Nettbutikken
Informasjon og inspirasjon
Løper med treningsklokke drikkebelte

Utstyrt for maraton

Små detaljer kan ha svært mye å si når du skal løpe maraton. Vi har tips til klær og utstyr som gjør løpet til en god opplevelse.

Visste du for eksempel at ved å smøre vaselin på øyebrynene unngår du at svetten renner ned i øynene og skaper svie/irritasjon? Å løpe maraton krever mye forberedelse. Ikke bare må du trene opp kroppen – du må planlegge godt med tanke på sko, klær og utstyr. Vårt aller viktigste råd til deg er at du tester hvordan sko og antrekk fungerer før du legger i vei på løpsdagen.Aldri løp med helt nye sko som ikke er testet!
Første bud er å løpe i sko du allerede har testet og vet fungerer. Ikke kjøp nye sko på selve løpsdagen eller rett i forkant. Selv om du har brukt samme modell før, anbefaler vi at du løper noen turer med skoene før du bruker dem i et løp.

Hvilke sko du skal velge avhenger av hvor godt trent du er, hvor erfaren du er og hvilken distanse du skal løpe. Det kan være fristende å gå for et par superlette sko som er lite energikrevende å løpe med, men vær klar over at det kan koste deg dyrt mot slutten av løpet. Muskulaturen får mer juling når du løper i sko som nesten ikke har noe demping eller støtte. Dessuten er det ikke sikkert at du trenger en racer-modell. Kanskje kan du faktisk løpe i de vanlige treningsskoene dine. Les mer om valg av konkurransesko her

Det kan være fristende å gå for et par superlette sko som er lite energikrevende å løpe med, men vær klar over at det kan koste deg dyrt mot slutten av løpet.Bruk gode sokker
Andre bud er å bruke sokker med god passform. I dag merker flere produsenter sokkene sine med «høyre» og «venstre», og forsterker sokkene der man kan forvente mest trykk eller friksjon. Merket Falke er ett eksempel. Sokker som er tilpasset høyre og venstre fot, føles ofte svært komfortable på foten – som om sokkene i seg selv er støtdempende.

Er du plaget med gnagsår som vannblemmer eller blodblemmer, må du ta det alvorlig. Bruk sokker som minsker friksjonen mellom huden og sokkene/skoene, som for eksempel Löplabbet-sokken.

Sokker som er tilpasset høyre og venstre fot, føles ofte svært komfortable på foten – som om sokkene i seg selv er støtdempende.Regn ut passeringstidene dine
Ingenting ødelegger et maratonløp mer enn om du åpner for hardt. Planlegg hvordan du vil legge opp løpet og gå gjennom løpet mentalt flere ganger på forhånd slik at du er forberedt.

Har du et konkret tidsmål eller vet noenlunde hva du er i stand til å klare, kan du bruke pulsklokken din til å holde oversikt over tidsbruken. Mange klokker lar deg legge inn passeringstidene slik at du til enhver tid har kontroll på hvordan du ligger an, og er sikker på at du ikke starter for hardt.

Ingenting ødelegger et maratonløp mer enn om du åpner for hardt.

Har du ikke en klokke med denne funksjonen kan du regne ut passeringstidene dine for hver femte kilometer og skrive dem på underarmen.

Selv om skoene bør løpes inn, er det heldigvis ikke sånn med en pulsklokke. Vi har flere treningsklokker å velge mellom i butikk og nettbutikk dersom du ønsker å gå til anskaffelse av en før løpet. Se pulsklokker i vår nettbutikk herUnngå gnagsår og friksjon
Løper du i shorts kan det hende lårene gnisser, og er du jente kan det være bh-stroppene irriterer. For ikke å snakke om føttene da. Forhåpentligvis har du allerede løpt noen lange turer, og kjenner både kroppen din og hva som kan bli problematisk.

«Bodyglide» er en genial antifriksjonsstick som du enkelt og greit smører på steder der klær, sko eller hud gnager mot hud. Eller du kan gå for teip-trikset og sette sportsteip på steder som er utsatt. Compeed og andre gnagsårplaster kan også være et alternativ. Ulempen er at limet kan løsne, slik at plasteret krøller seg og lager mer trøbbel enn det forhindrer. Sportstape lagt over gnagsårplasteret kan i så fall være en løsning.

Et lite tips hvis du går for plaster: Det er ofte lettere å bruke gnagsårplaster for tær, enn å klippe til store plaster beregnet for hælen.

Velg riktig tøy
La temperaturen bestemme hva du skal løpe i, men husk at det sjelden blir så kaldt som du kanskje frykter at det skal bli.

Velg uansett en teknisk overdel i et materiale som puster godt. Bomull er ikke et godt valg! Det suger bare til seg svetten og klistrer seg til kroppen. Er det litt kjølig er en superundertrøye perfekt.

Spørsmålet om man skal velge shorts eller tights kommer også an på temperaturen. En løpeshorts tillater (i noe større grad enn en tights) at blodet i de store venene i lysken blir avkjølt. På den annen side er det ikke sikkert at en tights oppleves så mye varmere.

Noen velger tights for å unngå at huden på innsiden av lårene gnisser og lager gnagsår. Hva du enn gjør, prøv det på forhånd!Hold varmen før start
Det er verken vanlig eller nødvendig med en lang og slitsom oppvarming før et maratonløp. Likevel kan det bli litt venting der du må stå rett opp og ned i startområdet uten mulighet for å ta av noe mer tøy.

Vårt tips er å holde varmen ved å ta på deg en gammel t-skjorte eller langermet genser der du har klippet hull til startnummeret. Velg i så fall et plagg du ikke er redd for og som du kan kaste av deg når du kjenner at du er varm nok.

Sports-bh til jentene og plasterlapp til gutta
En god sports-bh er obligatorisk for jentene. Ultimate Run Bra fra Shock Absorber er laget for løping og gir maksimalt med støtte. Gutta kan sette en plasterlapp på brystvortene for å beskytte mot gnaging og irritasjon fra t-skjorte eller singlet.


For gutta kan det være lurt å sette en liten plasterlapp på brystvortene for å beskytte mot gnaging, eventuelt kan du smøre på en antifriksjonsstick, som nevnt i forrige punkt.


Svettebånd eller hansker til å tørke svette
Hansker kan være smart å løpe med. Bruk dem til å tørke svette eller til å regulere temperaturen om du blir kald, og putt dem bak i bukselinningen når du ikke trenger dem. Er du mer plaget av svetten kan et svettearmbånd være tingen. Hvis du plages av sviende svette i øynene er litt Vaselin i pannen også et godt tips!

Hansker kan være smart å løpe med. Bruk dem til å tørke svette eller til å regulere temperaturen om du blir kald.Løpebriller og/eller caps

Noen gode sportsbriller er alfa omega hvis du vet at du sjeneres av sol, sterkt lys eller vind. Se noen av våre modeller her. En caps i riktig materiale kan hjelpe mot sol, solbrenthet og kan også dynkes i vann om du vil kjøle deg ned (prøv selv, det funker!).Ekstra drikke
Det kan være lurt å løpe med eget drikkebelte. Dette er spesielt viktig om du skal løpe maraton i varmt og/eller fuktig klima, på et sted du ikke kan stole 100 % på arrangørenes drikkestasjoner eller frykter at det er for få drikkestasjoner. Ekstra vekt rundt midjen betyr uansett ikke like mye for energiforbruket som ekstra vekt på føttene.


Lykke til!