Til toppen

Test: Fenix 5 versus Suunto Spartan Sport Wrist HR


Med mange nye pulsklokker i år kjørte vi likegodt en god, gammeldags sammenligning; Suunto VS Garmin!

Henrik Nordtug
Löplabbet Trondheim

 


To pulsklokker mange har ventet på er nå i hyllene; Garmin Fenix 5 og Suunto Spartan Sport Wrist HR. Dette er to oppdaterte versjoner av klokker vi har testet tidligere.

Begge modellene har veldig lik funksjonalitet som sin forgjenger, og begge er ment for samme målgruppen. Dette er multisportklokker som kombinerer avanserte treningsfunksjoner, gode navigasjonsmuligheter og et design som gjør at de passer til både dressen og tightsen. 

 

Suunto Spartan Sport Wrist HR

Denne versjonen bygger på Spartan Sport, som du kan lese om her. 2017-versjonen har pulsmåler på handleddet, ellers lite forandringer. Nå har Suunto gjort ferdig de store software-oppgraderingene på hele Spartan-serien, og har nå en komplett software.

Serien har nå den samme valgfriheten som andre klokker i dette segmentet, nemlig muligheten til å sette opp skjermbilde etter eget ønske, faktisk opp til syv linjer med info per skjerm. Da blir tallene dog ganske små, så til trening er det best med tre til fem linjer på hver side. Du kan også ha grafer for puls og fart på skjermen mens du trener. 

 

Spartan-serien har nå den samme valgfriheten som andre klokker i dette segmentet, nemlig muligheten til å sette opp skjermbilde etter eget ønske, faktisk opp til syv linjer med info per skjerm. 

 

 

Pulsmåleren til Suunto har tre lysioder, to grønne og en gul. Å bruke flerfarget lys skal gjøre det lettere for sensoren å måle nøyaktig også på mørkere hudtoner. For vinterbleke nordmenn er det kanskje ikke et stort problem, men måleren fungerer i alle fall optimalt. Undertegnede har løpt med mange forskjellige klokker med puls på håndleddet, de fleste med gode målinger, men på intervaller og økter med stor pulsvariasjon på kort tid er det ofte en forsinkelse på pulsendringene.

På Spartan Sport Wrist HR er forsinkelsen vesentlig mindre enn på andre klokker som måler på håndleddet. Hvis du bruker pulsen aktivt til å styre farten på intervallene er dette en stor fordel. Hvis du måler puls, men ikke bruker den til å justere fart underveis er ikke denne forbedringen noe du kommer til å merke i noe særlig grad.

 

Hvis du ikke har lest testen på forgjengeren Spartan Sport er dette en kjapp oppsummering av de største fordelene; 

•    Meget god skjerm
•    Movescount; meget bra plattform for logging og planlegging av trening
•    Enkel planlegging og importering av rutenavigasjon til klokka
•    Lang batteritid

I tillegg får du en meget bra optisk pulsmåler og generelt sett mye klokke for pengene. 4600,- for en klokke av denne kvaliteten er god valuta for penga!

Batteriet har en levetid på 8 timer på maksimalt forbruk, med optimal GPS-nøyaktighet. Du får imidlertid 12-timers levetid med nest best GPS-måling. NB: Disse tallene er hentet fra leverandørens nettsted. DC Rainmaker oppgir en annen batteritid.

 

Garmin Fenix 5x

Fenix 5-serien er en liten jungel å navigere i. 5S, 5 og 5X er modellnavnene, rangert fra minst til størst størrelse. I tillegg får du alle modellene med og uten safirglass (og WiFi), pluss diverse fargevarianter og forskjellige reimer å velge blant. 

Så hva har 5-serien å by på? Sammenlignet med Fenix 3-serien får du 5-eren i mindre størrelse, bedre skjermkvalitet og mulighet for Topo-kart (dette gjelder kun 5X). Den optiske måleren er flatere, slik at selve klokkehuset er slankere og hakket mer elegant. Med tre forskjellige størrelser å velge i er det lettere å finne en som sitter godt på håndleddet.

 

For å utføre selve testen valgte vi å teste Fenix 5X, modellen med mest avanserte funksjoner.

Den største oppdateringen er Topo-kartet. Du har et skjermbilde som er et oversiktskart over der du er, og en strek som sporer hvor du har vært. Du kan zoome inn og ut og du kan bevege/flytte kartutsnittet for å se terrenget i nærheten. Med en såpass stor skjerm og skarp skjermoppløsning fungerer kartbildet veldig bra. En annen nyttig ting med kartfunksjonen er muligheten for å få generert løyper fra klokka. Du legger inn hvor langt du vil løpe og hvilken retning, så lager klokka en runde for deg. Kjempefint hvis du er på nye steder eller er lei av den vanlige runden din.

 

Med en såpass stor skjerm og skarp skjermoppløsning fungerer kartbildet veldig bra.

 

 

Pulsmåleren på håndleddet er mer eller mindre lik som på Fenix 3, bare at den er mer bygd inn i klokka. Under løping er måleren god, eneste jeg hadde problem med er at klokken er litt stor til armen min, og baksiden av klokka ganske glatt, så på lange økter måtte jeg enten stramme reima veldig hardt, eller ta av klokka og tørke bort svette fra arm og klokke. 

Som vi har nevnt flere ganger før, aktivitetsmåleren til Garmin-klokkene er generelt veldig bra. 24/7-målinger gjør at man får noe mer enn bare en skritteller. På 5-eren er også pulsmåleren i hverdagsmodus forbedret, og måler puls minst annethvert sekund. Tidligere har klokka målt ut fra aktivitetsnivået. Den grafiske fremstillingen av skritt og puls fra dag til dag er også veldig bra.

 

Alle Fenix 5-klokkene har reimer som er lett å skifte ut. Med en enkel knapp på baksiden av reima tar du den av og på, så hvis du vil skifte mellom forskjellige farger eller bruke en reim i skinn eller metall til hverdags, så tar det cirka 1,37 sekunder å skifte til en elastisk silikonreim når du skal trene. 

Batteritid kommer an på hvilket modus klokka er satt i. I Smartmodus får du opptil 12 dagers batteritid, i GPS-/pulsmodus opptil 20 timer, og i UltraTrac™-modus får du opptil 35 timer (uten pulsmåling på håndleddet). NB: Disse tallene er hentet fra leverandørens nettsted. DC Rainmaker oppgir en annen batteritid.

 

Konklusjon    

Både Fenix 5X og Spartan Sport Wrist HR innfrir når det kommer til kvalitet. Skjerm og reimer er solide og slitesterke, samtidig som de ser stilige ut. Begge har et enormt utvalg i aktiviteter og funksjoner, både til trening og turbruk. Nøyaktigheten på målingene er ypperlig på begge to, men Suunto-klokken skiller seg ut på intervaller og økter med større pulsvariasjon på kort tid. Garmin-klokken har bedre funksjoner for kart og navigasjon.

Alt i alt er det vanskelig å skille klokkene på kvalitet i og med at begge har sine sterke sider. Vi anbefaler å se på hvilke funksjoner som er viktigst for deg, og sammenligne de opp mot hverandre på de spesifikke egenskapene. En ting er sikkert, uansett hvilken du velger får du et råskinn av en klokke.

 

Fullstendig oversikt over/sammenligning av spesifikasjoner på de to klokkene finner du her. 

Kjøp Fenix 5X

Kjøp Spartan Sport Wrist HR