Til toppen

Plantar fasciitt


Plantar fasciitt er den vanligste årsaken til hælsmerter hos idrettsutøvere.

Kristine Berg Marhaug
FYSIOTERAPEUT

 


Rundt 10 % av befolkningen får plantar fasciitt i løpet av livet. Smerte og stivhet om morgenen når du trår ned på gulvet er blant de første tegnene.

Under foten har vi et tykt seneblad som går fra hælbenet og frem til tærne. Dette senebladet strammes når vi går – spesielt når tærne bøyes opp i selve fotavviklingen. Strukturen blir også strukket når foten flater ut, som ved overpronasjon. Dersom senen blir utsatt for mye og feil belastning, kan det oppstå en irritasjon i senen. Ofte på utspringet på hælbenet, men også helt frem mot tærne. Hos de fleste er det vondt å trykke under foten der seneutspringet befinner seg.

 

Symptomer

Smerter og ømhet på underside av hæl og fot. Smertene er ofte stikkende. Ømmeste punkt er gjerne rett foran hælbenet og ømheten kan gå frem til stortåballen. 

Blant de første tegnene er smerte og stivhet om morgenen når du trår ned på gulvet. Ofte gir det seg etter noen skritt. Noen kjenner kun smerter i begynnelsen av treningsøkten som avtar når kroppen er varm. Andre har smerter gjennom hele dagen. Tåløping og piggskoløping er verst.

 

Hvorfor oppstår skaden?

Skaden kan ha flere årsaker. Som ved andre belastningskader handler det ofte om «for mye, for ofte, for fort, og med for lite hvile».

Plagene oppstår gjerne hos personer som går eller trener mye på hardt underlag. Er skoene i tillegg lite dempet, er risikoen større.

Løpere som overpronerer er utsatt. Det samme gjelder personer med hulfot, det vil si uvanlig høy fothvelving. Bruker du for små sko kan det være med på å skape en hulfot og når du går med tærne krøllet vil belastningen på senen øke. Pass derfor på å bruke riktige sko.

Også løpere som går over til minimalistiske sko uten nok tilvenning, kan risikere å overbelaste senen.

 

Ikke gå i fella!

Mange er utålmodige i forbindelse med skade og begynner å trene igjen treningen før kroppen faktisk er klar. En vanlig feil er å holde seg i ro i en kort periode, til smertene er i ferd med å slippe taket, for deretter å teste hvordan det føles med en liten løpetur. Når du holder deg helt i ro, blir senen mye svakere i løpet av kort tid. Begynner du å trene før skaden er leget, vil du oppleve at smertene vender raskt tilbake og øker i omfang. Pass derfor på at du ikke starter opp for fort. Du skal være helt smertefri før du går i gang med løpingen igjen. 

 

Hva kan du gjøre?

Kontakt en fysioterapeut slik at du får undersøkt skaden. Det er viktig å få kartlagt årsakene for å få en best mulig behandling av skaden. Andre tiltak:

 

For flere tips om løpetrening, skader, utstyr og mye mer, sjekk også ut Löplabbets YouTube-kanal: