Til toppen

Test: Garmin Vivosmart HR/HR+


Garmin Vivosmart HR er en aktivitetsmåler med pulsmåling på håndleddet. Vivosmart HR + har GPS i tillegg. Begge er morsomme verktøy for deg som ønsker å se hvor aktiv du er i hverdagen, samt registrere treningsøktene dine.

Ida Myklebust Sundar
Markedskoordinator Löplabbet

 


Garmin Vivosmart HR/HR+ overvåker pulsen din 24 timer i døgnet, 7 dager i uken. All aktivitet registreres, det samme med søvnen din. Med 11 ulike skjermbilder får du vite litt om det meste og mer innsikt får du når du synkroniserer dataene med smarttelefonen.

 

 

 


Vivosmart HR/HR+
Denne testen er basert på Vivosmart HR, som er versjonen uten GPS, men gir også informasjon om Vivosmart HR+, som er versjonen med GPS. Den gir mer nøyaktige målinger av distanse og hastighet. HR+ har i tillegg funksjonen Move IQ, som automatisk registrerer aktiviteter som gange, løping, sykling, svømming og bruk av elipsemaskin, uten at du trenger å starte en aktivitet. HR+ har også gå/løpe-modus.
 

 

Det er lett å sette seg inn i aktivitetsmålerens menyer og funksjoner. Den har en berøringsskjerm og en knapp, og en meny som er enkel å navigere i. Du swiper mellom skjermbildene, trykker på skjermen når du skal inn i menyen og på knappen for eksempel når du skal starte en aktivitet. Når du skal skru aktivitetsmåleren av og på holder du inne berøringsknappen.

Aktivitetsmåleren har 11 standardskjermbilder som du kan skru av og på som du vil: Tid/dato, skritt, kalorier, avstand, puls, VIRB-fjernkontroll (fjernkontroll til VIRB-actionkamera), musikk (for fjernstyring av musikk på telefon), varsler, etasjer oppover, intensitetsminutter (antall minutter du beveger deg i høy intensitet) og vær. Du kan endre hoved-skjermbildet dersom du for eksempel heller vil se antall skritt enn tid/dato. 

 

Aktivitetsmåling

På skjermen ser du antall skritt, trapper, distanse og intensitetsminutter. Målet for dette kan du endre om du vil. I tillegg kan du følge med på pulsen din. Trykker du på skjermbildet med puls får du opp en kurve som viser pulsen din de siste fire timene, samt høyeste og laveste puls. Etter en stund med stillesitting får du et vibrasjonsvarsel som sier «Beveg deg!» etterfulgt av «Bevegelseslinjen er fullført» når du har rørt deg nok. 

Vivosmart HR+ har GPS og gir derfor mer nøyaktige målinger av distanse og hastighet enn Vivosmart HR, som ikke har GPS. Med +-versjonen får du etter endt treningsøkt opp et kart over hvor du har vært. Ettersom Vivosmart HR ikke har GPS, baserer den distansen på skrittlengde. For at distansen skal bli mer presis kan du telle antall skritt på en strekning du vet avstanden på og endre skrittlengden i Garmin Connect. 

 

Skjermen har klar og tydelig tekst og er lett å lese av – også i sterkt sollys. Et av skjermbildene er antall skritt. Målet for skritt, trapper og intensitetsminutter kan du velge selv.

 

Med utgangspunkt i dagens puls og aktivitet, og basert på høyde, vekt, kjønn og alder, anslår aktivitetsmåleren hvor mange kalorier du har forbrent i løpet av dagen. Dataene er ment å være en tilnærmet beregning av aktiviteten din og er ikke fullstendig nøyaktige. Når aktivitetsmåleren er koblet opp mot Garmins app og treningsdagbok, Garmin Connect, synkroniseres dataene automatisk med smarttelefonen din via Bluetooth. Der får du innsikt i aktivitet og søvn, og kan i tillegg konkurrere mot både kjente og ukjente.

 

Treningsøkter

Du kan du velge mellom løp, utholdenhet og «annet». Underveis i treningsøkten ser du varighet, kalorier, distanse og puls, samt dato/tid. Du kan også fjernstyre musikken på telefonen din i en aktivitet. Dette har jeg kun fått til for iTunes, ikke Spotify. Etter endt økt ser du tid, distanse, gjennomsnittspuls og kalorier. Mer innsikt får du i Garmin Connect. Der kan du i ettertid også døpe om aktivitetene dine og du har flere valg når det gjelder type aktivitet. Aktivitetsmåleren kan dusjes og bades med.

 

Underveis i treningsøkten ser du varighet, kalorier, distanse og puls, samt dato/tid. Etter endt økt ser du tid, distanse, gjennomsnittspuls og kalorier. Mer innsikt i aktiviteten får du i Garmin Connect når du har synkronisert aktivitetsmåleren med telefonen.

