Til toppen

Joggesko VS. løpesko - to sider av samme sak?


Hva er egentlig forskjellen på jogging og løping, og er løpesko og joggesko det samme?

 


På norsk bruker vi både ordet joggesko og løpesko når vi prater om sko til løping – eller jogging. Vi bruker faktisk begrepene løping og jogging om hverandre når vi snakker om å bevege oss i raskere marsjfart enn gange. 

Engelskmennene både jogger og løper, men bruker kun «running shoes» når de snakker om skoene. Hva er egentlig forskjellen på jogging og løping, og er løpesko og joggesko det samme?

Se de nyeste løpeskotrendene her

 

Løping: Fra eliteidrett til hobby

Mennesket har løpt i flere hundre år. Frem til midten av 1960-tallet var det imidlertid kun konkurranseløpere som drev med løping. Alle som løp, løp for å delta i konkurranser, og de fleste sluttet å løpe når motivasjonen for å konkurrere forsvant, og det skjedde ofte tidlig i 30-årene. Ingen jogget for helsas skyld, eller fordi det var noe man likte. 

Midt på 60-tallet fant trenere og leger ut at løping var bra for alle, også «vanlige» mennesker. For å ufarliggjøre løpingen kalte de denne formen for mosjon for jogging. Jogging var bra for helsa, var budskapet.

 

Nysgjerrigheten rundt løping utviklet seg gradvis, og midt på 1970-tallet eksploderte interessen for jogging. Joggebølgen slo innover den vestlige verden med amerikaneren Frank Shorters OL-gull på maraton i München 1972. 

 

 

Den første joggebølgen som skylte over Norge tidlig på 1980-tallet var egentlig ingen joggebølge. Sammenlignet med dagens mosjonister var det relativt rask løping de fleste drev med. De som var bitt av basillen deltok i mosjonsløp med mål om å løpe så fort som overhode mulig. Alle var opptatt av resultatene, og til og med svigermødre (!)spurte om resultatet man fikk på Sentrumsløpet.

 

På jakt etter nye løpe- eller joggesko?

Den «ordentlige» joggebølgen derimot, skylte først over Norge midt på 2000-tallet, lenge etter at den kom til resten av den vestlige verden. Plutselig var det mange som fattet interesse for jogging, og det ble trendy å delta i mosjonsløp uten å være opptatt av tiden. Det var stemningen rundt arrangementet og treningsmålet som ble viktigst, mens tid og plassering var underordnet. 

 

Jogging eller løping?

Hva er så forskjellen på løping vs. jogging? Vi mener at forskjellen ligger i farten. Holder du et rolig tempo så jogger du, mens når farten øker løper du. Det kan selvsagt være en flytende grense mellom jogging og løping.

 

En konkurranseløper jogger gjerne på en hastighet på 4 minutter per kilometer, et tempo en fersk løper ikke klarer på en spurt en gang.

 

 

Nybegynnere har gjerne et joggetempo på 6-7 minutter per kilometer. Skillet kan også være når teknikken endres fra gange til løp. Det vil si at en går fra å ha minst en fot i bakken til enhver tid, til å ha en syklus hvor du for hvert steg har en svevfase. Det skillet går gjerne når du når en fart på cirka 7 minutter på kilometeren. 

 

Den typiske joggeren – og løperen  

Det er også en forskjell på de som kaller seg en løper, og de som omtaler seg selv som en jogger. Men - det skillet er likevel ikke absolutt. Det finnes joggere som løper, og løpere som jogger. Skillet går gjerne på hvor mye løpingen påvirker livsstilen, og hvor lenge man har trent. De fleste som løper regelmessig og har gjort det over mange år, kaller seg for løpere.

Løping er da ofte en stor del av livet. Løperne blir gjerne plassert øverst i «løpshierarkiet», og det gir gjerne litt høy status å være en ihuga løper. 

 

På denne måten markerer det som oftest et skille fra de hakket mer avslappede joggerne. Løperne har gjerne også større ambisjoner, og deltar ofte i løp hvor de er opptatt av egen prestasjon. Ferske løpere - de som gjerne løper mer uregelmessig og i et roligere tempo - omtaler seg gjerne som «joggere».  Da signaliserer en som regel at en har lavere ambisjoner, og trener først og fremst for velværets skyld. 

 

Sko beregnet til høy aktivitet

Skillet mellom joggerne og løperne skaper også et skille mellom joggesko og løpesko; løperne kjøper løpesko og joggerne kjøper joggesko. De velger egentlig de samme skoene, men omtaler dem ofte forskjellig.

 

I ordboken finnes kun begrepet joggesko – mens ordet løpesko eksisterer faktisk ikke (!).

 

 

Joggesko er en sko til å jogge og trene i, og mange vil nok omtale en joggesko som en allsidig sko man bruke til mange forskjellige aktiviteter. Joggeskoen er ofte en rimelig modell med en enkel oppbygning, ofte laget av litt billigere materialer. Det er ikke en spesialsko for et gitt formål, og ble tidligere kalt for en «crosstrainer». En løpesko derimot, er konstruert kun for jogging (eller løping). Denne typen sko har gjerne de siste teknologiske nyvinningene, en bedre materialsammensetning og koster som oftest mer enn en joggesko. I Norge løper nok både joggeren og løperen med samme type sko – en løpesko. 

Uansett om du omtaler deg selv for løper eller jogger, og bruker løpesko eller joggesko, er treningsgleden heldigvis den samme. Den største forskjellen er altså hvem du snakker med, ikke nødvendigvis bruken av skoene. 


Se vårt store utvalg av løpesko til asfalt, terreng og bane