måler. De første turene slet jeg med å få pulsmålingen riktig, men etter å ha justert plasseringen på håndleddet ble det bra. I testperioden har jeg løpt med en ekstra klokke. Så fort jeg fant den optimale plasseringen på armen var målingen lik på begge klokkene.

For å få god pulsmåling med en optisk måler må leseren ligge over den store venen på oversiden av håndleddet. Akkurat hvor på armen denne venen ligger varierer fra person til person. Dessuten må den sitte stramt nok til at den ikke beveger seg eller slipper lys inn på måleren. Jeg pusser alltid av smuss og svette fra forrige økt før bruk. 

GPS

Runner 2 er fullt på høyde med Garmin og Polar sine klokker når det gjelder GPS. Klokken finner raskt GPS og har ikke mistet signal eller vært tregt i gang. Når klokken synkroniseres med mobil-appen, oppdateres den med «QuickGPS», og legger til de satellittene som gir best signal der du er til enhver tid. Synkroniserer du klokken rett før du går ut, har du signal før du rekker å komme over hvilepuls.

Musikk på klokken

Ikke bare slipper du pulsbeltet – du trenger ikke ha med telefon eller mp3-spiller for å høre på musikk mens du løper. Det er plass til opptil 3 GB musikk på klokken. Musikken overføres enkelt ved at du kobler klokken til datamaskinen og drar over mp3-filene du ønsker. En fin funksjon når du vil slippe forstyrrelser fra telefonen. 

Pluggene pares enkelt med klokken. Gå til klokkemodus, trykk opp en gang, og klokken søker etter kompatible øreplugger. Jeg brukte trådløse ørepropper fra Plantronics til testingen og hadde ingen problemer med paring eller at signalet ble borte. Trenger du øreplugger med Bluetooth, selger vi Urbanista Boston her på Löplabbet. Du finner dem i nettbutikken her.

Pluggene pares enkelt med klokken. Gå til klokkemodus, trykk opp en gang, og klokken søker etter kompatible øreplugger. 

Aktivitetsmåler

Klokken fungerer også som aktivitetsmåler ved å registrere antall skritt gjennom dagen, søvn og inaktivitet. Du får inaktivitetsvarsel etter en gitt tid og beskjed når du har nådd dagens mål. Du kan se hvordan du ligger an i forhold til daglige og ukentlige mål. Jeg synes det er best med et ukesmål, ettersom man trenger noen restitusjonsdager innimellom hardøkene. Klokken har foreløpig ikke døgnmåling av puls, slik som aktivitetsmålerne fra FitBit og Jawbone. Du må starte en treningsøkt for å få pulsen din.

Synkronisering

Dataene synkroniseres trådløst via en smarttelefon eller med kabel via datamaskin. Øktene kan enkelt eksporteres til Strava eller andre treningslogger på nett/app. Du får ikke høydemeter i TomTom MySports-appen, men du får den for eksempel i Strava. 

Tomtom MySports fungerer bra som en treningsdagbok, men er ikke like interaktiv som Polar Flow eller Garmin Connect. Jeg har synkronisert opp mot både iOS og androidtelefoner. Synkroniseringen gikk knirkefritt, men var noe raskere via iOS. 

Husk å koble klokken opp mot en PC med jevne mellomrom for software-oppdateringer. Går du for lenge uten å oppdatere, blir både GPS og Bluetooth-synkronisering tregere. 

Konklusjon

Runner 2 er en god oppdatering fra forrige modell og den lever opp til forventningene. Den er behagelig på armen, har en god skjerm og leverer godt både når det gjelder brukervennlighet, puls og GPS. Et godt valg for deg som vil ha god innsikt i treningen din, men loggføre den på enkel måte.

Du finner TomTom Runner 2 Cardio + Music i nettbutikken her.

Du finner TomTom Runner 2 Cardio i nettbutikken her.

Slik tester vi deg

Testen vår er vesentlig for at du skal få optimale sko.