Til toppen

Ta tåhev!


Tåhev er kanskje ikke det morsomste som finnes, men det er en av de aller viktigste øvelsene for deg som løper.

 


Løping er en monoton aktivitet der baksiden av leggen utsettes for mye belastning. Nettopp derfor er det viktig å ta tåhev; sterke legger gir både bedre løpsopplevelse, mindre skaderisiko og gir et godt utgangspunkt for å bli en bedre løper.  

Dette er en øvelse som styrker sener og muskulatur i baksiden av leggen og er en elementær øvelse i forbindelse med løping. Her er tre varianter av øvelsen.

 

Tåhev på begge ben

Stå på to ben i et trappetrinn eller lignende og hold deg fast i noe. Gå helt opp på tå og ned igjen – med hælene lavere enn trinnet. Gjør øvelsen de tre første ukene, 2–3 ganger i uken. Gjør 3 sett med 10–12 repetisjoner. 

 

Ettbenståhev

Etter tre uker begynner du med ettbenståhev. Stå på ett ben i stedet for to. Gå helt opp på tå og ned igjen – med hælene lavere enn trinnet — slik som i den første øvelsen. Gjør øvelsen 2–3 ganger i uken. Kjør 3 sett med 5–10 repetisjoner på hvert ben.

 

Hurtige ettbenståhev

Etter tre nye uker, skal du gjøre hurtige ettbenståhev. Gjør det samme som i forrige øvelse, men i et raskere tempo. Gjør øvelsen 2–3 ganger i uken. Kjør 3 sett med 10 repetisjoner på hvert ben.

 

Lykke til!