Til toppen

Test: Asics 33-DFA


Fjorårets Lyte 33 er ikke lenger en del av Asics 33-familie. Den har ingen direkte erstatning, men splitter nye 33-DFA er en slags oppfølger. Her er min vurdering av nykommeren.

Tor Fauske
DAGLIG LEDER Löplabbet

 


33-DFA er erstatteren til Lyte 33. Den appellerer bredere enn forgjengeren og vil nok få mange tilhengere blant ulike grupper løpere.

Asics 33-serie er laget for naturlig løping. Modellene i serien har lavere dropp enn de tradisjonelle Asics-modellene. Det vil si at høydeforskjellen mellom hælen og forfoten er mindre slik at skoene inviterer til et naturlig løpesteg der du lander lenger frem på foten. Modellene Löplabbet har tatt inn har en dropp på 4-6 mm. 

Serien forandres stadig. Noen modeller går ut, mens andre videreutvikles og forbedres. Fjorårets Lyte 33 er ikke lenger en del av familien. Den har ingen direkte erstatning, men splitter nye 33-DFA er en slags oppfølger. Her er min vurdering av nykommeren.

 

Lyte 33 vs. 33-DFA

Asics Lyte 33 var en treningsmodell med konkurransemodellvekt. Dempingen var god, særlig i forfoten. Vekten var imidlertid strippet såpass mye at for de fleste løpere begrenset bruksområdet seg til raskere trening. I tillegg var ikke holdbarheten optimal. Årets nyhet, 33-DFA, har en dropp på 4 mm. Sålebasen er stort sett den samme som Lyte 33, men materialet er mer robust.

 


Stabilitet: 3 
Støtdemping: 3 
Løpsfølelse: 5

Vekt herre/dame: 250 g US 9/195 g US 7 
Såletykkelse hæl/forfot: 17,5 mm/13,5 mm 
Dropp: 4 mm 
 

 

 

Passform

Asics har gått tilbake til velutprøvde materialer. Jeg mener det gjør overdelen mer holdbar. Passformen er god, det kjenner jeg umiddelbart i det jeg tar den på. Skoen er lett å komme ned i og slutter seg godt rundt foten. Den har ingen tradisjonell hælkappe, men en fotsengkonstruksjon i mellomsålen som gir et stødig hælparti. 

 

Skoen har et friskt utseende med blått og gult som hovedfarger. Rosa lisser og såle på damemodellen, grønt på herremodellen. Passformen er veldig god – det kjenner man i det man tar den på seg. Skoen er solid dempet. Dempingen er imidlertid noe myk, så dersom du liker fastere demping er det ikke sikkert at dette er modellen for deg.

 

Mellomsåle

Felles for 33-modellene er Asics nye skum, «Natural Foam», som gir lav vekt og god demping. Ettersom fotleddet ikke bare roterer opp og ned, men i flere retninger, har Asics konstruert en yttersåle med dype fleks-kanaler (Fluid Axis), plassert slik at skoen tillater fotens naturlige pronasjonsbevegelser. Fleks-kanalene i 33-DFA er dypere enn i Lyte 33 og gir en smidig stegavvikling, der skoen tilpasser seg belastning og endringer i posisjon mens man løper. 

Til forskjell fra Lyte 33, er hælen senket noen millimeter. Det fungerer bra. I 33-DFA er droppen 4 mm. Er du ikke vant med en så lav dropp, bør du regne med å bli litt stiv i leggene i starten. Husk å bruke litt tid på tilvenningen og ta gjerne tåhev for å styrke leggmuskulaturen. Et par kompresjonssokker kan også hjelpe. Forfoten har en solid base med støtdemping. Dempingen er myk, så dersom du liker litt fastere demping ville jeg gått for en annen modell. 

 

Yttersåle

Yttersålen har AHAR og slitegummi på utsatte områder i hælen og forfoten. Utover det er den strippet for yttersåle, noe som gir lavere vekt.

 

 

Hvem passer den til?

33-DFA passer en bred gruppe løpere. En fin treningsmodell dersom du er en erfaren og aktiv løper. For mosjonisten er den et godt valg til raskere turer, intervalltrening og konkurranser. Jeg har brukt den til både rolige og raske turer og liker spesielt godt kombinasjonen av smidighet og demping. 33-DFA blir nok ikke min nye konkurransemodell, men et meget godt alternativ på hurtige langturer. DFA er en nøytral sko laget for løpere med normalpronasjon. Trenger du ekstra støtte for overpronasjon er Asics Gel Super J33 et bedre alternativ.

 

Konklusjon

DFA er en modell som appellerer bredere enn Lyte 33, og jeg tror den vil få mange tilhengere blant ulike grupper løpere. Utsalgsprisen er også et pluss. I en såpass lett modell slites demping og støtte fortere. Likevel får du mange morsomme løpeturer før den er utslitt. 

Pris: 1200 kr.

Se damemodellen i nettbutikken

Se herremodellen i nettbutikken