Til toppen

Benhinnebetennelse


Benhinnebetennelse – medialt tibiasyndrom – er en av de vanligste belastningsskadene for løpere. 

Kristine Berg Marhaug, fysioterapeut

Oppdatert av Åshild Tangstad, fysioterapeut

 


En vanlig årsak til benhinnebetennelse er overutvikling av muskulatur og stivhet i forbindelse med intense treningsperioder. For mye, for fort og for lite hvile.

Tilstanden som er mest kjent under navnet benhinnebetennelse, kaller vi medialt tibiasyndrom. Dette fordi det ikke nødvendigvis dreier seg om en betennelse, men en overbelastning og irritasjon på innsiden av skinnebenet. 

 


SYNDROM
Når tilstanden er diffus og arter seg på mange ulike måter, kalles det et syndrom.
 

 

 

 

 

Det kan være flere grunner til at skaden oppstår. Overutvikling av muskulatur (hypertrofi) og stivhet i forbindelse med intense treningsperioder er en av dem. Feil sko, harde sko og skifte av underlag kan også bidra til skaden. Skaden kan for eksempel skyldes for rask overgang til lavere dropp og landing lenger framme på foten. En «sittende» løpestil vil også gi mer belastning fremme på leggen. Overpronasjon der leggbenet tvinges i en innoverrotasjon, og muskulatur og benhinne får gjentagende drag som fører til irritasjon. Smerten kommer av en fortykkelse av muskelhinnen (fascien) nær benhinnen (periost). 

 

Symptomer

Smerter på innsiden av og langs kanten på leggbenet under og etter aktivitet. Som oftest vil smertene kjennes i de nederste 2/3 av leggen. Smertene øker som regel i takt med treningsintensiteten og er verst i nedoverbakke. For mange vil det også være smertefullt å gå. Diagnose stilles ved ømhet og eventuell hevelse ved innersiden av skinnebenet (mediale tibiakant).

Dersom du opplever smerter i øvre del av leggen, kan det tyde på overbelastning av muskulaturen på forsiden. Det kan skje når forsidemuskulaturen jobber eksentrisk og bremser opp foten i landingsfasen, noe som er vanlig hos løpere som lander på hælen.

 

Risikogruppe

Alle som driver med løping og hopping. Løpere med overpronasjon eller økt utadrotasjon av legg er utsatt, ettersom musklene som fester på skinnebenet får et drag som irriterer benhinnen der musklene fester.

 

Hva bør du gjøre?

I akuttfasen er det avlastning, alternativ trening og evt. betennelsesdempende som gjelder. Deretter tøying – spesielt av bakside legg – og tilrettelagt trening. Du kan tøye bakside av legg med strakt og bøyd kne ved hjelp av en Blackroll. Du finner Blackroll massasjeprodukter i nettbutikken her.

Gradvis opptrening er svært viktig, og endre gjerne treningsopplegg for å unngå at plagene vender tilbake.  Senk løpefarten og unngå løping i nedoverbakke. Tren på ujevnt underlag for økt treningsvariasjon. Styrk leggmuskulaturen med tåhevinger, men vær varsom med spenstøvelser. Øk stegfrekvensen dersom du lander hardt på hælen. Å gradvis endre løpeteknikk til et mer naturlig løpesteg der du lander lenger frem på foten, kan ha god effekt på beinhinneproblematikk. OBS: For rask overgang til denne løpeteknikken kan ha motsatt effekt, så ta det svært gradvis.

Ved langvarige plager brukes trykkbølgebehandling for å sette i gang reparasjonsprosessen, noe som tilbys hos utvalgte fysioterapeuter og naprapater o.l.

 

Hva slags utstyr trenger du?

Unngå løpesko med helt flat såle (nulldropp) før du er godt vant til å løpe med en lavere dropp. Velg stabile sko som bremser overpronasjonen dersom du overpronerer.