Nettbutikken
Informasjon og inspirasjon
løper hviler etter trening

Stølhet og tøying

Er du støl, kan du se det som et tegn på en effektiv treningsøkt eller at du har brukt andre muskler enn du pleier. Det er ikke farlig og vil normalt forsvinne i løpet av noen dager eller en uke.

Under hard trening oppstår det små sår og skader i musklene. De små blodårene i musklene blir skadet, og blod siver ut i musklene, noe som fører til hevelse og smerter. Stølhet oppstår og musklene kjennes ømme og stive.Hjelper det å tøye?


Når du tøyer, forlenges muskelen og blodsirkulasjonen øker. De små sårene og skadene muskelen allerede har, vil forverres, og den økte blodsirkulasjon fører til ytterligere hevelse. Det er ikke farlig å tøye, men det gjør deg ikke mindre støl, og du risikerer faktisk at det tar lengre tid før stølheten forsvinner.


Bedre bevegelighet, i det minste


Den eneste veldokumenterte effekten av tøying er bedre bevegelighet. Driver man med en idrett som krever stort bevegelsesutslag, som for eksempel svømming og turn, er god bevegelighet viktig for å prestere. Forskning viser imidlertid at høy bevegelighet kan ha en negativ effekt på løpsøkonomi.

Ønsker du likevel å bli mer bevegelig, bør du benytte anledningen mens kroppen er god og varm, men ikke tøy ut når du har drevet uvant eller hard fysisk aktivitet.

Vanligvis forkortes musklene når de brukes. Dette kalles konsentrisk muskelarbeid. Noen bevegelser er ikke konsentriske, men eksentriske. En eksentrisk muskelaktivitet kan for eksempel være å gå nedover en bratt bakke. Da holder musklene på forsiden av lårene igjen for å hindre knærne i å «knekke» sammen. Musklene blir ikke forkortet, tvert om, de blir forlenget. Dette kalles eksentrisk muskelarbeid, og det gjør deg mer støl enn konsentrisk muskelarbeid.KONSENTRISK – EKSENTRISK
Når musklene trekker seg sammen, jobber de konsentrisk. Når de holder igjen og bremser, jobber de eksentrisk.Hvordan blir jeg mindre støl?


Ønsker du å unngå stølhet, er den beste oppskriften å trene jevnt og ikke øke intensiteten drastisk. Jo bedre og mer allsidig trent du er, desto mindre er sjansen for å bli skikkelig støl. Å bli støl når du har tatt deg skikkelig ut, er likevel ikke til å unngå. Er aktiviteten uvant nok, kan du bli støl av nesten hva som helst. Du kan trygt trene selv om du er støl, men trener du hardt kan også det føre til at det tar lengre tid før stølheten forsvinner.


Hvordan tøyer jeg?


Skal du tøye, bør du som nevnt benytte anledningen mens kroppen er god og varm, men du bør ikke tøye ut når du har drevet uvant eller hard fysisk aktivitet. Det er de musklene du har brukt mest som er viktige å tøye. En løper vil sjelden ha behov for å tøye underarmene. Fokusér på legger, lår og hofteleddsbøyer. Pust ordentlig, bruk god tid på hver muskelgruppe og kjenn at det strekker skikkelig. En grei huskeregel er å holde tøyestillingen i tjue sekunder eller mer.

Tekst: Veslemøy Hausken Sjöqvist