 

Søvnregistrering

Når du sover med Vivosmart HR/HR+ rundt håndleddet registrerer den søvnen din. I Garmin Connect kan du se når du har sovet lett, dypt og hvor lenge du har vært våken i løpet av natten. I tillegg får du opp en graf som viser når du har sovet rolig og når du har beveget mye på deg. Aktivitetsmåleren har også en alarmfunksjon der du kan legge inn et tidspunkt der du vil vekket med en vibrasjon.

 

Søvnen får du ingen informasjon om på selve aktivitetsmåleren, men du får god innsikt når du går inn i Garmin Connect etterpå. Der kan du se hvordan du har sovet og når du har beveget mye eller lite på deg.

 

Pulsmåleren

Vivosmart HR/HR+  bruker Garmins egen teknologi for pulsmåling på håndleddet, «Garmin Elevate». Den er komfortabel på håndleddet, men den må sitte stramt dersom pulsmålingen skal fungere optimalt. Som Henrik Nordtug har skrevet tidligere er det enkelte ting du må huske på for at målingene skal bli korrekte:

  • Leseren må ligge over den store venen på oversiden av håndleddet. Akkurat hvor på armen denne venen ligger varierer fra person til person.
  • Du bør også ha klokken lenger opp på armen enn du vanligvis ville hatt den. Ligger den over kulen på håndleddet kommer den optiske måleren litt opp fra huden og klarer ikke lese blodstrømmen like bra.
  • Den må sitte stramt nok til at den ikke beveger seg eller slipper lys inn på måleren.
  • Det er også viktig at du pusser vekk smuss og svette slik at det ikke blir liggende som en hinne over leseren.

Pulsmålingenes frekvens varierer og avhenger av hvor aktiv du er. Når du starter en aktivitet, gir den optiske pulsmåleren oftere tilbakemelding ettersom den optiske sensoren er på hele tiden og forsøker å måle puls kontinuerlig. Det skal gi hyppigere og mer nøyaktige pulsavlesninger under en bestemt aktivitet.

Jeg syns det var litt ubehagelig å ha aktivitetsbåndet stramt på døgnet rundt. Derfor hadde jeg det litt løsere på håndleddet utenom trening. Når jeg løp eller drev med andre aktiviteter der jeg var opptatt av at pulsmålingen skulle bli helt korrekt, passet jeg på at aktivitetsbåndet satt skikkelig. Pulsmåleren har jeg testet opp mot Garmin FR 620 med HRM-Run pulsbelte og dataene var så å si like.

 

Skjerm og brukervennlighet

Touch-skjermen fungerer veldig bra, men er litt vanskelig å bruke i vann. Da jeg svømte med aktivitetsbåndet var det knotete å bytte mellom skjermbildene. Et pluss er at det alltid er lett å se innholdet på skjermen, både på land og i vann – og i sterkt sollys. Du velger skjermorientering nedover eller bortover, samt hvilken arm du bruker aktivitetsmåleren på. 

Aktivitetsmåleren kommer i to størrelser, regular og large. Regular passer håndledd fra 13,7 til 18,8 cm, og large passer håndledd fra 18 til 22,4 cm. Den veier 30 gram i den minste størrelsen.

 

Smartvarsler

Du kan få varsler på aktivitetsmåleren når du får meldinger, anrop, kalendervarsler og varsler fra sosiale medier på smarttelefonen din. Da blir du varslet med en vibrasjon. Meldingene som kommer inn, kan du lese i skjermen. Du kan også bruke funksjonen «Finn telefon», som hjelper deg når du ikke husker hvor du har lagt fra deg mobilen.

Jeg tenkte det ville være slitsomt bli varslet hver gang det skjedde noe på mobilen, men smartvarslene var nyttigere enn forventet. Når det durer i mobilen er det enkelt og greit å kunne kaste et blikk ned på aktivitetsmåleren som du alltid bærer på armen, for å se hva som skjer.

 

Batterikapasitet

Vivosmart HR/HR+ har en batterikapasitet på ca. 5 dager uten GPS. I GPS-modus (gjelder kun HR+) varer batteriet i 9 timer. Du kan se batteristatus på skjermen og måleren gir fra seg et varsel når batterinivået er lavt. Vær obs på at når batteriet dør, starter måleren på scratch igjen, og du mister data som ikke er synkronisert med smarttelefonen din.

 

Hvem passer den til?

Garmin Vivosmart HR/HR+ passer deg som ønsker å se hvor aktiv du er i hverdagen, samt holde oversikt over aktivitetene dine. Du får nøkkeldata både underveis i treningsøktene dine og etterpå, og mer innsikt når du synkroniserer med Garmin Connect. Velger du versjonen uten GPS (Vivosmart HR) kan du ikke se hvor du har vært i ettertid, så hvis det er viktig for deg bør du velge versjonen med GPS (Vivosmart HR+). Et morsomt verktøy for deg som er interessert i å føre treningsdagbok og holde oversikt over hverdagsaktiviteten.

Du finner Garmin Vivosmart HR i nettbutikken her. Vivosmart HR + blir snart tilgjengelig på nett.

Pris HR: 1500 kr. HR+: 2400 kr.