Til toppen

Gode tips til Birkebeinerløpet


Nå er det ikke lenge før startskuddet går for Birkebeinerløpet. Har du alt av klær og utstyr i orden, og hva mer bør du egentlig tenke på? 

 


Lørdag 10. juni er det duket for Birkebeinerløpet 2017. I tillegg til det originale Birkebeinerløpet på 21 km kan du også delta i HalvBirken (12 km), UltraBirken (60 km) og Birken fjellmaraton på (42 km). I tillegg tilbys Ungdomsbirken (4 km) og Barnebirken. 

Vi gir deg gode råd til deg som er førstegangsdeltaker, eller trenger gode tips til klær, sko og utstyr!

 

Løypa

Starten er på Birkebeineren skistadion og mål er på Stampesletta i Lillehammer sentrum. Totalt er det en del meter fall i løypen, og det er lett å tro at begge distansene er lettløpte. Det er de ikke! 21-kilometeren har en jevn stigning de første 6 kilometerne. Deretter er det mye opp og ned i skiløypene frem mot 10-kilometersmerket. Siste del har en del nedoverbakker, men det er såpass bratte bakker at det ikke er noe hvileetappe. Underlaget er tidvis mykt og krevende, og gir deg lite respons. 

Etter hvert går skiløypene i et våtere myrterreng, som fort blir gjørmete og tøft hvis det er vått. Siste halvdel går mest på grusvei, hvor det er mange brattere nedoverbakker som gir lite hvile. Helt mot slutten er du inne på asfalten, men denne etappen er ikke spesielt tøff for beina.

 

Løypa gir lite hvile underveis og farten er betydelig lavere enn om du løper et tradisjonelt asfaltløp. Kort sagt er en fornuftig åpning avgjørende for å få en god opplevelse gjennom hele løpet!

 

 

Halvbirken har samme start, men svinger av fra hovedløypen etter ca. 1,5 kilometer. Underlaget er mye det samme som hoveddistansen. Du løper i skiløypene med mykt underlag, og det er mye opp- og nedoverbakker. Etter ca. 6 kilometer kommer du inn i hovedtraséen. De siste 6 kilometerne er like på begge distansene. Husk at også i halvbirken er det viktig med en fornuftig åpning, her kan man fort gå på en smell litt ute i løpet.

 

Altra King MT er en av modellene man kan sjekke ut om man skal kjøpe nye sko før løpet. 

 

Skotøy

Vi anbefaler et par sko med gode knotter. Det er lange partier med myk gressbunn og også partier med gjørme, selv når det er tørt i skogen. Knottene gjør at du løper du tryggere og mer avslappet. Velg gjerne en modell med litt støtdemping i sålen, siden distansen er lang og du løper en del på grusvei også.

Vurderer du å kjøpe nye sko før løpet? Her er noen gode alternativer;

Altra King MT
Hoka One One Speedgoat
Salomon S-Lab Speed
Icebug Oribi RB9X
La Sportiva Helios SR
Saucony Peregrine 7
Inov-8 X-Talon 200 

For de mer erfarne (og de fremste i feltet) er også VJ Irock og Inov-8 X-Talon 225 gode alternativer. Merk at terrengsko gjerne skal sitte tettere på foten enn en asfaltmodell, for bedre komfort i ulendt terreng. Husk at du alltid bør teste skoene et par turer før et løp! 

 

Klær

Været kan variere stort selv i junimåned, så det er alltid lurt å se an værmeldingen. Generelt kler de fleste på seg for heller mye enn for lite i konkurranser. Er det oppholdsvær anbefaler vi å droppe jakken - velg heller en lett trøye med kort eller lang arm, alt etter hvor temperaturen ligger. Som oftest er kortermet mer enn nok. Er du frossen av deg, kan en tynn ulltrøye også fungerer veldig bra. Om det blir regn, men samtidig høy temperatur anbefaler vi fortsatt å droppe vindjakken. 

Med tanke på underdelen anbefaler vi korte plagg, shorts eller kort tights. Generelt sett sier vi at temperaturen skal godt under 10 grader før den lange tights’en bør tas frem. Husk også et par gode og tynne sokker med en skikkelig passform. 

Et godt alternativ til overdel er Falke LS Shirt Comfort, som finnes både i langermet og kortermet versjon.  

 

Ventilasjonssoner i armhulen og på innsiden av albuen gjør at trøyen Falke LS Shirt Comfort tørker svært raskt. Devolds nye 'Running'-kolleksjon (utviklet i samarbeid med Löplabbet) er også et godt alternativ. 

 

På selve dagen...

Mange av deltakerne i Birken har et tidlig starttidspunkt. Det er alltid lurt å spise en lett frokost to-tre timer før start, og få til en lett oppvarming før løpet. Den trenger riktignok ikke å være lang, for mange kan oppvarmingen gjerne være de første to til tre kilometerne i løpet.

 

Lykke til!