Til toppen

Dette er hinderløp

Hinderløp har hatt en enorm vekst i Norge de siste årene. I 2013 kom de to første løpene. I dag har vi 20 ulike løp å velge mellom her til lands. Og flere skal det bli, for hinderløp er i vinden!

 


Hinderløp, eller Obstacle Course Races (OCR), som det heter på engelsk, har hatt en enorm vekst i Norge de siste årene.

De to første løpene, X-Run og Viking Race, ble arrangert i 2013. Året etter kom Toughest, og i dag finner du så mye som 20 ulike løp å velge blant på Kondis sin terminliste.

Hinderløp er løp med varierende distanser der deltagerne skal gjennom en rekke hindre underveis. Dette kan være alt fra å klatre i tau, ta seg over høye vegger, klatre i «monkeybars», krype i gjørme, komme seg gjennom «spindelvev» og bære tunge gjenstander, til å hoppe ut i og svømme gjennom kaldt vann.

Løpene er inspirert av de utfordrende hinderløypene som i lange tider er blitt brukt for å trene soldater. De setter både kondisjon og styrke på prøve, og ikke minst er de en real test av viljestyrken. 

 

Ludvig Werkmäster er verdensmester i OCR i aldersklassen 18-25 og medlem av Team Icebug. Her er han i aksjon i et hinder der du skal bruke armene og hoppe deg fremover fra stang til stang. Foto: Icebug/Mateusz Szulakowski

 

Tough Guy først ut

Det sies at «Tough Guy» var det første hinderløpet som ble arrangert. Løpet gikk av stabelen i England i 1986, og mannen bak var tidligere militære Billy Wilson, også kalt Mr. Mouse. Løpet i sin originalform holdes siste søndag i januar hvert år og skal være et av verdens mest krevende hinderløp. Deltagernes frykt for høyder, trange rom, ild, vann og strøm blir utfordret til det fulle.

Arrangøren selv sier at du som deltager blir nødt til å hente ut alt du har av mental og fysisk styrke for å klare å gjennomføre løpet. Helt ufarlige har ikke disse løpene vært, da det faktisk har vært to dødsfall i forbindelse med dem.

Etter en stund ble et lignende løp arrangert i USA og fikk enorm oppmerksomhet i sosiale medier. Senere har flere løp kommet til. Tough Mudder, Warrior Dash og Spartan Race er blant de største og mest kjente. Hinderløp som sport har også fått sitt eget verdensmesterskap, arrangert for første gang i Ohio i 2014. 

 

Samarbeid

Unikt for løpene er ikke bare hindrene man skal gjennom, men også samarbeidet. I flere av løpene kan man velge mellom å løpe alene eller delta i et lag sammen med venner eller kollegaer. Løper man med et lag hjelper man hverandre gjennom hindrene og motiverer hverandre underveis. Det er også naturlig at man trener til løpet sammen, noe som kan by på mye moro. Slik blir også opptreningen en sosial og hyggelig opplevelse.

Få 10 tips til morsom opptrening til hinderløp her.

 

Samarbeid er tingen! Da blir det morsommere å løpe – og ikke minst å trene seg opp. Her er to av medlemmene på Team Icebug, Ludvig Werkmäster og Siri Englund – begge har blitt verdensmestere i OCR i sin klasse.

 

Hva slags hindre møter du?

Det finnes flere varianter av hinderløp. De meste ekstreme har hindre med piggtråd, støt og trange rom og rør. Men det vanligste er løp med vann, gjørme, bære- og klatrehindre. Her er noen eksempler.

Spindelvev:Tau du skal komme deg gjennom
Krypehindre:Kryp under bildekk eller taunett
Monkeybars:Klatre som en ape bortover en hengende stige
Ringer:Kom deg fremover med armene ved å hoppe fra ring til ring
Høye vegger:Her må du ta fart, sette foten i veggen og komme deg over veggen
Spider walk:To vegger som står med noe avstand, der du skal bruke beina for å hoppe oppover
Tunge ting:Ofte skal du bære sandsekker eller stokker
Irish table:En høythengende planke du skal komme deg over
Tire-flip:Løft og velt store traktordekk
Net-climb:Komme over en høyde ved å klatre i et nett
Dip walk:Her skal du bruke armene for å komme deg bortover to bommer