Kle deg smart til kalde løpeturer!

Når det er kaldt ute, er bekledningen avgjørende for at du skal ha det komfortabelt på løpetur. 

Å kle seg riktig er heldigvis ikke så vanskelig. Her er tipsene du trenger for gode løpeturer, selv når det er kaldt ute!

Når det er kaldt ute må vi kle oss smart. Mange kler på seg for mye. Lar du kulda på trappen før treningen avgjøre klesvalget, kommer du til å svette altfor tidlig. Du blir våt og begynner å fryse, spesielt hvis du stopper opp. Faktisk kan du gjerne fryse litt før treningen og de første minuttene av løpeturen. Så snart du er i gang, kommer kroppstemperaturen raskt opp på et behagelig nivå. Kler du på deg mindre blir også treningsgleden større fordi klærne gir deg mer bevegelsesfrihet. 

I denne videoen kan du se våre tips til hvordan du skal kle deg når temperaturen er rundt null grader:

Tenk lag!

En god regel når du skal kle deg for kulda er å velge flere tynne lag fremfor ett tykt. Tenk alltid lag - uansett hvilken utendørsaktivitet du skal gjøre. Det gir luft mellom plaggene, og tørr luft er den beste isolasjonen som finnes. Tre lag er mer enn nok, noen ganger er det for mye. 

Overkroppen viktigst

Når du løper, er det beina som jobber mest og skaper varme. Derfor er det viktigst at overkroppen holdes varm. Ullongsen kan som oftest få ligge igjen hjemme. 

Lag 1 – ull eller syntet

At du er riktig kledd innerst er avgjørende for god komfort. Dyre og funksjonelle ytterplagg blir lite tilfredstillende dersom det innerste laget er lite gjennomtenkt. Innerst mot huden skal du ha et tettsittende plagg. Det må sitte tett for at det skal absorbere varme og svette og transportere fuktigheten vekk fra huden. Temperatur og aktivitet avgjør hvilket materiale du skal velge. Skal du holde et høyt tempo, velger du kunstfiber. Velg ull hvis du skal trene rolig eller hvis du fryser lett.

At du er riktig kledd innerst er avgjørende for god komfort. Dyre og funksjonelle ytterplagg blir lite tilfredstillende dersom det innerste laget er lite gjennomtenkt.

Kunstfiber er bra fordi det er slitesterkt, absorberer lite fuktighet og transporterer svetten effektivt vekk fra huden. Ulempen er at det ikke isolerer så bra og at lukten setter seg raskt i fiberen. Ull, derimot, isolerer meget godt og holder på varmen selv når det er vått. I tillegg er det bortimot luktfritt. Nyere ull har høy komfort og klør ikke som barndommens ulltrøyer. Ulempen er at det er mindre slitesterkt enn kunstfiber. Et alternativ er undertøy i en kombinasjon av ull og syntet – da får du det beste fra to verdener. 

Lag 2 – et isolerende mellomlag

Mellomlaget skal gi isolasjon og svettetransport. Det er særlig viktig når gradestokken kryper ned mot ti kalde. Er temperaturen mellom 0 og 10 grader, kan mellomplagget brukes for seg selv. Mellomplagget kan være av ull eller syntet. Husk at det er spesielt luftlaget som dannes mellom plaggene som isolerer. Som nevnt er det særlig overkroppen som trenger isolasjon. Beina gjør så mye av muskelarbeidet at de skaper varmen selv.

Når du løper, er det beina som jobber mest og skaper varme. Derfor er det viktigst at overkroppen holdes varm.

Lag 3 – hold vind og nedbør ute

Det ytterste laget skal holde vær og vind ute. Samtidig skal svetten slippes ut. Hvis det ikke blåser, regner eller snør, kan du velge et ytterplagg av tettvevd polyester eller nylon. Slike plagg er ikke vind- eller vanntette. Mange ytterplagg har ulike vind- og vanntette membraner i tillegg. Disse er laminert på en duk av polyester eller nylon. For at plagget skal være helt vanntett, må alle sømmer sveises slik at vannet ikke finner noen veier inn. Løper du uansett vær, bør du velge en jakke og eventuelt også en bukse med membran. Løper du mest i godvær, kan en vindjakke eller vindbukse være godt nok.

