Test: Garmin FR 235/230

Med FR 235 er også Garmin på banen med egenutviklet sensor for pulsmåling på håndleddet. Hvor bra fungerer den?

 

Garmin Forerunner 235 er en oppdatering av Forerunner 225, Garmins første med pulsmåling på håndleddet, lansert i 2015. Mens FR 225 hadde sensor fra MioAlpha og fungerte fint med det, er oppdateringen FR 235 Garmins første modell med egenutviklet sensor. Det er den vi er mest spent på.

Alle de største produsentene av treningsklokker har i løpet av de siste par årene lansert pulsmåling på håndleddet som alternativ til pulsmåler på brystet. Målingen foregår ved hjelp av en optisk sensor som måler blodstrømmen i den store venen på oversiden av håndleddet. De aller fleste har brukt MioAlphas sensor, altså en ekstern produsent. På senhøsten 2015 kom Tomtom med sin første klokke med egenprodusert sensor, som fungerte bra. 

Samtidig med Garmin FR 235 ble også FR 230 lansert. Den har de samme funksjonene som FR 235, men bruker et tradisjonelt pulsbelte i stedet for sensor på håndleddet. Aktivitetsmåleren i FR 230 har også litt mindre sofistikerte funksjoner, ettersom det ikke foregår en kontinuerlig pulsmåling. Sensoren på FR 235 gjør at klokken er noen millimeter tykkere, selv om den er vesentlig tynnere enn FR 225. For øvrig er FR 230 og FR 235 helt like. 

Første klokke med Garmins egen sensor

Med FR 235 er også Garmin på banen med sin egen sensor. Selve leseren er blitt litt større enn på FR 225. Det gjør det lettere å treffe over venen som den leser blodstrømmen i og selv om sensoren er større, merkes det lite. Klokka må sitte godt over blodåren og også stramt nok til at den ikke beveger seg under løping, men klokkereima er myk og ikke ubehagelig, heller ikke på lengre løpeturer. Materialet i reima virker solid. Jeg har testet klokken mot tradisjonelt pulsbelte og ikke funnet avvik. Størrelsen på klokken er også såpass stor at unødvendig lys ikke kommer inn på leseren, noe som er positivt for pulsmålingene. Så sensoren får godkjent. 

Jeg har testet klokken mot tradisjonelt pulsbelte og ikke funnet avvik. 

Enkelt og oversiktlig under og etter trening

I likhet med FR 630 har også 235 fått en større skjerm, som fyller ut større deler av klokkefronten enn før, dette gir bedre plass i datafeltene og det er lettere å lese av skjermen under løpeturene. FR 235 har ikke touchskjerm, du bruker knapper til å navigere. Menyene er lett gjenkjennelige om du er vant til Garmin-klokke fra før, men også enkelt å lære for deg som er ny med pulsklokke eller med Garmin. 

Under trening får du både puls og sone på to skjermer, en kun med tall, og en der du har pulsen midt på skjermen og en soneindikator som viser hvilken sone du er i med hjelp av både farger og tall godt visuelt fremstilt. Etter trening får du anslått restitusjonstid, så teller klokka ned i menyen på klokka til restitusjonstiden din er i null. Du får ikke en restitusjonssjekk i starten på økta som du får på FR 630.

Skjermen kan tilpasses ditt behov

Garmin har også åpnet for flere og bedre valgalternativer på dataskjermene. Du får to egendefinerte skjermer med opptil fire datafelter pluss to forhåndsdefinerte skjermbilder som viser informasjon om puls og soner. FR 235 er kompatibel med Garmins webtjeneste Connect IQ slik at du kan laste ned mange flere datafelter, om du ønsker det. Med bare to dataskjermer å ta av vil nok de fleste synes det er litt bortkastet å bruke en hel skjerm på å vise hvilke dyr man løper like fort som, eller hvor mange øl man har forbrent på løpeturen. Men muligheten er der! For løping har jeg all informasjon jeg trenger når det gjelder fart, tid og puls.

Med bare to dataskjermer å ta av vil nok de fleste synes det er litt bortkastet å bruke en hel skjerm på å vise hvilke dyr man løper like fort som, eller hvor mange øl man har forbrent på løpeturen. Men muligheten er der!

Treningsfunksjoner

På treningsbiten er dette en fin oppgradering fra FR 225. Klokken har ikke så mange avanserte funksjoner som toppmodellene, men på de viktigste tingene er den veldig bra. GPS-en finner satelitter raskt og måler fart og distanse. I 235 kan du, i motsetning til i forløperen, velge mellom forskjellige moduser på GPS-en. Enten smart registrering eller hvert sekund. I de aller fleste tilfeller er smart registering 100 %, men løper du raske økter med krappe svinger, for eksempel på friidrettsbane, vil distansen bli noen meter for kort med smart registering. Klokken finner posisjonsdata fra både GPS- og GLONASS-satelitter, så dekningen er helt på høyde med de beste multisportklokkene. 

