Benhinnebetennelse

Benhinnebetennelse – medialt tibiasyndrom – er en av de vanligste belastningsskadene for løpere. 

En vanlig årsak til benhinnebetennelse er overutvikling av muskulatur og stivhet i forbindelse med intense treningsperioder. For mye, for fort og for lite hvile.

Tilstanden som er mest kjent under navnet benhinnebetennelse, kaller vi medialt tibiasyndrom. Dette fordi det ikke nødvendigvis dreier seg om en betennelse, men en overbelastning og irritasjon på innsiden av skinnebenet. 

SYNDROM Når tilstanden er diffus og arter seg på mange ulike måter, kalles det et syndrom.

Det kan være flere grunner til at skaden oppstår. Overutvikling av muskulatur (hypertrofi) og stivhet i forbindelse med intense treningsperioder er en av dem. Feil sko, harde sko og skifte av underlag kan også bidra til skaden. Skaden kan for eksempel skyldes for rask overgang til lavere dropp og landing lenger framme på foten. En «sittende» løpestil vil også gi mer belastning fremme på leggen. Overpronasjon der leggbenet tvinges i en innoverrotasjon, og muskulatur og benhinne får gjentagende drag som fører til irritasjon. Smerten kommer av en fortykkelse av muskelhinnen (fascien) nær benhinnen (periost). 

Symptomer

Smerter på innsiden av og langs kanten på leggbenet under og etter aktivitet. Som oftest vil smertene kjennes i de nederste 2/3 av leggen. Smertene øker som regel i takt med treningsintensiteten og er verst i nedoverbakke. For mange vil det også være smertefullt å gå. Diagnose stilles ved ømhet og eventuell hevelse ved innersiden av skinnebenet (mediale tibiakant).

Dersom du opplever smerter i øvre del av leggen, kan det tyde på overbelastning av muskulaturen på forsiden. Det kan skje når forsidemuskulaturen jobber eksentrisk og bremser opp foten i landingsfasen, noe som er vanlig hos løpere som lander på hælen.

Risikogruppe

Alle som driver med løping og hopping. Løpere med overpronasjon eller økt utadrotasjon av legg er utsatt, ettersom musklene som fester på skinnebenet får et drag som irriterer benhinnen der musklene fester.

Hva bør du gjøre?

I akuttfasen er det avlastning, alternativ trening og evt. betennelsesdempende som gjelder. Deretter tøying – spesielt av bakside legg – og tilrettelagt trening. Du kan tøye bakside av legg med strakt og bøyd kne ved hjelp av en Blackroll. Du finner Blackroll massasjeprodukter i nettbutikken her.

Endre treningsopplegg. Senk løpefarten og unngå løping i nedoverbakke. Tren på ujevnt underlag for økt treningsvariasjon. Styrk leggmuskulaturen med tåhevinger, men vær varsom med spenstøvelser. Ved langvarige plager brukes trykkbølgebehandling for å sette i gang reparasjonsprosessen, noe som tilbys hos utvalgte fysioterapeuter og naprapater o.l.

Hva slags utstyr trenger du?

Et viktig tiltak er å finne sko som kontrollerer overpronasjon. Unngå løpesko med helt flat såle (null dropp). Kompresjonsstrømper er et obligatorisk tiltak. En innleggssåle fra Klaveness bør vurderes ved overpronasjon.

RELATERT KUNNSKAP
Løpeteknikk
Naturlig løping
Løpeteknikk
Hva er dropp?
Løpeteknikk
Ta tåhev!

Slik tester vi deg

Testen vår er vesentlig for at du skal få optimale sko.