På Löplabbet har vi flere gode jakker å velge mellom denne høsten. Her er Sonic Reflex Jacket fra Saucony. Jakken finnes i oransje og svart fro herre og i knall korall til dame. Lett og komfortabel med en avslappet passform, slik at du har plass til både innerlag og mellomlag under. Beskytter mot lett regn og vind. Pris: 1000 kr.

Vest

Vesten er et undervurdert plagg som burde finnes i enhver løpers garderobe. En vest holder vær og vind ute gjennom beskyttelsen i front, og slipper ut fuktighet gjennom armene og ofte også gjennom lufting i rygg. Dermed holder du varmen, samtidig som du slipper ut overskuddsvarmen. 

Denne høsten har vi en god pris på Gore vindvest til både dame og herre. Et tilbud som gjelder både i nettbutikken og i butikkene våre. Til dame får du Gore Air Lady WS AS Vest til 900 kr (ord. pris: 1400 kr). Til herre får du Gore Essential WS AS Vest til 800 kr (ord. pris: 1200 kr). Tilbudet gjelder så langt lageret rekker. 

Velger du en vest i neon og/eller refleks, løper du i tillegg godt synlig. Löplabbet-refleksvesten fra Silva er et godt valg! Finnes til både dame og herre sammen med Tyto sikkerhetslys til en pakkepris på 500 kr.

Nederst

På underkroppen velger du en bukse eller tights etter hva du liker best. Det fine med en bukse er at den er litt løsere, og du får et isolerende luftlag mellom plagget og huden. Mange underdeler – både bukser og tights – har en glatt utside og en flosset innside som holder deg varm og komfortabel. Blåser det veldig, bør du ha en bukse med vindtett materiale i front. Er det ekstra kaldt, tar du på deg superundertøy i ull eller syntet under. Husk også en god truse – også denne i syntet eller ull.

Ikke glem tilbehøret!

Mye av overskuddsvarmen forsvinner via hode og hender. Det betyr at du kan bruke hodeplagg og hansker til å regulere temperaturen. Blir du for varm, kan du lufte ut ved å ta av deg lue, votter eller hansker. Velg en lue som dekker hele hodet og ørene, og som ikke blir veldig våt på turen. Den bør være laget for løping eller andre lignende aktiviteter. Bruk tynne eller tykke hansker, alt etter hva du foretrekker. Er det skikkelig kaldt, bør du velge votter – da holder du varmen bedre. Eventuelt kan du gå for et par hansker med overtrekk som gjør dem om til votter. Det fungerer godt, så fremt det ikke er for kaldt.

Varm på føttene

Fryser du lett, bør du gå for ullsokker. Vil du ha mer slitestyrke, kan du gå for en blanding av kunstfber og ull. Velg sokker som dekker anklene. Tynne sokker er som oftest mest komfortable, og ettersom luft gir isolasjon, kan det være lurt å velge to tynne sokker istedenfor én tykk. 

Også skostørrelsen er viktig. Fryser du lett på beina, bør du velge sko i en størrelse større enn du tradisjonelt bruker og gjerne litt bredere sko. Er skoene for trange, er det lett å bli kald. Sørg for at du kan vifte med tærne!

Husk refleks

Bruk alltid refleks! Små refleksdetaljer hjelper, men er gjerne ikke nok til at du er godt synlig. Husk også at refleksen forringes over tid. Bytt derfor refleksvest regelmessig. Les våre tips til god synlighet her!

RELATERT KUNNSKAP
Produkttester- og omtaler
Test: Vinterpiggsko
RELATERTE PRODUKTER

Slik tester vi deg

Testen vår er vesentlig for at du skal få optimale sko.