Til toppen

Restitusjon


Treningseffekten kommer når du hviler. Jo hardere du har trent, desto mer må du hvile.

Benedicte Øhren Danielsen
Tidligere Löplabbet-ansatt

 


Trening handler om å bryte ned for å bygge opp. For at du skal få utbytte av treningen, må kroppen få tid til å hente seg inn – restituere. Det handler om hvile, søvn, mat og drikke.

Når du hviler får kroppen anledning til å kompensere for påkjenningen den har fått gjennom treningen. Å restituere handler om å gjenopprette det du har mistet. Du kommer jo ingen vei ved å bryte ned kroppen uten å bygge den opp igjen.

 

Hvor lenge må jeg restituere


Hvor lenge du bør restituere kommer an på hvor hardt du har trent, lengden på økten, hvor god form du er i og hva du har gjort tidligere på dagen. Gode rutiner før, under og etter trening er å anbefale. Hvis du er flink til å legge forholdene til rette for deg selv, får du bedre utbytte av treningen. Det er også viktig å huske på at du må jobbe deg gradvis fremover. For å kunne trene hardt, må du ha bygget opp et godt grunnlag først.

Det er tre viktige faktorer for god restitusjon: mat, drikke og søvn.

 


PULSKLOKKER MED RESTITUSJONSFUNKSJON
De mest avanserte pulsklokkene har funksjoner for restitusjon som kan beregne hvor lenge du trenger å hvile etter en treningsøkt.
 

 

 

Spis riktig rett etter trening

Spis et lite måltid eller drikk noe næringsrikt rett etter trening eller konkurranse, helst innen 30 minutter. Få i deg nok karbohydrater til å fylle opp glykogenlagrene i musklene og litt proteiner for å reparere skadet muskelvev.

 

Heller sjokomelk eller loff med Nugatti enn ingen ting.

 

 

Her er noen eksempler på hva du kan spise eller drikke: Frisk frukt – gjerne bananer, tørket frukt, melk eller yoghurt, brødskiver med proteinrikt pålegg som fisk, egg eller kjøtt, smoothie eller fruktjuice, müsli- eller energibarer. Det er selvsagt fint om du velger sunt når du skal spise etter trening, men det er faktisk bedre med et glass sjokomelk eller en loffskive med Nugatti enn ingen ting.

Innen en time etter treningen spiser du et næringsrikt måltid bestående av både karbohydrater og proteiner. Jo hardere og lengre økta har vært, desto viktigere er det å fylle på med riktig næring etterpå.

 

Drikk nok, både før, under og etter trening

Drikk før, under og etter trening. Du mister mye væske i løpet av en dag og enda mer når du trener. Derfor er to til tre liter vann å anbefale. Pass på at du drikker jevnlig underveis i treningen og helst før du faktisk har blitt tørst.

Som med mat er det smart å drikke ofte og lite, fremfor sjelden og mye. På de lengre øktene kan det være lurt å ha saft eller sportsdrikk tilgjengelig, ettersom det gir litt ekstra energi.

 

Nok søvn!

Sist, men ikke minst: Pass på at du får tilstrekkelig med søvn. 7–9 timer i døgnet er en god regel, i tillegg til noe hvile i løpet av dagen.