Til toppen

Test: Polar M430


Den nyeste treningsklokka til Polar - M430 - er en oppgradert versjon av den meget populære M400, som har vært på markedet i noen år nå. 

Henrik Nortug
Löplabbet Trondheim

 


M430 er veldig lik forgjengeren på utseende og funksjonalitet, men har blant annet innebygd pulsmåler. 

Det er imidlertid noen oppgraderinger på innholdet også, og de største endringene er:

•    Puls på håndleddet
•    Mulighet for å justere GPS-oppdateringene og få lengre batteritid i enkelte aktiviteter
•    Vibrasjonsvarsler
•    Klokken kan oppdateres via app/bluetooth

 

 

 M430 har fått noen mindre, men merkbare oppdateringer.

 

 

 

 

For de som ikke kjenner til Polar M400 så kan du lese mer om den her. Både M400 og M430 er klokker som har «alt du trenger» i en god treningsklokke. En god GPS, god skjerm og all nødvending informasjon tilgjengelig i det skjermoppsettet du ønsker gjør klokka relativt komplett. Du får fart, distanse, puls med en god stoppeklokke og en skjerm det er lett å lese av mens man løper. 

 

Mindre, men merkbare oppdateringer

M430 har av noen blitt kalt en «kjedelig» oppdatering, siden skjermen og oppsettet er nesten identisk med forgjengeren. Reima er litt endret, så den er lettere og mer elastisk, så du kan stramme den nok uten av det blir ubehagelig.

Utseende og innhold er det nok en grunn til at er såpass lite endret, for M400 er tross alt en veldig god klokke! Ved å ikke gå helt bananas under utviklingen av klokka har Polar klart å holde prisen nede også, og en såpass komplett klokke til 2300 kr er en veldig god pris.

 

En fin oppgradering i M430 er også at du kan velge ulike oppdateringshyppigheten mot GPS-en i forskjellige treningsmodus.

 

 

Til løping, sykling og lignende kan du velge å få oppdatering hvert sekund, mens ønsker du å bruke klokka til en fjelltur - eller andre aktiviteter med lavere fart og lang varighet - kan du sette på oppdatering hvert 30. eller 60. sekund. Da kan du få en batterivarighet på opptil 30 timer.

Pulsmåleren oppdaterer seg hvert sekund uavhengig av strømmodus. Du kan øke varigheten ytterligere om du skrur av pulsmåleren også, men Polar oppgir ikke noe timeantall på batteritid i det oppsettet.  

 

Stabil og god pulsmåler

Pulsmåleren har samme oppsett som på M600, og er veldig stabil og god. Med den nye reima er det heller ikke noe ubehag å ha klokken stramt nok på armen. Vår erfaring er at klokka viser riktig puls både på langkjøring og lengre intervaller. På baneøkter samt korte og mer intensive intervaller vil et pulsbelte være bedre, da det ikke har den samme forsinkelsen som puls på håndleddet. M430 er kompatibelt med bluetooth-pulsbelte, inkludert det nye H10-beltet.

 

Med M430 kan du måle puls på håndleddet også mens du svømmer, så du trenger ikke eget svømmebelte. Du får dog ikke svømmedata utover tid og puls, så den teller ikke lengder eller distanse i svømmemodus. 

 

 

Tilfredsstillende aktivitetsmåling

Aktivitetsmåling er noe Polar er gode på, og de har en bra grafisk fremstilling av dataene både på mobil-appen og nettsiden. I vanlig klokkemodus har klokka en aktivitetsmåler, samt måling av søvnkvalitet. Den har riktignok ikke 24/7-pulsmåling, i likhet med de andre Polar-klokkene i denne kategorien. Du kan sjekke hvilepuls ved å gå inn i menyen på «Min puls», men den blir ikke registrert noe sted. 

 

I tillegg til puls og GPS-data får du stegfrekvens og steglengde, høyde over havet og stigning (GPS-basert, ikke barometer), "tilbake til start"-navigasjon og fartssoner. I stedet for lyd har M430 vibrasjonsvarsler, noe som er veldig kjekt når du trener.

Polar klarer også å skille mellom auto laps og manuelle runder på samme økt, så du kan ha på auto lap, men stoppeklokka styres av manuelle laps. Dette er noe man setter pris på når man løper intervaller som er lengre enn den angitte auto lap-distansen

 

Konklusjon

M430 er en ujålete og veldig god pulsklokke, som er enkel i bruk og føles veldig lett på armen. Vi mener det er en vellykket oppgradering av en skikkelig god treningsklokke. De har klart å beholde det som har gjort M400 til en klokke som har tålt tidens tann, samtidig som den som etterkommer har fått noen etterlengtede oppdateringer som gjør klokken enda et hakk bedre.