Nettbutikken
Informasjon og inspirasjon
Terrengløping

Terrengtips

Klar for terrenget, men usikker på hva slags økter du kan kjøre? Vårt tips er å bruke omgivelsene til å sette sammen varierte og morsomme økter. Her er noen forslag.

Terreng kan være så mangt, fra relativt ukomplisert underlag til det aller mest utfordrende. Er du nybegynner i terrenget, så begynn med de enkleste løypene først. Målet er full kontroll på hvor du setter beina og å holde farten oppe også i nedoverbakkene. Etter hvert får du mer styrke i ankler og legger, koordinasjon og balanse skjerpes, og du kan prøve deg på mer utfordrende terreng. Begynn på stier og i lysløypetraseer, deretter i litt mer kupert terreng og til slutt på mer ujevnt underlag. Senere kan du oppsøke en alpinbakke og øve på nedoverbakkeløping.

Husk å se mer enn ett skritt frem når du løper. Bruk øynene aktivt og let etter det beste veivalget. Og bruk armene! Armene er med på å bestemme frekvensen på beina, akkurat som på asfalten. Ikke løp passivt og forsiktig, men ha et bestemt og hardt fotisett. Da er risikoen mindre for at du faller eller tråkker over. Du kan gjennomføre de samme øktene i terrenget som langs veien. Pulsen varierer selvsagt etter hvor fort du løper, men også etter hvordan terrenget er formet. I terrenget jobber du med kondisen nesten uten at du merker det!

Før du går i gang, må du være sikker på at du har sko du kan stole på. Godt grep er viktig!

1. Løp i myra

Å løpe i våt myr setter store krav til utholdenheten, i tillegg til styrken i beina. I bløtmyra får du god trening som er skånsom for beina, og vi kan garantere at pulsen stiger fort.

2. Løp oppover

I oppoverbakkene trener du funksjonell løpsstyrke i beina samtidig som du trener hjertet og utholdenheten. Her må du virkelig løfte beina og bruke hofteleddsbøyerne for å komme deg opp. Dermed får fremsiden av lårene kjørt seg godt.

3. La terrenget styre intensiteten

Naturlig intervall er en super økt å kjøre i terrenget. Velg variert terreng som går mye opp og ned og hold samme farten hele veien. Da får du automatisk høyere intensitet i motbakkene og kan slappe av når det går nedover. Å løpe fort i terrenget er lettest når underlaget er oversiktlig. Så velg et sted der du har sikt fremover og vet at det ikke er store hull der du setter ned foten. Her er det viktig med godt grep. Bruk sko du stoler på og som holder foten på plass.

4. Løp rolig

Terrenget er et supert sted å legge den rolige langturen. Pust inn den friske lufta og nyt omgivelsene. Når bakkene blir for bratte eller for lange, setter du bare ned tempoet.

5. Tren balanse og koordinasjon

Hopp litt fra stein til stein. Balanser på en trestamme. Løp sikk-sakk mellom trærne. I terrenget er det supert å utfordre balansen. Kanskje glemmer du til og med at du er sliten når du varierer løpingen på denne måten.

6. Test formen

Hvorfor ikke lage en kort testløype slik at du kan sjekke formen jevnlig? Da vil det være enkelt å se forbedringer. Lager du en løype som tar deg ca. 5-10 minutter, kan du løpe to eller flere runder sammenhengende på en hardøkt. Testløypa kan du lage på en rolig treningstur eller mens du varmer opp til den første testen. Du kan også velge deg ut en skikkelig motbakke. Ta rundetider, se om formen har blitt bedre og sjekk hvor god du er til å disponere kreftene.

TERRENGSKO TIL DAME
TERRENGSKO TIL HERRE