Nettbutikken
Informasjon og inspirasjon
Mann løper på grusvei

Jeg vil, jeg vil og jeg får det til!

Halvveis i nybegynnerprogrammet oser det både mestringsfølelse og vilje til å gjennomføre fra løpespirene - ispedd litt indre motstand og en vond legg.

Mestring forutsetter tålmodighet. Både til progresjon, men også tålmodighet til nye vaner. Å ta seg tid til å gjennomføre er viktig når nye ting skal forseres og mestring blir en gulrot til videre fremdrift og motivasjon. Etter uker med standhaftighet opplever Nina stort sett å glede seg til treningene i stedet for å lete etter unnskyldninger til å gjøre andre ting.

- Jeg har fortsatt noen diskusjoner med meg selv i forhold til om jeg skal ut og trene eller ikke. Av og til også om hvorfor i all verden jeg har blitt med på dette her, men det blir færre og færre, sier hun lurt.

Åse Marie synes også løpeprogrammet går overraskende greit. Som skeptikeren i firkløveret venter hun på en fullstendig kollaps, men prøver å ha lav terskel på både fart og gjennomføring. Det bør holde kollapsen på en armlengdes avstand, for mestring og mersmak vinner lett mot litt indre motstand

- Jeg begynner å kjenne litt på mestringsfølelsen og det er ganske gøy. Mannen min så en bedring i skiformen og mente det måtte handle om løpingen. I tillegg kjennes det ut som at annen trening går noe lettere. Det gir mersmak, sier Åse Marie.

Mona erfarer at nybegynnerprogrammet gir den progresjonen som skal til, hvor det uke etter uke legges nytt grunnlag for fremtidige økter. Det gir motivasjon til å fortsette og opplever ny mestringsfølelse hver gang hun holder løpsintervallen ut, enten det er 1 minutt eller 4 minutter.

- Jeg har veldig ofte lyst til å gå ut og løpe. Jeg kjenner i kroppen at jeg vil bevege meg. Å finne løpegleden og evnen til å løpe kunne bedre enn det jeg gjør i dag, motiverer meg, svarer Mona på spørsmålet om hvordan det står til med motivasjonen.

Mens damene har kommet seg halvveis gjennom nybegynnerprogrammet uten skader eller bakholdsangrep på viljen, har Knut Erik vært uheldig og pådratt seg en vond legg. Med alternativ trening de siste to ukene skal han nå forsiktig prøve seg frem og fortsette der han slapp, men lever godt med at damene ligger et hestehode foran når det gjelder løpeprogresjonen.

- I forhold til gjennomføring og veien videre så er jeg 100% sikker på at «gamle» meg hadde glatt funnet sofaen nå når det ble en skade. Versjon 2.0 har trent alternativt, er nysgjerrig på nye treningsformer og er ikke redd for å prøve nye aktiviteter, sier Knut Erik.

Løpespirer

Åse Marie
Mona
Knut Erik
Nina
Nybegynnerprogram Löplabbet Nina
Nybegynnerprogram Löplabbet Mona
Nybegynnerprogram Löplabbet Åse Marie Brooks Glycerin
Nybegynnerprogram Löplabbet Åse Marie Mølle

Det finnes mye motivasjon i godt utstyr

Når påstanden vår om at det finnes mye motivasjon i godt utstyr støttes av løpespirene lukter det sannhet av den påstanden. Klær som er tilpasset løping med god bevegelighet og høy evne av svettetransport gjør det mer behagelig å fortsette treningen etter at du blir svett. Ull er et godt alternativ for de rolige øktene året rundt. Både som mellomlag i vintersesongen og som eneste lag når temperaturen stiger ute.

- Devold Running trøyen er så lett at du merker nesten ikke at du har den på deg. Samtidig gir den nok varme til at det holder med en tynn jakke over, sier Nina og legger til

- Når det har vært på det kaldeste har jeg også tatt Devold T-skjorten under.

Knut Erik har stort sett kjørt alle øktene frem til skaden utendørs og med godt trøndersk vintervær har han blitt stor fan av kombinasjonen ulltrøye fra Devold og Gore R7 Partial GTX jakke.

Åse Marie er på sin side mer komfortabel med mølla på treningssenteret enn verden utenfor og drar frem Brooks Glycerin GTS 20, samt Elite Lab tightsen som sine favoritter. Men med gode løpeklær og ingen unnskyldninger gjennomførte hun sin første uteøkt forrige uke

- Tror aldri jeg hadde kommet meg ut uten riktig utstyr, da ville det vært for mange hensyn å ta.

I småskauen på Hamar har VJ Ultra blitt en fast følgesvenn og er en klar favoritt, tett opptil Shock Absorber Ultimate Run Bra om Mona må velge. Hun innrømmer det virket unødvendig å tilføye en ny sports-BH i skuffen, men som lydhør nybegynner har hun holdt seg til anbefalingen og nå er det ingen vei tilbake. Shock Absorber Ultimate Run Bra er heretter fast bekledning på løpeturen. Sammen med Devold Running ulltrøye. Og Dæhlie Athlete jakka. Og Elite Lab tightsen. Og sokkene.

Les mer om løpeklær til nybegynneren i vårmagasinet

Gønner på

Det å prioritere trening i en travel hverdag kan være vanskelig, men all innsatsen du legger ned vil bli belønnet med en sterk kropp, mer energi, bedre humør og søvn da trening stimulerer produksjonen av ulike hormoner som har innvirkning på hvordan vi føler oss. Knut Erik har kloke ord om saken

- Dette tror jeg har blitt den enkleste salderingsposten opp gjennom årene. Det å ha øktene og treningene kjenner jeg på er viktig både i forhold til jobb og privat. Om det er løpeprogrammet eller styrke og squash sammen med kompisen, så er det verdifull egentid.

Han gleder seg til å få mer løping i kroppen fremover, men setter også pris på å ha funnet gruppetimer med styrke, balanse og tøying, som også vil gi han mer glede i løpingen.

Mona ser på løpetreningen som en investering og velger å legge godviljen til

- Selvfølgelig er noen dager tøffere enn andre, og livet skjer. Men om jeg holder en positiv innstilling til løpeprogrammet og bygger på med mestringsfølelse så kommer jeg hele tiden litt lenger. Jeg gønner på!

Se 12-ukers programmet for nybegynnere

Les mer om løpespirene

Drømmen om øm å løpe en mil
Løpeglede 2 Löplabbets nybegynnerprogram
Løpeglede 4 Löplabbets nybegynnerprogram