Har løpeskoen endelig funnet sin form?

Etter at barfotbølgen slo inn over oss i 2009 har det vært diskutert opp og ned i mente hvordan løpe­sko skal være. Nå, seks år senere, ser det ut som vi endelig har landet.

Vi er like spente hver gang vi sitter i innkøp hos leverandørene våre og skal bli presentert nyhetene for den kommende sesongen. Hva er trenden? Er det noen revolusjonerende ideer?

Tor Fauske har fulgt utviklingen av løpesko på profesjonell basis siden 1990, da han begynte i Löplabbet. På de 25 årene har han sett mye rart. Den mest spennende utviklingen å følge har vært revolusjonen de siste seks. Nå mener han at det hele er i ferd med å lande. 

Da jeg startet på Löplabbet i 1990, var løpesko­ene tydelig inndelt i segmenter. Det var sko som støttet overpronasjon, godt dempende sko, noen lettvektere og rendyrkede konkur­ransesko. Når vi hjalp kundene med å velge løpesko, fulgte vi disse klare skillene. Nå er det andre tider!

Den store forandringen

I 2009 kom boken «Født til å løpe» og skapte stor oppmerksomhet rundt naturlig løping. Mange ivrige løpere gikk over til barfotsko eller minimalistiske sko, men erfarte fort at overgangen ble for brå. Så hvordan skulle løpeskoene være nå?

Etter hvert som forskning viste at prona­sjonsstøtte ikke var likte viktig for å unngå løpeskader som man tidligere trodde, begynte skillene å viskes ut. Produsentene begynte å jobbe mer med skoenes geometri. Droppen, det vil si forskjellen mellom såletykkelsen i hæl og forfot, ble lavere. Nye skomerker tok plass i markedet, deriblant Altra og Hoka. På den største messen for løpespesialistene i USA i desember i fjor – The Running Event – var det nærmere 30 løpeskoleverandører med egen stand. Ikke alle vil overleve, men mange vil få fotfeste og prege løpeskoutviklingen videre.

2003 – MER OG MER TEKNOLOGI:

Asics Gel­Kayano 9, våren 2003, toppmodellen på Löplabbet for overpronasjon den gangen. En sko stapp full av teknologi, satt sammen av et utall deler. Superstabil, men stiv og klumpete etter dagens standard. Hvor høy droppen var vet ikke, trolig rundt 14 mm. Uhørt i dag. Vekten opp mot 350 gram. Også uhørt i dag. 12 år er lenge i løpeskoindustrien. Det meste er snudd på hodet siden den gang.

 

2005 – NIKE FREE VISER VEI:

Nike Free, våren 2005. Dette var det første tegnet på at noe var i gjære. Oppfinneren av Nike Free ville egentlig at skoen skulle ha en lav dropp, for å møte fotens naturlige behov og muligheter. Den ideen var så utenkelig på den tiden at droppen ble relativt tradisjonell. Ingen ville kjøpe en helt flat sko, mente de som bestemte. Til designerens store skuffelse, selvsagt. Men han fikk rett og skal ha noe av æren for den utviklingen som fulgte. 

 

Én felles oppskrift

I dag har produsentene kommet frem til én mer eller mindre felles oppskrift som fungerer og som mange løpere enes om. Ingrediensene? Lav vekt, lav dropp, en komfortabel og mest mulig tilpasset passform, smidighet, demping og respons. Nå handler det om å utvikle og forbedre hver eneste ingrediens for å komme frem til den optimale fremgangsmåten og det beste resultatet.

2011 – NEWTONS GJENNOMBRUDD:

2011 var året det virkelig skjedde for Löplabbets del. Den våren for fire år siden kom Newton inn i sortimentet vårt for første gang. Det skjedde ikke helt smertefritt. Også i Löplabbet var mange skeptiske til denne nye måten å tenke på. Men Newton finnes hos oss fremdeles, også modellen Gravity, som du ser vårmodellen 2011 av her. Löplabbet Sandvika med Geir Frykholm i spissen er den butikken i Europa som selger mest Newton. 

