Til toppen

Hi-tech eller naken?


Mens noen ønsker å måle og analysere løpingen, lengter andre mot det enkle – «naked running».

Tor Fauske
DAGLIG LEDER Löplabbet

 


Våren 2016 preges av ganske motstridende trender. På den ene siden stadig mer elektronikk, nå også innebygget i løpeskoene. På den andre siden en lengsel mot det enkle – «naked running». Og trenden mot lette, smidige sko – den fortsetter.

 

Tor FauskeLöplabbets daglige leder Tor Fauske har fulgt løpeskoens utvikling i mer enn 30 år. Her er hans betraktninger omkring vårens nyheter og hvilken retning utviklingen er på vei når det gjelder løpesko og annet utstyr til løping.

Teknologi i form av elektronikk blir stadig mer utbredt. For løperne er det utviklingen innen sportsklokker og aktivitetsarmbånd som er mest kjent. Treningsklokkene får flere og flere funksjoner. Pulsmåling, fart og distanse ved hjelp av GPS og gode webbaserte loggfunksjoner med muligheter for deling av informasjon, har vært velkjente funksjoner lenge. Forrrige store nyvinning innen treningsklokker var pulsmåling på håndleddet for noen år siden og i fjor var året der de fleste av de kjente treningsklokkeprodusentene kom med egne løsninger for dette.

I 2014 kom de første treningsklokkene som også var i stand til å måle bevegelsesmønsteret ditt, ved hjelp av akselerometer, samme teknologi som ligger i en smarttelefon. Garmin var først ute med dette i modellen Forerunner 620 og den ble en stor suksess. Denne våren kommer samme teknologi inn i to spennende nyheter på Löplabbet.

 

Ny teknologi gjør det mulig å analysere løpingen med mål om en bedre og mer energismart løpeteknikk. Samtidig er det flere som vil tilbake til det enkle ved løpingen – «naked running» – som handler om å bare snøre på seg løpeskoene og løpe, uten å måle noe som helst.

 

Altra IQ – en «intelligent» løpesko

Nulldroppsmerket Altra som er eid av Icon Fitness, verdens største leverandør av treningsapparater, kommer med nyheten Altra IQ. Som navnet tilsier – «intelligent» løpesko som gir mer enn bare demping og støtte. Altra IQ har en sensor innbakt i hele mellomsålen. Sensoren gir mye informasjon om hvordan du løper. I tillegg til fart og distanse gir den tilbakemelding om hvordan du lander og hvilke krefter som påvirker. Informasjonen sendes via Bluetooth til en app på mobiltelefonen eller til en egen klokke. Altra IQ er ventet i butikkene våre i løpet av mai.

 

Altra IQ er en svært spennende løpesko. Skoene har en sensor innbakt i hele mellomsålen og kan derfor gi mye informasjon om hvordan du løper. I tillegg til fart og distanse gir den tilbakemelding om hvordan du lander og hvilke krefter som påvirker.

 

SHFT – din egen, virtuelle trener

En annen nyhet denne våren er fra det danske teknologiselskapet SHFT som har utviklet det de kaller en virtuell løpetrener. Systemet består av en to «pods» med sensorer i. Den ene festes på skoen, den andre på brystet og sammen samler de inn en mengde data om hvordan du beveger deg under løping. Dataene samles i en app og du må bruke mobiltelefon under løpeturen for lagring av dataene.

 

Ved hjelp av to pods og en app gir SHFT deg tilbakemelding på hvordan du løper når du løper. Du får arbeidsoppgaver som du kan jobbe med for å bli bedre. Dermed fungerer SHFT som en slags personlig løpetrener. 

 

Mer brukervennlig teknologi

Jeg tror disse to produktene er eksempler på en utvikling mot mer brukervennlig elektronikk for trening. Begge to gir mye informasjon på en effektiv måte slik at vi raskt kan gjøre endringer og bli bedre løpere. Mange ønsker å endre på løpeteknikken, men sliter med å forstå hva de må rette på. Med slike produkter får de hjelp med det. 

