Til toppen

Bli en løper med vårt nybegynnerprogram


Altfor mange ferske løpere går på en smell. Med Löplabbets 12 ukers nybegynnerprogram unngår du det!

Veslemøy Hausken
FYSIOTERAPEUT

 


For mye, for fort og for lite hvile. Det er oppskriften for å gå på en smell, og altfor mange nybegynnere går i den fellen. Kroppen din trenger tid til å absorbere treningen og bli vant til å løpe. Kroppen din har unike evner til å tilpasse seg økte belastninger og endringer, men den må få den tiden den trenger for å klare det. Det er ikke bare hjertet ditt som skal bli sterkere. Hele resten av kroppen din går også på sparebluss når den ikke belastes. Både lunger, blod- og karsystem og også systemet av skjelett, sener og muskler skal venne seg til økt belastning.

 

Du trenger 12 uker hvis du er utrent

Faren for å bli skadet er størst i begynnelsen. For å unngå skader, må du øke treningsmengde og intensitet kontrollert og gradvis fra det nivået du er på. For å hjelpe deg i gang, har vi satt sammen et 12–ukers treningsprogram.

Er du helt utrent eller veier litt for mye bør du følge hele programmet fra start. Hvis knærne murrer mer og leggene er stivere enn det du synes er greit, bør du holde deg på programmet for uke 6, eventuelt gå tilbake til uke 5 til plagene er borte, før du fortsetter videre med programmet.

 

 

Ikke helt utrent? Hopp inn halvveis!

Hvis du fint klarer å jogge en halvtime sammenhengende og har vært vant med å drive noe fysisk aktivitet tidligere, kan du vurdere å starte på uke 6 i programmet. Husk imidlertid at en halvtimes sammenhengende jogging én og tre ganger per uke er to helt forskjellige ting. 

Du kan også øke belastningen: I stedet for å jogge i 3 minutter og gå i 30 sekunder, kan du heller jogge i 4 minutter og gå i 30 sekunder.

 

 

Velg alternativ trening hvis du vil trene mer

Mange er ivrige etter å se fremgang. Hvis du er blant dem om har trent noe fra før og har lyst til å trene mer enn tre dager i uken, anbefaler vi at du velger en annen aktivitet enn løping den fjerde dagen. Kombiner for eksempel løpingen med styrketrening, eller prøv en annen form for utholdenhetstrening som sykling, svømming eller gruppetimer på treningssenter (uten for mye løping og hopping).

 

 

Maks fire ganger i uka

Ikke tren mer enn fire ganger i uken i en startfase. Kroppen trenger tid til å absorbere all treningen den plutselig utsettes for. Det er når du hviler at kroppen bygger seg opp etter den økte belastningen. Skynd deg langsomt.

 

 

Nye løpesko som passer

Legger du i vei uten gode løpesko tar du unødige sjanser. Riktige sko gir deg trygghet, komfort og treningsglede. Løpesko som passer deg, ditt treningsgrunnlag, ditt løpesteg, din kropp og fysikk – dét er det eneste utstyret du virkelig trenger når du skal begynne å løpe. Ingen trenger Løplabbet mer enn den som aldri har løpt.

 

 

Les mer om hva som skal til for å bli en løper her.

Her finner du Löplabbets 12-ukers nybegynnerprogram

 

Sjekk også ut Löplabbets YouTube-kanal for flere tips om løpetrening, teknikk, skader, utstyr og mye mer: