Test: Asics Gel-FujiRunnegade

Endelig en solid terrengmodell fra Asics! Tidligere har jeg ikke vært noen stor fan av Fuji-serien til Asics, men med FujiRunnegade har Asics tatt et steg i riktig retning. 

Høsten 2010 lanserte Asics en egen kolleksjon med terrengsko. Kolleksjonen fikk navnet «Fuji» etter Japans kjente fjell. Jeg har ikke vært noen stor fan av denne serien, men nå har de fått det til.

Etter min mening har modellene enten vært for tunge og lite smidige, eller så har de vært konkurransemodeller som ligner mer på asfaltmodeller enn terrengsko. Men da jeg ble presentert nyheten Asics Gel-FujiRunnegade sommeren 2014, fikk jeg raskt store forventninger. Dette var et steg i riktig retning! Nå har jeg løpt noen turer med modellen. Selv om det er tørt i marka og skoens grep ikke har blitt ordentlig utfordret, syns jeg den virker lovende. Her er min vurdering. 

Stabilitet: 2
Støtdemping: 3
Løpsfølelse: 5
Vekt herre/dame: 255 g US 9/215 g US 7 
Såletykkelse hæl/forfot: 20 mm/15 mm, inkl. yttersåle
Dropp: 5 mm 

Passform

En terrengmodell skal sitte tettere rundt foten enn asfaltmodeller, slik at foten holdes godt på plass og ikke vrir seg i ulendt terreng. Passformen i denne modellen er normal til smal og skoen sitter umiddelbart tett og godt på foten. Til å begynne med var den litt stiv i hælen, men på løpeturene har jeg ikke merket noe til det. 

Overdelen i en terrengmodell er gjerne litt stivere og mindre fleksibel enn i en asfaltmodell. Det gjelder også FujiRunnegade. Likevel føles den den komfortabel når jeg løper. Overdelen er sømløs og robust. Den er ikke vanntett, men tåler røft terreng. Den elastiske sokken rundt ankelen holder «bøsset» fra skogen ute i tillegg til å gi ekstra komfort. 

FujiRunnegade har en sømløs overdel med elastisk sokk rundt ankelen. Sokken holder «bøsset» fra skogen ute i tillegg til å gi ekstra komfort. Overdelen er robust og tåler røft terreng, men den er ikke vanntett. Avbildet her er damemodellen.

Mellomsåle

Modellen har lav mellomsåle og profil. 5 mm i forfoten og 11 mm i hælen gir god kontakt med underlaget og reduserer sjansene for å tråkke over. Den er lett i vekt og godt dempet med Asics tradisjonelle SoLyte-mellomsåle med Gel i hælen. 

Med god demping i både mellom- og yttersåle fungere skoen fint til lengre strekk på grusvei. 5 mm dropp gjør det lettere å lande lenger frem på foten og under kroppens tyngdepunkt. Løper du mye på asfalt ville jeg vurdert en annen sko. Her blir du liggende «litt oppå» de myke knottene. 

En god terrengmodell har ikke ekstra pronasjonsstøtte. Er du avhengig av det, bør du prøve andre modeller. 

Yttersåle

Yttersålen har markante knotter på 10 mm. De gir både demping og grep. Nå er det så tørt i marka at jeg ikke har fått utfordret grepet på våte steiner og røtter. Men når det er bløtt og gjørmete, sitter den godt. Knottene er også komfortable på grusvei. 

Hvem passer den til?

FujiRunnegade er den første rendyrkede terrengmodellen fra Asics. Den passer deg som løper offroad og på stier. Asics er gode på passform og de har gjort det bra også med denne modellen. 

Med lav profil, gode knotter og lav vekt vil den utfordre modellene fra det britiske terrengmerket Inov-8. Skoen tåler godt det skandinaviske terrenget – et terreng som utfordrer modellene mer enn underlaget i for eksempel i USA. 

Er du avhengig av god pronasjonsstøtte, bør du unngå denne. Den er som nevnt heller ikke det beste valget dersom løpeturene dine har lange asfaltstrekk. Ta deg tid til å venne deg til skoen dersom du er vant med høyere mellomsåler og høy hæl.

Konklusjon

FujiRunnegade er en spennende nyhet fra Asics. Med denne modellen er de på rett spor. Den er mer tilpasset norsk terreng enn andre modeller i serien og jeg tror vi har fått en solid utfordrer til Inov-8s råskinn. Spørsmålet er bare om grepet er like godt når det er vått og glatt. 

Er du klar for å prøve en ny terrengmodell, bør du absolutt vurdere denne.

Pris: 1100 kr.

Du finner terrengskoen i nettbutikk til dame og herre.

Slik tester vi deg

Testen vår er vesentlig for at du skal få optimale sko.