Til toppen

Løperkne


Løperkne skyldes ofte for mange mil på ensidig underlag. 

Kristine Berg Marhaug
FYSIOTERAPEUT

 


Som navnet tilsier er det særlig løpere og gjerne langdistanseløpere som opplever tilstanden. En endring må til for å bli kvitt plagene.

Det går et tykt senestrøk, kalt tractus iliotibialis, fra hoften, ned langs yttersiden av lår og kne til leggbenet hvor det fester. Ved overbelastning og ensformig løping, kan senen på yttersiden av kneet bli øm. 

Trykk og eventuelt friksjon irriterer den nedre delen av senen og fettlaget som ligger under. Både senen og den mellomliggende slimposen kan bli betent. 

 

Symptomer

Ofte kjennes en stikkende smerte på yttersiden av kneet. Smertene kan dra seg oppover låret og enkelte får smerter også nedenfor kneet. Du får vondt når du går i trapper eller reiser deg fra sittende stilling, og opplever kanskje smerte ved trykk på området. 

Du kan kjenne murring under trening, både når du går i gang og lenger ut i økten. Det er vanlig at smertene er fremtredende i begynnelsen av en økt, før de forsvinner og vender tilbake etter 20–30 minutter. Det er også vanlig å ha smerter på morgenen, dagen etter trening.

 

Hvorfor oppstår skaden?

Skaden kan oppstå fordi den ene siden av kroppen får mer belastning enn den andre. Det kan for eksempel skje ved mye løping på ensidig underlag, løping på bane eller veier der det er merkbar helling. Andre årsaker kan være svak hoftemuskulatur eller for mange lange og rolige turer. Glatt underlag kan også være en utløsende årsak. 

 


HELE VEIEN FRA HOFTE TIL LEGGBEN
Tractus iliotibialis er navnet på det store, tykke senestrøket som går fra hoften, ned langs yttersiden av lår/kne og fester på leggbenet.
 

 

 

Kombinasjonen av for mange kilometer i uken og ensidig underlag gjør senen øm. Senen blir irritert og glipper over benutspringet nederst på lårbenet.

Risikogruppe

Se for deg at du følger en strek når du løper, en såkalt midtlinje. Krysser føttene dine denne linjen, vil tractus iliotibialis få et drag som over tid kan skape irritasjon og føre til løperkne. Løpere med benlengdeforskjell eller svake hofte- og setestabilisatorer er også spesielt utsatt.

 

Hva kan du gjøre?

Du kan:

  • Trene variert: Velg alternativ trening og unngå å løpe samme rute hele tiden.
  • Løp kortere distanser og øk litt på tempoet
  • Styrke hofte- og setemuskulatur. Er du usikker på styrkeøvelser kan du få hjelp på ett av våre styrkekurs
  • Tøye hofte- og setemuskulatur, gjerne ved hjelp av Blackroll massasjerull
  • Få hjelp til å endre løpeteknikk, for eksempel på ett av våre teknikkurs
  • Korrigere benlengdeforskjell. Rådfør deg med fysioterapeut eller få spesialtilpassede såler