Til toppen

Test: Asics 33 M


33 M representerer en av årets store trender: skikkelig tykk mellomsåle med lav dropp. 

Tor Fauske
DAGLIG LEDER Löplabbet

 


33 M er Asics aller første sko med skikkelig volum i sålen. Den behagelige dempingen gjør at du lander trygt. Selv om skoen har lav dropp, kan du fint også lande på hælen om du foretrekker det.

Blant de store leverandørene er Asics den som virkelig har tatt de nye løpetrendene på alvor. De var tidlig ute med 33-serien, som er oppkalt etter fotens 33 bein og laget for naturlig løping. Serien utvikles stadig og denne våren kom den første modellen der Asics har kombinert lav dropp med voluminøs såle. Modellen heter 33 M, der M-en står for maksimal demping. Her er min vurdering etter noen turer med 33 M på beina.

 

Stabilitet: 3
Støtdemping: 5
Løpsfølelse: 4

Vekt herre/dame:  339 g US 9/288 g US 7 (veid hos Löplabbet)
Såletykkelse hæl/forfot: 23 mm/29 mm 
Dropp: 6 mm 

 

Passform

33 M er umiddelbart komfortabel på foten. Skoen har 33-lest, som er en noe bredere i tåboksen en tradisjonell Asics-lest. Samtidig sitter den godt i mellomfoten og hælen. 

Overdelen er sømløs og det er et pluss. Den er normalt bred, men føles fastere enn vanlig når jeg tar den på. Dette er likevel ikke noe jeg tenker over når jeg løper med den.

 

 

Mellomsåle

Øverst mot foten ligger et lag med Asics myke og lette skum «Natural Foam». I resten av mellomsålen ligger materialet «SoLyte». Sålen er tykk (29 mm i hælen og 23 mm i forfoten) med 6 mm dropp og flekskanaler i forfot som skal bidra til at foten ruller godt gjennom steget. Plattformen er solid og hælkappen fast, men dette er ikke modellen for deg som har behov for ekstra støtte på grunn av overpronasjon. 

Dempingen er god, men fastere enn i Hokas modeller. For tyngre løpere er det et pluss. Dessuten blir holdbarheten bedre med fastere demping. Med lav dropp er 33 M velegnet for deg som ønsker en løpeteknikk der du lander lenger frem på foten. Den kan imidlertid også brukes av deg som lander på hælen, ettersom sålen er såpass tykk.  

 

Yttersåle

Asics har laget en såle med minst mulig materiale i yttersålen. Dette for å spare vekt og for å gjøre skoen mer fleksibel. Ekspandert gummi gir en smidig stegavvikling. 

 

Hvem passer den til?

Det er svært positivt at Asics videreutvikler 33-serien med modeller som denne. Men det er både plusser og minuser med modellen. Et av minusene er at skoen ikke ruller optimalt når jeg setter opp farten. Flekskanalene i forfoten kompenserer ikke godt nok for den tykke sålen, og sålen blir ikke like fleksibel som den bør være. Vekten er på ca. 340 gram – mer enn Asics har oppgitt. Den bør de jobbe med å få ned. 

Så til det positive. Asics er gode på passform og de gjør det bra også med 33 M. Jeg vil også skryte av dempingen, som er meget god selv om den er fast. Den er også svært holdbar.

33 M passer deg som ser etter en løpesko med meget god demping til rolige langturer på hardt underlag. Et godt valg også for tunge løpere. Styr unna modellen dersom du er lett og rask og ønsker en sko for turer i variert fart.  

 

Svart og oransje til gutta, og svart og rosa til jentene. Passformen er god og dempingen bra, til tross for at den er ganske fast. Et godt valg som mengdetreningssko for deg som trenger demping til rolige turer på hardt underlag. 

 

Konklusjon

Med 33 M gjør Asics et godt forsøk på å ta en plass innenfor maksimalismen. Komfortabel overdel og passform er et stort pluss. Der scorer de bedre enn konkurrentene. Likevel trengs det flere forbedringer. Vekten bør ned og skoen trenger mer fleksibilitet og smidighet. Jeg håper Asics er villige til å fortsette arbeidet med sko i denne sjangeren. 

Pris: 1500 kr.

Du finner 33 M i nettbutikken til herre og dame.