Til toppen

Test: Garmin Fenix 5 Plus


Vår faste produkttester, Henrik Nordtug, har testet nye Fenix 5 Plus.

Henrik Nordtug
Löplabbet Trondheim

 


Produktutviklerne hos Garmin ligger ikke på latsiden. Garmin Fenix 5 er flaggskipet til sportsklokkegiganten, og nå har de oppgradert modellserien med nye funksjoner. Jeg har hatt Fenix 5 Plus i en uke, på den tiden jeg har ikke fått testet alle funksjoner og de nye plattformene i dybden, men nok til å gi en introduksjon til den nye toppmodellen.

Tidligere har bare 5X hatt topografiske kart, men i de nye modellene får du det i både 5S og 5. Selv om det er forskjellig størrelse på klokkene har alle nå like stor skjerm. I tillegg til større skjerm på 5S Plus og 5 Plus, er også oppløsningen på skjermen forbedret, så både grafikk, farger og kontrast er tydeligere på de nye klokkene. Dette gjør at navigasjonsfunksjonen er tilgjengelig på alle klokkene, og du kan følge med på kartet underveis i økta.

 

 

Garmin Connect

På den lengste økta la jeg inn ruta på klokka på forhånd, du kan lage deg ruter og importere fra flere plattformer på nett, jeg brukte Garmin Connect til å til å planlegge turen, veldig enkelt når du skal løpe hjemmefra. Det finnes veldig mange ferdige turer man kan ta på nett, der du bare kan laste ned ferdige GPX-filer som du importerer til klokka. Både enkelt og et godt hjelpemiddel også når du skal ut på tur. Men husk at GPS bare er et hjelpemiddel, husk å ha med eget kart og kompass om noe uforutsett skulle skje på turen.

 

Fenix 5 Plus blir Garmins første klokke som i tillegg til GPS og Glonass kan kobles opp mot navigasjonssystemet Galileo. Det gjør at klokken har tilgang til enda flere satellitter, som gir bedre dekning over hele verden og er mindre sårbart for tekniske problemer fra navigasjonssystemene.

 

 

Batteritid

Batteritidene på de forskjellige modellene er som følger:

5S Plus: 9-25 timer

5 Plus: 13-35 timer

5X Plus: 32-85 timer.

Batteritiden er tid tilkoblet GPS, og vil variere ut fra hvor mange funksjoner man bruker under økten og oppdateringshyppighet på GPS-en.

To funksjoner som Garmin introduserte i FR 645 er musikk og betalingsløsning. Disse er også med i 5 Plus.

 

Musikk

Musikkspilleren kan brukes til mp3-filer som du har lagret eller til noen få strømmetjenester. For å overføre musikk til klokken kobler du enten til klokken til en datamaskin med de mp3-filene du ønsker, eller laster ned en av de kompatible appene og følger instruksjonene fra mobilappen Garmin Connect. Det er plass til minst 500 sanger, så du kan laste inn mange spillelister på klokken. Når du åpner musikkspilleren må du koble til et trådløst headset og så er du klar for å høre på favorittlåtene dine, uten å måtte ta med mobilen på økta.

 

 

Betalingsløsning

Garmin Pay er en betalingsløsning som gjør at du kan betale med klokken hvis du ikke har med lommeboka. Denne funksjonen fikk jeg ikke testet, da min bank ikke er på listen over banker som har godkjent denne betalingsløsningen. Når det er sagt så vokser denne listen over kompatible banker raskt, så forhåpentligvis kan de aller fleste bruke denne funksjonen om ikke alt for langt tid. Alt du trenger å gjøre er å legge inn kortinformasjonen din på Garmin Connect og aktiverer Garmin Pay på klokken, så kan du bruke klokken til å betale på alle terminaler som er kompatible med kontaktløs betaling. Genialt om du er næringstom på langtur og trenger påfyll på nærmeste bensinstasjon.

 

 

Fenix-serien er fortsatt veldig robust i klokkehuset, med solide materialer og relativt stor størrelse.

 

Utjevnede forskjeller

Siden alle modellene i Fenix-serien nå har Topo-kart, er det mindre forskjell mellom modellene enn tidligere. Men en funksjon som kun er på 5X+ er måling av oksygenmetning i blodet. Dette er (advarsel!) på skikkelig nerdenivå, men måling av oksygenmetning er et parameter som både sier noe om dagsform/restitusjon og hvor hardt du trener, og ikke minst er dette en måling der du kan se forskjellen på god og dårlig pusteteknikk. Musklene trenger oksygen, så god pusteteknikk kan være forskjellen på å sprekke og sette pers.

 

Fenix-serien er fortsatt veldig robust i klokkehuset, med solide materialer og relativt stor størrelse. Også i denne serien kan man velge safirglass i alle varianter, men man kan også velge titan i stedet for rustfritt stål i klokkehuset, da får man både lavere vekt og enda bedre slitestyrke. Den nye skjermen gir enda bedre oppløsning og lesbarhet, pluss at grafikken er endret/forbedret.

 

 

Siden jeg i skrivende stund ikke har rukket å teste alle funksjonene går dette mest på førsteinntrykk. Førsteinntrykket er i alle fall at oppgraderingene gjør klokken til en enda bedre 24/7-klokke, både for aktive friluftsfolk og for deg som vil ha den råeste treningsklokka på markedet.