Test: Hoka Huaka

En modell med svært god demping, men samtidig smidig og med god respons.

Raskere løpere har ofte valgt bort Hoka fordi de demper for mye og gir lite respons. Det blir som å løpe i sanden, mener de. Huaka er definitivt for dem.

Idèen til Hokas maksimalistiske løpesko fikk gründerne Diard og Mermoud under en løpetur ned vulkanen Etna på Sicilia. De opplevde å kunne holde større fart nedover takket være den myke vulkansanden og bestemte seg for å utvikle en sko som hadde de samme støtdempende egenskapene.

I juli 2010 kom den første modellen, Mafate, på markedet. En modell med 2,5 ganger volumet til en tradisjonell mellomsåle og en «rocker»-konstruksjon som gav en unik stegavvikling fra isett til fraskyv. Hoka er også et barn av naturlig løping og Mafate hadde en dropp på kun 4 mm med en mellomsåletykkelse på 29–33 mm.

Löplabbet testet Hoka tidlig og i 2012 var Mafate i skohyllene våre. Hoka ble kjent som merke med de mest støtdempende modellene. Mellomsålen var tykk og EVA-en var 30 % mykere enn tradisjonell EVA. I starten valgte de fleste Hoka-modellene for å få maksimal støtdemping. De var ypperlig til rolige langturer og til restitusjonstrening. Det var et merke som ble en av modellene i den avanserte mosjonisten sin skoportefølje.

Siden da er Hoka kjøpt opp av et stort konglomerat av merkevarer – Deckers. Det gav ny kapital til å videreutvikle merket. Hoka som var kjent for å støtte ultraløperne startet sponsorering av baneløpere. Sølvvinneren på 1500-meter i OL i London 2012, Leo Manzano, fikk sponsoravtale. Dette initiativet førte til mer oppmerksomhet rundt sko til de raske baneløperne. De er mer opptatt av kombinasjonen demping og respons, og ikke minst lav vekt.

Om modellen

Huaka har 1,5 ganger mer volum i mellomsålen enn en tradisjonell såle. Mellomsåletykkelsen er 25-27 mm og droppet på 2 mm. Hoka har puttet R-mate i mellomsålen – en kombinasjon av gummi og EVA. Det gjør modellen betydelig lettere enn de tradisjonelle Hoka-modellene. Jeg har testløpt modellen drøyt 50 km.

Passform/overdel

Huaka har et lettvekts-mesh og ingen sømmer – det gir konkurransesfølelse når du tar den på. Alt i alt har overdelen blitt smalere, lettere og raskere. Det er et pluss. Ennå synes jeg de kan være litt i bredeste laget, men dette er et klart steg i riktig retning. Den leveres med lisser som strammes og ikke snøres. Det gjør den attraktiv for triatleter som vil spare tid i overgang fra sykling til løping. Jeg synes ikke det er optimalt. Det er vanskeligere å justere snøringen individuelt. Tradisjonelle lisser følger med og jeg har skiftet til disse. 

Mellomsålen/yttersålen

Det er også store endringer i mellomsålen. Meta Rocker-sålen er endret slik at den ruller godt tidlig i steget. I tillegg kombineres EVA med gummi, noe som gir lav vekt, demping og god respons. R-mat erstatter den tradisjonelle yttersålen som ofte er løpeskoens tyngste enkeltdel. Her er det kun lettvekts slitesterk gummi i slitesonene på hælen og i forfoten. EVA’en er fastere og kombinerer støtdemping og respons bedre enn noen annen Hoka-modell jeg har prøvd. Det gjør at overgangen fra tradisjonelle modeller går raskere. Sålen har en rett lest for å gi en stabil sålebase og fotsengen gjør at foten sitter stødig og godt i skoen. Den er også mer grunnstabil, noe som har vært mangelvare på andre modeller. 2 mm dropp og mellomsåletykkelse på 25-27mm. Vekten er 250 gram i US 8.

Hvem passer den til?

Hoka Huaka fyller et hull i Hokas kolleksjon. Kombinasjonen av lav vekt, demping og god respons. Den får da et utvidet bruksområde og passer flere typer løpere. Raskere løpere har ofte valgt bort Hoka fordi de demper for mye og gir lite respons. Det blir som å løpe i sanden. Huaka er definitivt for dem. Her er en modell med svært god demping som også er smidig og gir god respons. Jeg har prøvd den i variert fart. Den passer like fint til rolige langturer som til hurtigturer. Et godt alternativ til den hurtige langturen.

Det er ikke modellen for de raske intervallene og heller ikke konkurransemodellen for de raskeste løperne, men mosjonisten kan få et godt alternativ som konkurransesko for halv- og helmaraton. Den lavere profilen gjør det lett å lande fint på mellomfoten og den gode dempingen gjør at hælløpere også kan bruke dem. Den lave droppen kan gi ekstra belastning på akilles og legg, så bruk litt tid på overgangen hvis du lander på hælen.

Hoka Huaka er absolutt en god videreføring av et spennende konsept. Modellen tar konseptet videre ut til de mer avanserte løperne – uten å miste mosjonistene. Mange kan bli glad i denne!

Slik tester vi deg

Testen vår er vesentlig for at du skal få optimale sko.