Nettbutikken
Informasjon og inspirasjon
Løper som knyter på seg løpeskoene

Drømmen om å løpe en mil

Denne våren skal vi følge 4 løpespirer i jakten på løpegleden. Knut Erik, Nina, Mona og Åse Marie har en ting til felles – drømmen om å løpe en mil.

Trening og aktivitet er ikke fremmed for noen av dem, men ingen har knekt koden hvor løping har blitt en venn i hverdagen, fylt med mestringsfølelse og glede i stedet for ubehag og nederlag. Bli med på reisen gjennom nybegynnerprogrammet!

Jakten på løpegleden

Knut Erik er en nyfrelst mosjonist som lyser av iver for det han sier har vært, og er en real livsstilsendring. Sammen med en venn startet han med spinning og squash i oktober. Nå står løpegleden for tur.

Nina har som mange andre gode intensjoner hvert år. Stor pågangsmot på nyåret som svinner hen med snøen, mens hun henger fast ved håpet at det ennå er tid for å finne løpegleden, før den kveles av høstmørket, og tar samme runden neste år. På jobb bygger Nina samhold og får folk til å gå utenfor konfortsonen.

- Jeg har snakket så mye om å tørre å gjøre nye ting og tenkte jeg skulle gå foran med et godt eksempel, sier Nina om jakten på løpegleden.

Som motivasjon står det å kunne avtale en løpetur med venninnen høyt, men også det å komme seg ut, uansett vær, uavhengig av om det er skog, vei eller langs sjøen, høre på musikk eller podkast og la tankene fare. Der er firkløveret ganske samstemte.

Mona trener styrke hvor det er full fokus på teknikken og jobben som skal utføres når hun har time med PT eller tar en økt alene. Hun har lyst å knyte på seg et par løpesko og bruke kroppen mens hodet kan pusle med sitt.

- Jeg tror jeg går glipp av noe, svarer hun når vi spør om hvorfor løping. Vi er selvsagt ikke uenig!

Åse Marie har lenge avskrevet løping fordi hun mener hun ikke er bygget for det. Trygt gjemt bak astmaen har hun tatt nederlaget før start. Men den tid er forbi. Nå skal de positive tankene om at det er mulig å trene opp løping som mye annet være stemmen i hodet.

- Jeg vi at løping skal være en plausibel treningsform på lik linje med andre treningsformer. Har egentlig lyst til å sikte høyt og si at det skal være den foretrukne, sier Åse Marie.

Løpespirer

Åse Marie
Mona
Knut Erik
Nina
Nybegynnerprogram Löplabbet
Nybegynnerprogram Löplabbet
Nybegynnerprogram Löplabbet
Nybegynnerprogram Löplabbet

Førstereis på Löplabbet

Det er ikke bare drømmen om mila denne gjengen har felles, ingen av de har satt sine ben på Löplabbet tidligere. Med forestillinger om at det kun er for løpere på et høyere nivå som har utbytte av et besøk på Löplabbet fikk våre løpespirer erfare annet.

- Jeg fikk meg en ordentlig overraskelse når jeg kom dit og ble møtt av Bjørn på Löplabbet Sandvika. Han var så nedpå, flink til å forklare og finne riktige sko som passet perfekt, sier Nina.

Alle har gjennomført Löplabbet-testen hvor det ses på fotstilling før en 3D-skanner gir nøyaktige mål på lengde og volum. Deretter er det opp på mølla for å se på hvordan hele løpesteget er, fra hoften og ned.

- Jeg ble veldig positivt overrasket over hvor bra den testen var. Fra å løpe med vanlige sko, til å finne de som passet til mine ben og løpesteg. Det å filme det og se de opp mot hverandre var gøy. Man hører at utstyret har mye å si, men at det kan utgjøre en så stor forskjell hadde jeg ikke trodd. Fra å falle innover med vanlige sko, til å løpe rett med andre sko er imponerende, fortsetter Nina.

Mona synes det var fint å teste skoene på mølla og opplevde stor forskjell på å gå i de ulike løpeskoene, kontra å løpe med dem. Hun har planer om å legge flere av løpeturene ut i skogen og testet ulike terrengsko. Noen føltes myke og gode å gå med, men klumpete å løpe med. Derimot virket VJ Ultra 2 litt stivere i overdelen ute på gulvet, men opplevdes bedre å løpe med. På spørsmålet om det opplevdes ubehagelig å skulle løpe på mølla i butikken, svarer Mona

- Nei, det tenkte jeg ikke på. Følte meg så ivaretatt at det å løpe på mølla i en butikk midt i Oslo sentrum var helt naturlig der og da.

Knut Erik har behov for en godt dempet mengdesko, samt sko til terreng med hovedvekt på sti og skogssti. Han forelsker seg umiddelbart i Brooks Ghost 15 wide. Han tror han er Hoka-fan, men etter å ha prøvd Speedgoat 5, funnet de henholdsvis for smale pakkes det ut en Brooks Caldera 6 og Knut Erik er solgt. Theresa på Löplabbet Lade tar frem Saucony Triumph 20 wide for å vise et alternativ til Ghost 15, men han tviholder på at Brooks’a er som fot i hose.

- Jeg har aldri hatt bedre sko på beina, sier Knut Erik.

Også Åse Marie har fått Brooks Ghost 15 på bena, men opplevde de som litt harde. Viera på Löplabbet Ullevaal finner frem lillebroren, Glycerin GTS 20 og Åse Marie er godt fornøyd med resultatet. Med seg i posen får hun også Saucony Endorphin Speed og blir tipset om å bruke Brooks Glycerin nå i begynnelsen av nybegynnerprogrammet med mye gange, så kan Endorphin Speed 3 komme frem når det blir mer løping i programmet.

Nybegynnerprogram Löplabbet
Nybegynnerprogram Löplabbet

Det er ikke bare løpesko som skal til for å få gode opplevelser. Klær tilpasset aktiviteter med høy intensitet hvor svettetransport er deres viktigste egenskap er også avgjørende. Våre håpefulle har derfor også fått med seg en pen bunke med løpeklær til motivasjon. I løpet av en time har Åse Marie gått fra å hardnakket ment at alle løpeturene blir inne på mølle, godt gjemt fra Oslos gater til å gi uteløping en sjanse.

- Det å løpe ute blant folk er en bøyg, men jeg har blitt overbevist. Med så mye bra utstyr må jeg komme meg ut.

Full av pågangsmot og gode løpesko skal de ta fatt på nybegynnerprogrammet. Vi heier på Knut Erik, Nina, Mona, Åse Marie og alle andre løpespirer på jakten etter løpegleden!

Se 12- ukers programmet for nybegynnere

Bjørn på Löplabbet Sandvika
Nybegynnerprogram Löplabbet
Nybegynnerprogram Löplabbet
Nybegynnerprogram Löplabbet

Les mer om løpespirene

Løpeglede 2 - Löplabbets nybegynnerprogram
Løpeglede 3 - Löplabbets nybegynnerprogram
Løpeglede 4 Löplabbets nybegynnerprogram