Utfordringer vil bli at vi får tilgang til store mengder data og jeg tror mange ikke tar seg tid nok til å analysere all informasjonen som samles inn, og derfor ikke får utnyttet mulighetene til fulle. Derfor tror jeg dette appellerer til de aller mest ivrige i starten. Vi er fortsatt bare i startgropen og etter hvert som produsentene får mer erfaring vil nok brukergrensesnittet bare bli bedre og bedre.

 

Naked running

I kjølevannet av alle nyvinningene og ny teknologi som utvikles, kommer det alltid en motreaksjon. I dette tilfelle er det løpere som vil tilbake til det enkle ved løpingen – «naked running». Det betyr ikke å løpe uten klær eller sko, men bare å snøre på seg løpeskoene og komme seg ut på en løpetur. Avreagere uten å måle all verdens parametere som må analyseres og deles med alle i etterkant. Du tar ikke tiden eller logger farten. Om du lander på hæl eller forfot er ikke viktig. Det eneste som teller er å gjennomføre løpeturene. 

Vi synes det er helt topp, selv om vi både er fascinert av og lever av å selge hi-tech utstyr, i tillegg til klær og løpesko. Dette handler om å finne tilbake til røttene, til løpeglede. Til syvende og sist er Löplabbet lite verdt uten den. Vi er til for alle som løper, uansett hva slags filosofi som legges til grunn.

 

Svinger pendelen tilbake?

I 2009 skapte boken «Født til å løpe» oppstandelse i løpeskoindustrien. Alle skulle løpe barfot. Hele bransjen gikk gjennom en stor omvelting. De tradisjonelle kategoriseringene av ulike typer løpesko ble for alltid endret. Støtte mot overpronasjon ble mindre viktig og løpskomfort fikk større oppmerksomhet. Løpeskoens geometri og forholdet mellom tykkelsen i hæl og forfot (dropp) ble endret radikalt. Barfotløping ble en for stor overgang for de fleste. Men mange fant større løpeglede i lette og smidige løpesko med demping og en lavere dropp. Les mer om dropp her.

Löplabbet adopterte tidlig den nye endringen med lettere, mer smidige modeller med lavere dropp. Vi justerte også kursen og tillater i dag mer pronasjon for de fleste enn for 10 år siden. Vi ser nå i større grad på hva slags tenkikk kundene våre har og vi forsøker å stimulere til et løpesteg som forebygger skader, både gjennom de rådene vi gir hver enkelt løper og gjennom hvilke løpesko vi anbefaler de forskjellige.

 

På Löplabbet har vi et svært bredt sortiment med sko både for løpere som trives med å lande på hælen og vil fortsette med det, og for løpere som vil lande lenger frem på foten. Newton er en av flere leverandører med modeller som gjør det lettere å tilegne seg et naturlig løpesteg.

 

Dette holder vi fast ved også i 2016. Når vi treffer spesialbutikker fra andre land på forskjellige møter hos leverandørene, merker vi imidlertid store forskjeller. Noen har valgt samme vei som oss. Andre har fortsatt mest oppmerksomhet på støtdemping og støtte. Kundenes tilbakemeldinger og spesialistenes erfaringer er nok det som setter kursen for hver enkelt av butikkene.

 

Hvor går veien videre?

For produsentene er spriket hos spesialistene en utfordring. Hvor går veien videre? Mange av de nye merkene som har kommet de senere årene har tatt posisjoner i markedet som ikke har vært dekket av andre og dermed blokkert mulighetene for de tradisjonelle produsentene. Det betyr at de etablerte møter konkurranse i nisjer som ikke er så store kommersielt. De store fortsetter likevel å justere kursen. Stort sett alle velger lavere dropp. De aller fleste har egne kolleksjoner med forskjellig dropp etter hvilke løpere de retter seg mot. Droppen er gjerne 4–10 mm, med de fleste mellom 6 og 8 mm. Vi ser en tendens til at nye modeller skal passe flere typer løpere slik at man kan få opp produksjonsvolumene. Da blir utvalget mindre av de gode nisjemodellene.

I Löplabbet vil vi stadig forsøke å påvirke produsentene til å utvikle modeller det er morsomt å trene med. Vi tror at hvis man blir glad av å løpe, så fortsetter man. Og nettopp treningsglede er det viktigste vi kan gi deg som kunde.

 

 

God løping!