Kledd og utstyrt for maraton

Visste du at ved å smøre vaselin på øyebrynene unngår du at svetten renner ned i øynene og skaper svie og irritasjon?

Små detaljer kan ha svært mye å si når du skal løpe maraton. Vi har tips til klær og utstyr som gjør løpet til en god opplevelse.

Å løpe maraton krever mye forberedelse. Ikke bare må du trene opp kroppen – du må planlegge godt med tanke på sko, klær og utstyr. Vårt aller viktigste råd til deg er at du tester hvordan sko og antrekk fungerer før du legger i vei på løpsdagen.

Ikke løp med helt nye sko!

Første bud er å løpe i sko du allerede har testet og vet fungerer. Ikke kjøp nye sko på selve løpsdagen eller rett i forkant. Selv om du har brukt samme modell før, anbefaler vi at du løper noen turer med skoene før du bruker dem i et løp. 

Hvilke sko du skal velge avhenger av hvor godt trent du er, hvor erfaren du er og hvilken distanse du skal løpe. Det kan være fristende å gå for et par superlette sko som er lite energikrevende å løpe med, men vær klar over at det kan koste deg dyrt mot slutten av løpet. Muskulaturen får mer juling når du løper i sko som nesten ikke har noe demping eller støtte. Dessuten er det ikke sikkert at du trenger en racer. Kanskje kan du løpe i de vanlige treningsskoene dine. Les mer om valg av konkurransesko her – og husk samtidig vårt råd om å ha løpt noen turer med skoene i forkant.

Det kan være fristende å gå for et par superlette sko som er lite energikrevende å løpe med, men vær klar over at det kan koste deg dyrt mot slutten av løpet.

Bruk gode sokker

Andre bud er å bruke sokker med god passform. I dag merker flere produsenter sokkene sine med «høyre» og «venstre» og forsterker sokkene der man kan forvente mest trykk eller friksjon. Falke er ett eksempel. Sokker som er tilpasset høyre og venstre fot, føles ofte svært komfortable på foten – som om sokkene i seg selv er støtdempende.

Er du plaget med gnagsår som vannblemmer eller blodblemmer, må du ta det alvorlig. Bruk sokker som minsker friksjonen mellom huden og sokkene/skoene, for eksempel dobbeltlagsokker, slik som disse hvite sokkene fra Wrightenberry. Du finner dem også i sort her.

Sokker som er tilpasset høyre og venstre fot, føles ofte svært komfortable på foten – som om sokkene i seg selv er støtdempende.

Regn ut passeringstidene dine

Ingenting ødelegger et maratonløp mer enn om du åpner for hardt. Planlegg hvordan du vil legge opp løpet og notér det et annet sted enn bak øret. 

Har du et konkret tidsmål eller vet noenlunde hva du er i stand til å klare, kan du bruke pulsklokken din til å holde oversikt over tidsbruken. Mange klokker lar deg legge inn passeringstidene slik at du til enhver tid har kontroll på hvordan du ligger an og er sikker på at du ikke starter for hardt.

Ingenting ødelegger et maratonløp mer enn om du åpner for hardt.

Har du ikke en klokke med denne funksjonen kan du regne ut passeringstidene dine for hver femte kilometer og skrive dem på underarmen. 

Selv om skoene bør løpes inn, er det heldigvis ikke sånn med en pulsklokke. Vi har flere treningsklokker å velge mellom i butikk og nettbutikk dersom du ønsker å gå til anskaffelse av en før løpet. Her ser du utvalget på nett

Unngå gnaging

Løper du i shorts kan det hende lårene gnisser, er du jente kan det være bh-stroppene irriterer. For ikke å snakke om føttene da. Forhåpentligvis har du allerede løpt noen lange turer og vet hva som kan bli problematisk. 

På Löplabbet selger vi «Bodyglide», en antifriksjonsstick som du enkelt og greit smører på steder der klær, sko eller hud gnager mot hud. Eller du kan gå for ”tapetrikset” og sette sportstape på steder som er utsatt. Compeed og andre gnagsårplaster kan også være et alternativ. Ulempen er at limet kan løsne, slik at plasteret krøller seg og lager mer trøbbel enn det forhindrer. Sportstape oppå gnagsårplasteret kan i så fall være en løsning. 