 

Vekten reduseres, egenskapene beholdes

En gjennomsnittlig løpesko veier i dag 20–30 % mindre enn for 10 år siden. Målet er å redusere vekten, uten at det går utover skoens egenskaper. Yttersålen konstrueres med lettere materialer som er like slitesterke. Karbongummi veier mye og brukes derfor kun i de ekstreme slitesonene bak på hælen og i forfoten. I områdene hvor slitasjen er minimal, er yttersålen helt borte.

Selv om skoene veier mindre, gir mange av dem fortsatt god demping. Mellomsålene mikses av flere typer skum og med ulike egenskaper. Et eksempel er New Balances nyhet 1980 Zante, der de har brukt et nytt støtdempingsmateriale kalt «Fresh foam». Materialet er veldig lett og kombinerer demping og respons på en utmerket måte.

2015 – LAV DROPP:

Droppen i løpesko har sunket jevnt og trutt siden 2009, og fenomenet er ikke lenger forbeholdt de små, innovative merkene. Asics er et eksempel på en leverandør som har gått en lang vei siden Kayano var uni­versalløsningen på det meste. Asics Gel-Super J33 er et godt eksempel på at det går an å kombinere stabilitet med ny tankegang.

2015 – LAV VEKT:

Vekten har også sunket de senere årene, av flere årsaker. Nye og lettere materialer i mellomsålen, yttersåle med tung slitegummi bare i slitesoner og lettere og enklere konstruerte overdeler. Også klassikere som Nike Air Zoom Elite har nytt godt av denne utviklingen.

Passformen får mer oppmerksomhet

Nå settes overdelene sammen av færre deler. Målet er en mest mulig komfortabel passform, noe som er utfordrende ettersom føtter er så forskjellige. I tillegg skal passformen være funksjonell også når du har løpt noen mil. Felles for flere av dagens treningsmodeller er en bredere tåboks som gir tærne god plass til å jobbe.

2015 – SØMLØS OVERDEL:

Som begge de to modellene over, har også andre forstått at overdelen kan og bør forenkles. Pure-serien til Brooks og Pure Connect er et godt eksempel. Men en slik overdel kan gi en sko som blir løs. Flere har gjort som Brooks her, og laget konstruksjo­ner i mellomfoten som inkluderer lissene for å få strammet skoen godt på foten.

 

Maksimalisme og minimalisme blandes

Da Hoka kom og kombinerte lav dropp med en overdimensjonert mellomsåle, var maksimalismen skapt. Mange trodde denne nye måten å tenke sko på var en motsetning til minimalismen. Slik er det ikke. Det er det beste fra to verdener. Denne sesongen vil du se at flere leverandører har tenkt på samme måte. For eksempel har Asics kommet med sin aller første modell med skikkelig volum i mellomsålen, 33 M.

2015 – MAKSIMAL MINIMALISME:

Hoka One One var først ute med supertykke såler. Derfor er det særlig interessant å se at en kompromissløs produsent som Altra gjør det samme i sine nulldroppsko, som i årets Paradigm, og de er ikke de eneste. Vi tror flere følger etter. 

 

La det bli en morsom løpesesong!

Utvalget vi har i butikkene våre denne våren er preget av den gode oppskriften som mange av produsentene har landet på. Når du skal se etter nye sko, trenger du altså ikke være like opptatt av de gamle skillelinjene. Nå som du kan tenke friere, har sesongens løpeturer potensiale til å bli blant dine morsomste. Vi vil gjøre vårt beste for å finne den modellen (eller de?) som får løpesesongen din til å toppe de foregående. 

Les også: Hvor mange par trenger du?

Se Löplabbets vårkatalog her.

 

 

 

 

Slik tester vi deg

Testen vår er vesentlig for at du skal få optimale sko.