Til toppen

Test: Suunto Spartan Sport


Ser du etter en treningsveileder, en avansert multisportklokke, en turklokke å navigere med, eller en rå klokke til både trening og hverdags? Da kan den nye modellen fra Suunto være verdt å ta en titt på.

Henrik Nordtug
Löplabbet Trondheim

 


Suunto er endelig på Löplabbet, og med den nye Spartan-serien kommer de inn som et klart alternativ til de råeste multisportklokkene vi har fra før. Suunto Spartan Sport er «lillebror» i Spartan-serien og mangler noen av funksjonene som Spartan Ultra har, hvorav største forskjellen er at Spartan Sport ikke har barometrisk høydemåler, og at batterilevetiden er en del lengre på Spartan Ultra. Selve treningsfunksjonene er mange og avanserte, og de er like på begge klokkene. Spartan-klokkene har ripesikkert safirglass i alle modeller og kantringen og knappene kommer i rustfritt stål eller Titan. Klokkene er håndlagde i Finland, er vanntette og tåler en trøkk. Spartan Sport er noe smalere og tynnere i størrelsen enn Spartan Ultra, men begge er relativt store på armen. 

 

Multisportklokke

Spartan-klokkene er multisportklokker med et stort utvalg aktiviteter og oppsett. Du kan velge mellom «alt» av aktiviteter på nettportalen og overføre de aktivitetene du ønsker til klokka, her styrer du også innstillingene på de forskjellige aktivitetene. Per dags dato kan du ikke sette opp skjermbildene dine selv, men den muligheten kommer med på en software-oppdatering i løpet av høsten. På intervaller har Suunto en genial løsning for rundetider og annen relevant info. Du har en lang liste der hver rundetid står, sammen med relevant info om puls og fart, så mens du løper (eller i pausene) kan du se tid, snittpuls og snittfart på dragene og sammenligne underveis. Veldig nyttig og motiverende!

 

Klokka har en kombinasjon av knapper og berøringsskjerm, under trening bruker du touch-skjermen eller midtknappen til å skifte skjermvisning og de to andre knappene til å starte, stoppe og ta rundetider. Touch-skjermen fungerer bra, også i regn eller med hansker på. Skjermen er stor og tydelig og alt i alt meget bra, men litt små tall i listen over rundetider gjør at den kan være vanskelig å lese mens man løper. Tallene på de andre skjermbildene er store og lettleste.

 

Plattform for treningslogg, planlegging og oppsett

I tillegg til å komme med to nye toppmodeller har Suunto oppgradert nettplattformen og appen. Med Movescount har du en meget god plattform for treningslogging, planlegging og oppsett på klokken. En veldig nyttig funksjon i treningsplanleggingen er ruteplanleggingen. Ved å bruke heatmaps, som viser hvor andre løpere har løpt og hvor det løpes mest, ser du hvor det er fint å løpe og hvor du bør styre unna. Du kan også finne runder andre løpere har løpt og overføre ruten til din egen klokke og bli navigert gjennom den samme runden. En kjempefin måte å bli kjent med nye løyper i marka eller i ukjente byer uten å risikere å måtte ringe Røde Kors eller taxi for å finne veien tilbake. I treningsplanleggingen er også Movescout meget bra, det er lett å legge inn egne økter, mål og løperuter, pluss at de har egenutviklede treningsprogram satt opp ut ifra nivå og målene dine. En ting som trekker veldig ned i en kort periode til, er at Suunto’s app for androidtelefoner ikke er 100% ferdig enda, så du kan kun koble klokka opp mot en iPhone. Androidappen skal være ferdigstilt i løpet av de kommende ukene, så dette er ikke et langvarig problem. På Movescout har du også en egen trenerfunksjon, der en trener har full tilgang på treningsdataene dine, og kan komme med råd og treningsplaner for deg. 

 

Det er lett å legge inn egne økter, mål og løperuter, pluss at man kan få spesialtilpassede treningsprogram satt opp ut i fra ditt nivå og dine mål. 

 

 

Det er et godt utvalg i ekstrasensorer til klokka, i tillegg til pulsbelte kan du koble disse med både fotsensor og Stryds kraftmåler for løping. Den er også kompatibel med en rekke bluetooth-sensorer for sykkel og har et pulsbelte som kan brukes til svømming. Klokken har et akselerometer som gir målinger når du svømmer, blant annet på hvor effektivt du svømmer, antall lengder og takt. Dette er en komplett triatlonklokke! 

Batteritiden på Spartan Sport er 16 timer med Standard GPS-tilkobling, men kan forlenges eller forkortes ut ifra hvilke innstillinger du setter opp på oppdateringshastighet. For Spartan Ultra er batteritiden 26 timer i samme modus. I tillegg til trenings- og navigeringsfunksjoner har du funksjoner som:

•    Skrittbasert aktivitetsmåling
•    Restitusjonsnedtelling basert på treningsbelastning
•    Smartvarsler og trådløs overføring til/fra telefon

 

Totalt sett er klokkene i Spartan-serien meget bra, og legger seg i samme sjiktet som Garmin Fenix 3/920XT og Polar V800, med avanserte multisportfunksjoner og et bredt spekter av tilleggsfunksjoner som hjelper deg til å få et godt innblikk i egen trening. Oppgraderingen av Movescout som nettplattform/app for klokkene er fantastisk bra, og setter du deg skikkelig inn i mulighetene der har du en hel haug med nyttige funksjoner å dra nytte av. GPS-en er meget bra, den finner GPS raskt, og sanntidshastigheten er bra på å fange opp endringer i farten du holder.

Etter å ha løpt med klokken i noen uker er konklusjonen min at dette er et imponerende treningsverktøy. Både klokken og Movescount holder meget høy kvalitet og byr på mange muligheter for et bredt spekter av type løpere. I de første par ukene etter lansering var det noen mangler i software, men sånn som klokken fremstår nå er den helt i toppsjiktet av treningsklokker. Om du trenger en treningsveileder, en avansert multisportklokke, en turklokke å navigere med eller en rå klokke til både trening og hverdags er klokkene i Spartan-serien virkelig verdt å ta en ekstra titt på.

Se Suunto Spartan Sport her