Til toppen

Test: Garmin Fenix 3


Mens tidligere Fenix-versjoner har vært friluftslivklokker med treningsfunksjoner, fremstår Fenix 3 som en knallgod multisportklokke med friluftsfunksjoner i tillegg. 

Henrik Nordtug 
LÖPLABBET Trondheim

 


Garmin Fenix 3 er en multisportklokke i toppsjiktet når det kommer til treningsfunksjoner og kvalitet. Et godt valg for deg som trener variert.

Fenix 3 er et fullgodt alternativ til multisportklokker på markedet, men med et stilfullt utseende som også gjør den velegnet til hverdags. Treningsfunksjonene er så godt som like som på Garmin FR920, men der FR920 har blitt mindre og lettere, er Fenix 3 fortsatt en relativt stor klokke med et robust design. Mange synes FR920 er litt for mye «treningsklokke» til at den kan brukes til hverdags. Fenix 3 kommer med ulike urskiver og reimer - svart og rød, samt Sapphire-varianten som har metallreim. Den er noe tyngre, men ser rå ut. 

Klokken har et stort utvalg aktivitetsprofiler. Jeg har brukt den hovedsakelig til løping og ski, men også testet svømming og sykkel.

 

Løpsfunksjoner

På en løpeøkt er det ikke store forskjellen på Fenix 3 og løpeklokken FR620, men Fenix 3 har en innebygd metronom som du kan bruke til å øve på å løpe med riktig stegfrekvens. I tillegg er batteritiden bedre.

Men Fenix 3 er kompatibel med Garmins «appstore» Connect IQ, med mulighet for å velge skjermbilder, navigasjon og tilleggsfunksjoner. Med fargeskjerm, god oppløsning og store, tydelige tall er skjermen til Fenix 3 en klar forbedring fra Fenix 2.

 

Følg med på teknikken

Pulsbeltet som følger med har en bevegelsessensor som måler løpeteknikken din i tre parametere: stegfrekvens, kontakttid i bakken og vertikal bevegelse gjennom steget. Du får en god grafisk fremstilling av dataene både underveis i økta og på treningssiden til Garmin øktene lastes opp. Målingene sier en del om hvordan du løper og hvilke sider ved teknikken din du eventuelt kan ha nytte av å forbedre.

 

Rask GPS

GPS-en er som forventet meget bra på tilkoblingstid, stabilitet og nøyaktighet. Fartsendringer registreres raskt, så du slipper å vente til langt ut i intervalldraget før farten vises riktig på klokken. Enkelte har irritert seg over at Garmin runder av hastigheten i sanntid til nærmeste femte sekund på kilometertid. I Connect IQ kan du laste ned et skjermbilde som viser hastigheten din på nærmeste sekund.

I likhet med FR920, 620 og 220 har Fenix 3 et akselerometer i klokken som måler fart og distanse når du ikke bruker GPS. Løper du på mølle eller innendørs bane, får du anslått fart og distanse basert på armpendelen din. Dette er ikke like nøyaktig som GPS eller fotsensor, men du får loggført treningen din. Når du løper mellom 10–16 km/t er den ganske nøyaktig. Funksjonen kalibrerer seg selv når du løper med GPS, så den blir mer og mer nøyaktig jo mer du får løpt den inn.

 

 

 

Sykkelfunksjoner

Klokken har forskjellige aktivitetsprofiler. For sykkel velger du egne skjermvisninger og intensitetssoner. Skal du ut på en sykkeløkt, kan du gjøre det så enkelt som å sette opp skjermbildet til å vise km/t i stedet for min/km, og få fart og distanse med GPS. Du kan også koble til sensorer som måler tråkkfrekvensen din og/eller hvor mye kraft du produserer i hvert tråkk. Kadensmåler og wattpedaler er ekstrautstyr, men kan kjøpes via Garmin. Har du flere forskjellige sykler kan du legge inn forskjellige sykkelprofiler for terreng, landevei, rulle og bane.

 

Svømmefunksjoner

Fenix 3 har to moduser for svømming: basseng eller åpent vann. Svømmer du i basseng legger du inn lengden på bassenget. Ved hjelp av akselerometeret måler klokken hvor langt du har svømt, antall svømmetak per lengde, fart og effektivitet på svømmingen. Pulsbeltet til Garmin sender signaler trådløst via ANT+, men under vann er signalene for svake. Jeg leste et tips på nettet om at hvis du vil ha puls på svømmingen kan du bruke MioAlpha sin MioLink, som måler pulsen på håndleddet. Bruker du MioLink på samme arm som klokken, er er de så nærme hverandre at du får signal under vann. Svømmer du i åpent farvann har du fortsatt akselerometeret til å analysere svømmetakene dine, og du har også GPS til å måle fart og distanse.

GPS-ene er ikke like nøyaktige i vann som til lands. Tilkoblingen til satellittene er dårligere når klokken hele tiden beveger seg over og under vann. GPS-en blir mindre nøyaktig og du vil kunne se små avvik fra hvor du faktisk har vært, men det er ikke snakk om mer enn 5–10 % avvik på distanse ved en lengre svømmetur.

 

Aktivitetsmåler

I tillegg til å være en meget god treningsklokke er Fenix 3 også en aktivitetsmåler som måler hverdagsaktivitet og gir deg beskjed når du har vært inaktiv for lenge. Jo mer aktiv du har vært, desto lengre tid tar det før den maser om at du må komme deg opp av sofaen.

I likhet med andre nyere Garmin-klokker har Fenix 3 smartfunksjoner. Klokken kan kobles til telefonen din med Bluetooth Smart, slik at du får opp meldinger, anrop og andre egendefinerte varsler på klokken samtidig som du får dem på telefonen. Du velger selv hvilke varsler du vil ha og hvorvidt du vil ha dem mens du trener. 

Klokken og telefonen snakker godt sammen og overføringen av økter er effektiv. Alt foregår trådløst og jeg opplevde lite trøbbel med tilkobling og synkronisering.

 

Tilpass klokken

Garmins nye plattform, Connect IQ, gir deg et gode tilpasningsmuligheter slik at du kan gjøre klokken optimal til både aktivitet og hverdags. Utvalget av applikasjoner vokser stadig og ettersom plattformen er åpen lages det applikasjoner for det meste. Her finnes smarte løsninger for selv de smaleste målgruppene. For eksempel finnes en egen app for fotballdommere. Den teller mål, tid og overtid. Etter hvert som plattformen blir standard på alle klokker Garmin lanserer, vil også utvalget bli større. 

 

Plusspunkter

Dette liker jeg med Fenix 3:

  • Meget god skjerm
  • Solid klokke
  • God batterilevetid
  • Knapper som er lette å trykke på under trening
  • Connect IQ
  • Aktivitetsmåler
  • Smartfunksjoner

 

Konklusjon

Fenix 3 er en fullgod treningsklokke for alle som trener variert. Fenix 3 og FR920 er i treningsbruk to likeverdige klokker. De har topp kvalitet og stor valgfrihet i oppsett og valg av funksjoner. Det er mer smak og behag som vil skille disse klokkene fra hverandre. 

Du finner produktet i nettbutikk her. Per i dag har vi klokken inne med rød rem og sølv-urskive. Vi venter på ny levering.