Til toppen

Løping - også en sosial hobby


Mosjonsløp motiverer mange til å bevege seg mer og bidrar til å gjøre løpingen sosial. Selv om løping er og blir en aktivitet som er helt perfekt når du trenger litt tid for deg selv, er det også en genial interesse å dele med andre.

Tor Fauske
Daglig leder, Löplabbet

 


Mens mange setter pris på friheten til å kunne ta seg en løpetur akkurat når det passer, ønsker andre helst å lage avtaler eller sette seg mål for å holde seg . Det geniale er at man kan gjøre begge deler. 

 

70-tallet - da det hele startet

I dag arrangeres det flere løp enn noen gang rundt om i landet. Faktisk kan du finne et mosjonsløp et sted i Norge nesten hver dag året rundt. Men slik har det ikke alltid vært. 

Før 1970-tallet hadde vi faktisk ingen store mosjonsløp å trene mot. Kun turmarsjer som var til for massene, ofte i kombinasjon med en konkurranseklasse for løping, slik som Bergen-løpet «Ulriken over». Arrangementet hadde i mange år flere tusen deltakere – 19 000 på det meste – og enerne i konkurranseklassen fikk stor oppmerksomhet. Nå er løpet tilbake under navnet Bergen Fjellmaraton.

 

Også skoleverandører som Brooks har begynt å arrangere sine egne løpsarrangementer. Her fra deres Run Happy Tour i 2016. Et sosialt løp uten tidtaking – egentlig bare en hyggelig og avslappet løpetur sammen med andre løpeglade. Foto: Brooks.

 

Løp for alle

I 1975 fikk vi det første store mosjonsløpet i Norge: Osloløpet på Ekebergsletta i Oslo. Det skjedde samtidig som joggebølgen kom til Europa. Målet var å få i gang de som ikke var tilknyttet et idrettslag og løping ble valgt fordi det var en enkel treningsform som alle kunne gjøre. 

OSI var arrangør og Dagbladet en viktig støttespiller. Avisen jobbet aktivt for å få folk flest i gang med regelmessig mosjon og hadde flere «kom i gang»-treningsprogrammer på trykk. For å tone ned konkurranseaspektet hadde Osloløpet alfabetisk resultatliste (!), altså ikke en resultatliste som viste hvem som løp raskest. Etter hvert var det både 5 og 10 km på programmet. Størst var løpet i 1989 med nesten 10 000 påmeldte. Men interessen gikk nedover og i 2006 var det slutt. 

For å tone ned konkurranseaspektet hadde Osloløpet alfabetisk resultatliste (!), altså ikke en resultatliste som viste hvem som løp raskest. 

De store kommer

Løpene som skulle vise seg å bli landets største, nemlig Sentrumsløpet og Oslo Maraton, kom tidlig på 1980-tallet. Flere byer fikk sine egne mosjonsløp og mange av dem arrangeres fortsatt. Løpene ble en sosial arena der ivrige løpere kunne bryne seg i konkurransen mot likesinnede. Det var og er fortsatt fine mål å trene mot, og for mange er mosjonsløpene det som får dem til å holde treningen ved like. Selv om man løper alene, er løpet sosialt på den måten at man treffer løpekompiser og kan utveksle erfaringer og fortelle skrøner om egen trening. Som regel understreker alltid de mest ivrige løperne hvor lite de har trent i forkant.

 

Verdens største kvinneløp

I 1984 gikk Grete Waitz-løpet av stabelen for første gang. Løypen var 4,2 km og gikk fra Frognerparken til Bislett i Oslo, og løpet var kun åpent for kvinner. Hensikten var å fremme mosjon og å skape en arena der også kvinner ville delta. Kanskje var de mindre konkurranseorientert? For kvinner deltok nemlig ikke i andre løp i samme grad som menn. 

Grete Waitz-løpet var uten tidtaking og ble en stor suksess. Ja, faktisk ble det verdens største kvinneløp, med 48 000 deltakere og 5000 på venteliste i 1996. Løpet ble et treningsmål for jenter over hele landet. I 2003 ble løpet lagt ned, etter mye ufortjent negativ oppmerksomhet. Løypen er likevel fortsatt merket med skilt, fra Frognerparken til Bislett. 

 

Stafett - tempo og lagånd

Stafetter har alltid vært en viktig del av friidrettssesongen. Særlig på våren ble det arrangert stafetter. Stafettene var forbeholdt klubbene tilknyttet Norges Friidrettsforbund og formålet var å skape en lagfølelse blant løperne som stort sett var individualister. Holmenkollstafetten ble arrangert så tidlig som i 1923, lenge før alle mosjonsløpene kom. Frem til 1970-tallet hadde byer og bygder årlige stafetter hvor idrettslagene konkurrerte mot hverandre. Etter hvert åpnet stafetten opp for andre lag enn idrettslag. 

I 1975 fikk Holmenkollstafetten en egen bedriftsklasse, kun for menn. Samme året fikk også kvinnelige idrettslag delta, men det var ikke før i 1982 at også jentene fikk stille egne lag, slik som gutta. Etter hvert kunne også vennelag delta i stafetten. Holmenkollstafetten klarte å inkludere massene og skape en arena der individuell idrett og lagsport kombineres. Mens andre stafetter forsvant, er Holmenkollstafetten svært populær også i dag. For flere bedrifter og vennelag er den et av de store målene med treningen gjennom vinteren.

 

At løping er sosialt, er det ingen tvil om. Her fra Löplabbets deltagelse i DHL-stafetten våren 2016.

 

Løping, piknik og sang

I 1989 kom Manpowerstafetten med inspirasjon fra Sverige og Bellman-stafetten. Distansen var 5x5 km og løpet gikk i terrenget. Først på Høvik, deretter i Holmenkollen. Hvert lag fikk utdelt en piknik-kurv med mat og drikke etter løpet, og hygget seg sammen mens artister som Åge Aleksandersen, Wenche Myhre og DDE underholdt.

Stafetten ble populær og hadde mer enn 10 000 deltakere på det meste. I 2003 skiftet stafetten navn til DHL-stafetten, og selv om den ble stor hos våre danske naboer med over 100 000 deltakere på 5 dager, ble det slutt på moroa her hjemme i Norge. Våren 2016 kom den tilbake med 4x4 km i Frognerparken i Oslo.

 

Nye trender

I dag ser vi en økt interesse for flere spennende typer løp, som ultraløp og hinderløp. Ultraløp er distanser over maratondistansen på 42 195 meter. Kun fantasien og viljestyrken setter grensen for lengden. Forberedelser og samarbeid er essensielt, og ultraløperne er flinke til å hjelpe hverandre underveis og de erfarne deler gjerne kunnskap med de ferske. Disse løpene er naturlig nok ikke for alle og enhver, men likevel har det allerede vært stor interesse og deltakelse, slik som på Ecotrail i Oslo.

Også hinderløp har fått mer oppmerksomhet med tiden. Løpene setter utholdenhet, styrke, koordinasjon og mental styrke på prøve, ved at deltagerne må gjennom ulike hinder underveis. Man kan delta alene eller som lag, hvor man hjelper man hverandre gjennom løypa. Løpene appellerer til andre målgrupper enn tradisjonelle mosjonsløp og gir oss som er gode på løping helt andre utfordringer. Les mer om hinderløp i denne artikkelen.

 

Noe for enhver smak

Felles for løpene som arrangeres, uansett form, er at de motiverer mange til å bevege seg mer. I tillegg er de med på å gjøre løpingen sosial - for de som ønsker det.