Test: Nike Air Zoom Odyssey

Lander du på hælen og trives med det – og i tillegg trenger støtte for overpronasjon, er nyheten Nike Air Zoom Odyssey et godt alternativ.

Air Zoom Odyssey er en helt ny og forfotsstabil treningsmodell fra Nike. Pronerer du både i hælen og sent i steget, i forfoten, får du god støtte i denne modellen. 

I Odyssey har Nike tatt i bruk støtdempingssystemet Zoom Air, som vært kjent og kjært blant løpere og andre atleter siden lanseringen i 1994. To Zoom Air-enheter plassert i mellomsålen, en under hælen og en under forfoten. De to enhetene er laget av en kombinasjon av kevlarfiber og luft under trykk. Når enhetene tråkkes ned, vil de små fibrene inni utvide seg til et visst punkt, før de spretter raskt tilbake til sin opprinnelige form. Dette gir responsiv støtdemping der trykket fordeles jevnt når du lander.

Skoen er designet for å korrigere kraftig overpronasjon, spesielt i sluttfasen av steget, og er ganske lett i vekt til å være en såpass robust treningsmodell. Her er min vurdering av skoen.

Stabilitet: 5
Støtdemping: 5
Løpsfølelse: 3
Vekt herre/dame:  309 g US 9/254 g US 7
Såletykkelse hæl/forfot: 24 mm/12 mm 
Dropp: 12 mm 

 

Overdel og passform

Overdelen er laget i ett stykke i et materiale som kalles "Flymesh". Den er sømfri og komfortabel og har i tillegg Nikes snøresystem "Flywire", med bånd som går under sålen og fester seg i lissene slik at du kan stramme skoen godt rundt mellomfoten. Dette gir en overdel som kan tilpasses flere føtter. En ekstern hælkappe gir god støtte rundt hælen.

Den eksterne hælkappen sørger for en sko som gir god støtte rundt hælen. Mellomsålen er laget i tre ulike hardheter med tre ulike materialer: Cushlon, Lunarfoam og Phylon. Her er det damemodellen som er avbildet.

Mellomsåle

Mellomsålen er laget i tre ulike hardheter. Det hvite partiet består av to hardheter: "Cushlon", et robust materiale som gir holdbarhet, og "Lunarfoam", et mykere materiale som sørger for god demping. Det grønne partiet på innsiden av skoen består av et hardere materiale kalt "Phylon", som bidrar til god støtte. Materialet er lagt helt fra hæl til forfot.

Såletykkelsen er 24 mm i hæl og 12 mm i forfot, noe som gir en dropp på 12 mm. En ganske høyhælt sko, med andre ord. 

Yttersåle

Yttersålen har ekspandert gummi i forfot, noe som gir en smidig stegavvikling. Flekskanalene gjør at skoen bøyer godt og ruller smidig gjennom steget.

Hvem passer den til?

Nike Air Zoom Odyssey er først og fremst en modell for deg som overpronerer. Dersom du pronerer både i hælen og sent i steget, i forfoten, får du god støtte i denne modellen. Med 12 mm dropp er den velegnet for deg som lander på hælen og trives med det. Er du opptatt av en naturlig løpeteknikk der du lander lenger frem på foten og under kroppens tyngdepunkt, er ikke dette modellen for deg.

Konklusjon

Til å være en såpass robust treningsmodell, er Air Zoom Odyssey ganske lett i vekt. Herremodellen veier 309 gram i størrelse 42,5 og damemodellen veier 254 gram i størrelse 38.

Du finner Nike Air Zoom Odyssey i nettbutikken til dame her og herre her.

Pris: 1550 kr.

Slik tester vi deg

Testen vår er vesentlig for at du skal få optimale sko.