Til toppen

Test: Altra Paradigm


Nulldroppsmerket Altra har kastet seg på maksimalismebølgen. Hvordan fungerer deres første modell med skikkelig volum i sålen?

Tor Fauske
DAGLIG LEDER Löplabbet

 


Med Paradigms 35 mm tykke såle og 0 mm dropp, ønsker Altra å kombinere det beste fra to verdener. Har de klart det? 

Jeg har testet modellen gjennom vinteren og her er min vurdering.

 


Stabilitet: 3 
Støtdemping: 6
Løpsfølelse: 3

Vekt herre/dame: 277 g US 9/235 g US 7 
Såletykkelse hæl/forfot: 35 mm/35 mm 
Dropp: 0 mm 
 

 

 

Passform

Paradigm sitter umiddelbart godt på foten. En Altra-sko kjennetegnes blant annet av den brede tåboksen, konstruert for å gi foten gode arbeidsvilkår. Når foten er fullt belastet har tærne fortsatt plass til å jobbe og du får god kontakt med underlaget. Også Paradigm har god plass i forfoten. Samtidig er mellomfoten og hælen smalere enn i Altras første modeller. Det er et pluss. Materialene er lette og overdelen er mindre polstret. 

 

Mellomsålen

Sålebasen er bred og god, og med en tykkelse på 35 mm gir sålen god støtdemping. Skoen er fastere i dempingen enn Hoka-modellene. Null dropp gjør det lett å lande på mellomfoten under kroppens tyngdepunkt. Den brede sålebasen gir sammen med et isett lenger frem på foten en modell som også korrigerer overpronasjon. 

Den solide mellomsålen gjør skoen mindre fleksibel enn en tradisjonell modell. Derfor bøyer den ikke like mye i forfoten. Samtidig sørger skoens geometri for at du lander lenger frem, i stedet for å rulle gjennom steget som i en løpesko med høy hæl. 

Med denne sålebasen er ikke Paradigm den mest smidige modellen på raskere turer. Men jeg merker at stegfrekvensen øker naturlig med null dropp og at det er lettere å holde farten oppe på langturene.

 

Hvem passer den til?

Paradigm kombinerer minimalisme med maksimalisme. På grunn av den tykke sålen får du ikke like god kontakt med underlaget som i en helt flat modell, men modellens geometri gjør det lettere å lande under kroppens tyngdepunkt. 

Paradigm passer deg som er opptatt av løpeteknikk og ønsker et løpesteg der du lander lenger frem på foten og under kroppens tyngdepunkt. Med denne modellen får du en mer skånsom overgang til naturlig løping. Fordi den er så godt dempet får legger og fotbue mindre juling i starten enn de får i tynnere sko. Likevel vil du trenge en innkjøringsperiode dersom naturlig løping er nytt for deg. Mitt råd er å veksle mellom flere par. Er du ikke opptatt av løpeteknikk, kan du styre unna denne modellen. 

 

Konklusjon

I innledningen skrev jeg at Paradigm er Altras første forsøk på å kombinere det beste fra to verdener: minimalisme og maksimalisme. Det har de klart. Paradigm er en spennende kombinasjon og et godt eksempel på at skillene mellom løpeskoene viskes mer og mer ut. Dette er en god modell som kan passe mange løpere.

Her finner du produktet i nettbutikken til herre og dame.