I likhet med FR 630 har også 235 fått en egen sykkelfunksjon og er kompatibel med ekstrautstyr som for eksempel kadensmåler. Men i all hovedsak er dette en løpsklokke. 

Klokken finner posisjonsdata fra både GPS- og GLONASS-satelitter, så dekningen er helt på høyde med de beste multisportklokkene. 

Aktivitetsmåleren

Aktivitetsmåleren på FR 235 er den beste jeg har vært borti på en kombinasjonsklokke, det vil si en GPS-pulsklokke med aktivitetsmåler. Ettersom klokka har optisk måler, kan den måle pulsen 24/7. Som på mange andre klokker får du antall steg i døgnet målt mot et daglig mål – pluss inaktivitetsvarsel. I tillegg får du en graf på klokka som viser pulskurven din de siste fire timene, med informasjon om nåværende, høyeste og laveste puls. 

Ettersom klokka har optisk måler, kan den måle pulsen 24/7. Du får en graf på klokka som viser pulskurven din de siste fire timene, med informasjon om nåværende, høyeste og laveste puls. 

I tillegg får du dagens hvilepuls. Jeg brukte klokka døgnet rundt (bortsett fra et par ladinger) og sov med den hver natt. Det ga meg en god graf for hvilepuls over tid, noe som gir god oversikt over dagsform og også sier mye om tilstanden til kroppen. Hvilepulsens utvikling over en lengre periode vil også si noe om fremgang på hjertekapasiteten. Går hvilepulsen din nedover og stabiliserer seg lavere enn før over lengre tid er det et tegn på økt slagvolum på hjertet. Er hvilepulsen din unormalt høy kan det være et tegn på sykdom, dårlig restitusjon eller festligheter dagen før. Inne på klokka får du en graf over hvilepuls de siste 7 dagene og på Garmin Connect kan du se lengre perioder. 

Klokken er så lett og behagelig på armen at det var ikke noe problem å sove med den på natta, og den målte stabilt gjennom hele natten hver gang. Jeg liker også at Garmin på sine klokker har lagt inn at det daglige målet øker gradvis etter hvert som du når målene dine fra dag til dag, så man hele tiden har noe å strekke seg etter. På FR 230 er aktivitetsmåleren kun skrittbasert, så der får du ikke med pulsfunksjonene.

Aktivitetsmåleren på FR 235 er den beste jeg har vært borti på en kombinasjonsklokke

Batterikapasitet

Med kontinuerlig pulsmåling går batterikapasiteten noe ned. Jeg hadde på smarte varsler sammen med kontinuerlig pulsmåling – pluss daglige treninger – så jeg måtte lade klokka i snitt hver tredje dag. 

Pulsmålingene fungerer slik at hvor mye du beveger deg avgjør hvor ofte den måler pulsen i aktivitetsmåleren. Sitter du i ro måler den sjeldnere, siden pulsen vil variere lite, mens når du går måler den oftere, for å få med både opp og nedgang i pulskurven. Dette gjør at klokken faktisk noen ganger tror at du ikke har den på, og dermed lar være å måle puls over en lengre tid om du ikke beveger deg i det tatt. 

Jeg sover som en mumie, så om nettene var det perioder klokka ikke målte. Garmins nyeste modeller har også en lader som kan lade klokken mens du har den på armen. Du kan lade mens du sitter ved PC-en uten å ta den av. Skal du på en lang tur eller har glemt å lade klokka før økta kan du faktisk lade den mens du trener også. Ikke optimalt, men det går. 

Skal du på en lang tur eller har glemt å lade klokka før økta kan du faktisk lade den mens du trener også. Ikke optimalt, men det går. 

Varsling

Utover enkle og veldig gode treningsfunksjoner og en veldig bra aktivitetsmåler kan FR 235 også videreformidle varsler fra smarttelefonen din. Du velger selv om du vil ha varslene på både under trening og i klokkemodus. Du kan også velge å for eksempel kun få anropsvarsler når du trener, men ikke Facebook-varsler eller ting som er mindre viktige for deg. Med Connect IQ kan du også laste ned widgets som oppdateres via telefonen. Der har du et ekstra utvalg i målinger til datafeltene og nye klokkevisninger. En fin måte å gjøre klokka enda mer personlig. Klokken snakker veldig bra med appen på telefonen, overføring og synkronisering skjer raskt og automatisk, paringen var veldig enkel også. 

Med Connect IQ kan du også laste ned widgets som oppdateres via telefonen. Der har du et ekstra utvalg i målinger til datafeltene og nye klokkevisninger. En fin måte å gjøre klokka enda mer personlig. 

Konklusjon

FR 235 er en vellykket oppdatering. Pulsmåling på håndleddet er noe mange ønsker seg og Garmins nye sensor fungerer utmerket. FR 235 har alle funksjonene en vanlig mosjonist trenger. I tillegg får du en svært god aktivitetsmåler. Etter min mening er dette den beste GPS-klokken med pulsmåling på håndleddet for vanlige mosjonister.

Du finner klokken i nettbutikken her.

Slik tester vi deg

Testen vår er vesentlig for at du skal få optimale sko.