Veien videre
Det som i februar så ut til å være et 12 ukers helvete har blitt til spirende løpeglede og mestring. Masse mestring! Fra spente nybegynnere skal de ta fatt på veien videre med løpesko på beina.
Fire løpespirer med ulikt utgangspunkt, men med samme mål om å løpe. Vi har fulgt Åse Marie, Nina, Mona og Knut Erik gjennom Löplabbets nybegynnerprogram.
Nybegynnerprogrammet
Løpeprogrammet går over 12 uker hvor det er lagt opp til forsiktig progresjon og tre økter per uke med en varighet på 25–40 minutter. Her finnes ingen definisjon av hverken fart eller distanse. Gjennomført er bestått! Det som starter med 25 minutters rask gange skal bli til vekslende gå og rolig løping, så mer løping og mindre pauser, før det til slutt vokser frem en halvtimes løpetur.
Når vi spør Nina om hennes erfaringer rundt nybegynnerprogrammet, forteller hun
- Jeg har fulgt programmet slavisk, hverken løpt lenger eller kortere. Progresjonen har jo vært mye større enn jeg hadde trodd. Når jeg så programmet første gangen, så tenkte jeg at de første ukene var bortkastet og at en burde begynt rett på uke 3. Men allerede i uke 2 hvor man skal løpe intervaller på noen minutter, innså jeg at det er greit med myk start. Halvveis i programmet var jeg bekymret for det motsatte og tenkte det var en skrivefeil at vi skulle løpe 10 minutter, men det gikk jo overraskende bra!
Trønderalibiet i kvartetten, Knut Erik, fikk halvveis i programmet en sammensatt skade i leggen, men har funnet andre former for trening i skadeperioden. At damene har løpt over mållinjen på nybegynnerprogrammet og skal starte på løperlivet 2.0, mens han skal komme i gangder han slapp tar han veldig pent, men legger ikke skjul på at det skal bli fint å komme i gang med løpeprogrammet igjen.
- Det er jo ikke sånn at vi på død og liv skal fullføre til normert tid. Funksjonell styrketrening og bevegelighet tror jeg må være noe av det smarteste jeg har komplettert løpeprogrammet med. Det tror jeg at har igjen for nå som jeg skal starte opp med de første øktene igjen, sier han før han fortsetter med forrige ukes opptur
- Teknikkurset var en kjempe opptur. Instruktøren var dyktig og flink til å dele kunnskap med oss som deltok. Jeg fikk mange a-ha opplevelser og kjente på mestring når mye av det jeg har tenkt og gjort ble bekreftet.
Hva nå?
Erfaringene av å følge løpeprogrammet og se progresjonen stige frem fra intet er noe samtlige av gjengen støtter seg til og velger derfor å fortsette med nybegynner pluss, et 8 ukers løpeprogram. Etter å ha fulgt nybegynnerprogrammet til punkt og prikke står de igjen med selvinnsikt om hva som skal til for at løping skal samarbeide med resten av livet. Når ansvar, logistikk, mestring og lyst skal flettes sammen til hverdagen er det viktig å finne en løsning som fungerer over tid.
Nina har tenkt å ta for seg to løpeøkter i uka fra påbyggingsprogrammet og bytter ut den siste økta med spinning eller sykling ute.
- Jeg trenger fremdeles å forplikte meg til noe for å være sikker på at jeg kommer meg ut og løper de øktene jeg skal hver uke. Om jeg klarer å opprettholde samme fremgang som jeg har hatt med dette programmet så kommer jeg til å kunne løpe gode økter til høsten, sier hun.
Både før og under nybegynnerprogrammet har Åse Marie trent styrke to dager i uka, og har ikke lagt skjul på at det å løpe ute blant folk sitter langt inne. Derfor har flesteparten av øktene blitt gjort på mølla inne, men overrasker stadig med en løpetur ute. Om veien videre håper hun at løping kan bli en godt innarbeidet vane og vil finne balansen mellom styrke og løping.
Knut Erik på sin side sjonglerer løping, styrke, tabata, yoga og stretch med det mål å løpe sin stafettetappe på Trondheim Maraton i september under 60 minutter
- Jeg tror det skal være mulig! Men den beste økta kommer fortsatt til å være den jeg gjennomfører, sier han.
For Mona kjennes det trygt å fortsette med 8 ukers programmet for å oppnå den kapasiteten hun ønsker før hun finner sin egen vei
- Jeg vil jo gjerne være der at jeg kan gå ut og løpe 30, 40, 50 minutter, eller å kunne ta en runde jeg ønsker meg den dagen. Jeg har rett og slett bare lyst til å kunne løpe hva jeg vil og når jeg vil. Det har jeg ikke kunnet gjøre fordi jeg rett og slett ikke har kunnet å løpe.
Løpeglede
Den viktigste ingrediensen for bærekraftig løpeglede, er å finne en indre motivasjon og ta eierskap til egne mål og veien dit. Å gjøre det vi faktisk har lyst til og som oppfyller våre egne forventninger gir mestringsfølelse. Når den indre motivasjonen blir belønnet med gjennomførte økter, kilometere eller mangfoldige seiere over dørstokken vokser mestringsfølelsen, som igjen motiverer og avler mer løpeglede.
Om firkløveret skulle ha delt ut stereotypiske navn på lik linje med Smurfene ville Mona blitt Optimisten. Fra tidlig i løpeprogrammet har hun vært stolt av det hun har oppnådd, og positiv til det som måtte komme av utfordringer.
- Jeg er så gira som det går an å bli. Jeg ønsker å ut å løpe selv etter jeg har fullført mine 3 ukentlige økter. Jeg er definitivt på god vei til å ha veldig god løpeglede!
Nina på sin side synes hun famler litt, men har funnet stor glede i å ha kommet dit hun er i dag kontra 12 uker tilbake. Dørstokkmila er stadig lang og ingen favoritt, men når hun først er i gang kjenner hun på gleden av å få det til og mestringsfølelsen over å gjennomføre. Frykten for det motsatte har vært hennes usikkerhet. Men med stødig kurs og oppmuntring fra sidelinjen blir det også en fortsettelse på jakten etter løpegleden.
- Målet mitt med å starte var jo å lykkes med det og det føler jeg absolutt at jeg er på god vei til å gjøre. Det er en stor seier og glede!
Åse Marie står også med en fot i begge leirer, men gir seg ikke av den grunn selv om dagene varierer
- Løpegleden begynner i hvert fall å nærme seg! I dag var en litt vanskelig dag, men i går hadde jeg en knalløkt.
Kom i gang med løping
Har du som Åse Marie og resten av gjengen lyst å begynne med løping? Sørg for at begynnelsen også får en fortsettelse og start i det små med Löplabbets 12 ukers nybegynnerprogram.
- Ideelt sett skulle jeg brukt mindre tid på å grue meg til å feile med nybegynnerprogrammet, for det har jo gått ganske fint, avslutter Åse Marie.