Et lite tips hvis du går for plaster: Det er ofte lettere å bruke gnagsårplaster for tær, enn å klippe til store plaster beregnet for hælen.

På Löplabbet selger vi «Bodyglide», en antifriksjonsstick som du enkelt og greit smører på steder der klær, sko eller hud gnager mot hud. Den lilla er til føttene, mens den blå fungerer fint både på føtter og kropp.

T-skjorte eller singlet?

Så til klærne: T-skjorte eller singlet? La temperaturen bestemme hva du skal løpe i, men husk at det sjelden blir så kaldt som du kanskje frykter at det skal bli.

Bomull er ikke et godt valg! Det suger bare til seg svetten og klistrer seg til kroppen.

Velg uansett en teknisk overdel i et materiale som puster godt. Bomull er ikke et godt valg! Det suger bare til seg svetten og klistrer seg til kroppen. Er det litt kjølig er en superundertrøye perfekt.

Shorts eller tights?

Dette er igjen et spørsmål om temperatur. En løpeshorts tillater i noe større grad enn en tights at blodet i de store venene som går i lysken blir avkjølt av luften rundt. På den annen side er det ikke sikkert at en tights oppleves så mye varmere.

Noen velger tights for å unngå at huden på innsiden av lårene gnisser og lager gnagsår. Hva du enn gjør, prøv det på forhånd!

Hold varmen før start

Det er verken vanlig eller nødvendig med en lang og slitsom oppvarming før et maratonløp. Likevel kan det bli litt venting der du må stå rett opp og ned i startområdet uten mulighet for å ta av noe mer tøy. 

Vårt tips er å holde varmen ved å ta på deg en gammel t-skjorte eller langermet genser der du har klippet hull til startnummeret. Velg i så fall et plagg du ikke er redd for og som du kan kaste av deg når du kjenner at du er varm nok. Du kan også ta på deg en søppelsekk der du har klipt hull til hode og armer, selv om du kanskje vil føle deg litt teit.

Sports-bh til jentene – plasterlapp til gutta

En god sports-bh er obligatorisk for jentene. Ultimate Run Bra fra Shock Absorber er laget for løping og gir maksimalt med støtte. Gutta kan sette en plasterlapp på brystvortene for å beskytte mot gnaging og irritasjon fra t-skjorte eller singlet.

En sports-bh som støtter godt er obligatorisk for jentene. På Löplabbet fører vi Shock Absorber, og har flere gode modeller å velge iFor gutta kan det være lurt å sette en liten plasterlapp på brystvortene for å beskytte mot gnaging. Eventuelt kan du smøre på en antifriksjonsstick, som nevnt over. 

Hansker til å tørke svette og regulere temperatur

Hansker kan være smart å løpe med. Bruk dem til å tørke svette eller til å regulere temperaturen om du blir kald. Putt dem bak i bukselinningen når du ikke trenger dem. Er du ikke så redd for å bli kald, men trenger noe å få bort svetten med, kan et frottéarmbånd være tingen. Du kan også kjøre litt 80-tallstil og gå for et svettebånd. Er ikke det litt in igjen nå uansett? 

Hansker kan være smart å løpe med. Bruk dem til å tørke svette eller til å regulere temperaturen om du blir kald.

Løpebriller

Bruk briller hvis du er plaget med solen eller av vinden! Vi har flere komfortable modeller å velge mellom i våre butikker. Ta gjerne en tur innom oss!

Caps mot sol og varme

I sterk sol og varme beskytter capsen deg mot å bli solbrent og overopphetet. Den kan også dynkes i vann om du vil kjøle deg ned. 

Ekstra drikke

Det kan være lurt å løpe med eget drikkebelte. Dette er spesielt viktig om du skal løpe maraton i varmt og/eller fuktig klima, på et sted du ikke kan stole 100 % på arrangørenes drikkestasjoner eller frykter at det er for få drikkestasjoner. Ekstra vekt rundt midjen betyr uansett ikke like mye for energiforbruket som ekstra vekt på føttene.

Vaselin på øyenbrynene

Sist, men ikke minst… Hvis du plages av sviende svette i øynene: Klin på litt vaselin i pannen – så slipper du det! Du kan også gå for 80-tallspannepåndet som nevnt tidligere.

Lykke til på løpsdagen!

Slik tester vi deg

Testen vår er vesentlig for at du skal få optimale sko.