Til toppen

Test: Altra Instinct/Intuition 2.0


Altra Instinct 2.0 er det beste fra to verdener – en super kombinasjon av minimalisme og demping. Som med "barfotsko" trenger du en gradvis innkjøring, men den gode dempingen gjør veien kortere. 

Tor Fauske
DAGLIG LEDER Löplabbet

 


Altra gjør det mulig for flere å legge om til en naturlig løpeteknikk ved å lage sko som er snillere med føtter og legger enn tynne "barfotsko". Instinct er modellen for deg som vil endre teknikk på en skånsom måte. 

Nulldroppleverandøren Altra startet opp i 2009 og er et barn av all oppmerksomheten rundt naturlig løping. Filosofien bak varemerket er en «barfotmodell» med støtdemping. Gutta bak merket jobbet i en løpebutikk i Utah, og så at mange av kundene som ble skadet opplevde forbedring når de la om løpeteknikken. En lavere hæl gjorde det lettere å endre teknikk – dermed var ideen om nulldroppmodeller født. 

 

Altras tre prinsipper for design er null dropp, god plass til tærne og kjønnstilpasset utforming, slik at skoens utforming reflekterer forskjellene i mannlig og kvinnelig anatomi. Instinct er herremodellen, mens Intuition som er avbildet her, er tilsvarende modell til dame.

 

Da boka «Born to Run» kom og skapte mye oppmerksomhet rundt naturlig løping, så gutta sin anledning til å gasse på. Det krevde for mye for løpere flest å endre løpesteget med sko uten demping og støtte. Kombinasjonen nulldropp og demping, derimot, gikk lettere for de fleste. Gutta fikk stor tro på konseptet sitt, satset alt og siden har det bare gått oppover. 

 

Med fra starten

På Löplabbet har vi vært med siden Altra startet opp i Norge i 2013. Modellene selger bra, men fremdeles er det mange av våre kunder som syns overgangen til nulldroppsko er skummel. Det fine med Altras modeller er at de er snillere med føtter og legger enn de tynne barfotskoene. Du vil trenge en innkjøringsperiode også med Altra på beina, men overgangen blir lettere og mer skånsom for kroppen. Skoene gjør det mulig for flere å legge om til en naturlig løpeteknikk. 

Jeg har testet 4 forskjellige modeller og syns alle er veldig spennende. Her kommer min vurdering av treningsmodellen Instinct. Versjonen er 2.0, altså en oppgradering av første versjon. Altra lager sko med kjønnsspesifikt design. Tilsvarende modell til dame heter Intuition 2.0. 

 


Stabilitet: 3 
Støtdemping: 4 
Løpsfølelse: 3

Vekt herre / dame: 308 g US 9 / 245 g US 7 
Såletykkelse hæl / forfot: 26 mm / 26 mm 
Dropp: 0 mm 
 

 

 

Passform

Noe av det som kjennetegner Altra er den brede passformen med spesielt god plass i forfoten. Hensikten er å gi foten fritt spillerom når den er fullt belastet. Når du prøver modellen i butikken, vil du fort legge merke til den brede passformen. Mange er vant med en tettere passform og liker å kjenne at overdelen slutter seg godt rundt foten. Opplevelsen er uvant og annerledes med Instinct. Det kjennes litt som å ta på en «fotformsko». Men bruker du justeringsmulighetene i snøringen, sitter den godt på foten når du løper. 

 

Mellomsåle 

Alle Altra-modellene er helt flate, men med solide mellomsåler. Her er den 26 mm tykk med en kombinasjon av tradisjonell EVA og Altras eget skum. Skummet ligger nærmest foten og sørger for solid demping og respons, spesielt i forfoten. Her får du mer enn nok demping. I tillegg har den god holdbarhet. 

0 mm dropp tvinger deg frem på foten og stiller store krav til fotbuen og leggmuskulaturen din. Som med «barfotsko» trenger du en gradvis innkjøring, men den gode dempingen i sålen gjør veien kortere. 

Den helt flate sålen gir meg assosiasjoner til tiden med piggskoløping. Jeg husker godt da vi tok på oss piggskoene om våren – det var som å slippe kalvene løs etter en lang vinter. Da var det full fart og en frihet de tradisjonelle joggeskoene ikke kunne gi. Også med Instinct på beina er det vanskelig å holde igjen på farten. Stegfrekvensen går opp nesten helt av seg selv og stegavviklingen blir raskere. 

 

Yttersåle

Yttersålen har slitegummi kun i de områdene hvor slitasjen er størst. Det gir en lettere modell.

 

Altra har kun brukt slitegummi i de områdene av sålen som slites mest. Slitegummi veier en del, så på den måten sparer man vekt. Skoen er bred for å gi føttene plass til å jobbe. Når du har full tyndge på foten trenger den mer plass enn den gjør i lufta. Her får tærne fritt spillerom når foten er belastet, slik de ville gjort om du løp uten sko på beina.

 

 

Hvem passer den til?

Altra er et merke for deg som vil endre løpeteknikken. Altra generelt og Instinct spesielt er et godt valg for deg som er opptatt av å lande mer under kroppens tyngdepunkt og trenger sko som hjelper deg med det. Et godt valg også for tyngre løpere. Hvis du ikke har interesse av å gjøre noen endringer i teknikk, kan du styre unna Altra. 

Har du allerede hatt noen mil i lavdroppsko, får du en lettere reise i Instinct. Men selv om overgangen til nulldropp ikke er så stor, ville jeg likevel valgt å variere med flere modeller i startfasen. Dersom du er vant til høye hæler på løpeskoene, bør du bruke god tid på tilvenningen og veksle mellom flere par. 

Aktive løpere kan ha god nytte av et par Altra i garderoben. Skoene gir en mykere overgang til piggskoløping og styrker muskulaturen i føtter og legger.

 

Konklusjon

Altra Instinct kombinerer minimalisme og demping, og er det beste fra to verdener. Den tykke mellomsålen gir mye støtdemping, som i tillegg er solid og holdbar. Har du testet modeller med lavere dropp og vil ta steget enda et hakk videre, er Instinct et godt valg. Bruk tid på tilvenningen og du vil få en morsom og annerledes løpsopplevelse. 

Pris: 1300 kr.

Se herremodellen i nettbutikken

Se damemodellen i nettbutikken