Nettbutikken
Informasjon og inspirasjon
Dame løper på bane

baneløping

Banen kan være din beste venn eller din verste fiende, alt etter hvilken form du er i. Ingen andre steder er løpingen mer målbar. Løpingen får en helt ny dimensjon.

BANEN er helt flat og mykere å løpe på enn asfalt. Her er alle slags løpeøkter gjennomførbare, men langkjøringer kan fort bli ensformige og kjedelige. Intervalltrening, derimot, er enkelt og morsomt å gjøre på banen.


DET ER ANNERLEDES å løpe på bane enn på mølle eller vei. På banen løper du gjerne fortere og svingene kan føles uvant. For å venne deg til baneløp kan du begynne med rolige stigningsløp, for eksempel 5 x 100 meter rolige drag.


INTERVALLØKTER er som nevnt supert å kjøre på banen. Intensitet og lengde på dragene bestemmes av målet med treningen. En langdistanseløper vil legge inn andre intervaller i treningen enn en sprinter, og de to utøverne vil ofte løpe i ulik intensitet. Velg økt etter hva du ønsker å oppnå.


SKAL DU SPRINTE bør intensiteten ligge i nærheten av, rett under eller på makspuls. Altså høy intensitet og korte intervaller. For eksempel:
Løp 20 x 80 eller 100 meter og ta i alt du kan. Gå sakte tilbake som pause.


I MELLOM- OG LANGDISTANSE er det vanlig å ligge på terskel i intervallene. Det vil si at du holder den høyeste farten du klarer uten å få melkesyre og bli pinnestiv i kroppen. En mellomdistanseløper legger ofte inn en del kortere drag med høyere intensitet, mens en langdistanseløper løper lenger.

Løp intervaller på 400 meter med gode pauser imellom. Løp så mange du klarer – og gjerne en til.
Pyramideintervaller: Løp 100-200-300-300-200-100 meter med pauser der du går i 50 eller 100 meter.
Langdistanse: Løp to eller flere 1000– eller 2000–metere i terskelfart med gode pauser imellom.
Test gjerne formen igjen etter noen uker.


PIGGSKO for baneløp er ikke for nybegynneren. De er bygget opp annerledes enn vanlige løpesko og krever en annen styrke og teknikk. For de aller fleste vil vanlige løpesko fungere bra, men det blir nok morsommere å løpe med et par lette og responsive konkurransesko laget for fart. Husk bare at slike sko krever tilvenning om du ikke er vant til dem.


TIPS for deg som skal begynne med piggsko, kan overgangen være stor hvis du aldri har utsatt føttene dine for tynne og lette sko. Start med å løpe noen korte intervaller i gresset eller på sand i sokkelesten. Du vil merke at det er lettere å ha et naturlig steg der du lander lenger frem på foten, samtidig som du aktiviserer musklene som trengs for en slik teknikk.

Se vårt utvalg av piggsko!