5 elementer i god løpeteknikk

Med bedre teknikk løper du mer effektivt og mindre skadeutsatt. I tillegg blir det morsommere å løpe. Vi viser deg hvordan.

Da barfotbølgen traff oss i 2010 var det lite snakk om løpeteknikk for mosjonister. Nå ser flere og flere nytten av god teknikk. Det handler om å sette kroppen i stand til å dempe og stabilisere steget selv. Da kan du bruke smidigere og morsommere sko.

De fleste mosjonister lander på samme måte i et løpesteg som når de går, med hælen først, langt foran kroppen. Da blir støtet mot bakken hardere og pronasjonsbevegelsen i ankelen blir kraftigere. Hvis du overpronerer – altså faller mye inn i ankelleddet – og i tillegg lander på hælen, kan det være at du trenger stabiliserende løpesko for å korrigere denne bevegelsen. Lander du derimot med foten under kroppens tyngdepunkt, blir landingen mykere og du kan bruke smidigere og morsommere løpesko med mindre stabilitet. For å løpe på denne måten er det 5 ting du må tenke på:

1. Utgangsposisjon – god holdning

«Stand tall» kaller de det i USA. Stå med lett bøy i knærne og anklene. Løft opp armene over hodet slik at hoften kommer frem. Hold blikket fremover. Len deg lett forover og kjenn at du balanserer på forfoten og nesten faller framover. Dette er utgangsposisjonen din.

2. Det kontrollerte fallet

Nå skal du utnytte tyngdekraften og skape et kontrollert fall. Stå i utgangsposisjon og len deg forover. Hvert eneste løpesteg skal være et kontrollert fall. Da øker sjanen for at du lander med foten under kroppen.

3. Høyere frekvens – flere steg og kortere skritt

Høy nok frekvens er helt nødvendig for å klare å lande med foten under kroppens tyngdepunkt – og det enkleste tipset for å få en bedre teknikk. Rundt 180 steg i minuttet, 3 pr sekund, er en god tommelfingerregel. Det kan virke raskt, men det er fullt mulig hvis du korter ned på skrittlengden. Også på rolige turer er dette mulig hvis du er bevisst. Last ned en metronom på mobiltelefonen din og bruk den som rettesnor til du finner rytmen og blir vant til den.

TIPS! 
Hører du på musikk mens du løper? Flere musikkstreamingsprogrammer har egne spillelister der tempoet er 180 bpm. Følger du takten i musikken, holder du en frekvens på 180 steg i minuttet.

4. Retning og armbruk

Armsvingen din er viktig, den kan brukes aktivt til å justere og holde oppe frekvensen på steget ditt. Bruk blikket ditt for å holde på utgangsposisjonen din. Knytt hendene lett, hold armene i 90 graders vinkel i albuleddet og la armene pendle rett fram og tilbake. Det er viktig at armene ikke svinger sideveis, da vil overkroppen følge etter og du får en rotasjon i overkroppen. Unngå så stor armsving at hendene kommer bak kroppen eller albuene foran kroppen.

5. Kneløft

Løfter du knærne høyere øker du sjansen for at du klarer å lande med foten under kroppen. Tenk at foten skal gå i en sirkulær bevegelse, som et hjul. Klarer du det har du funnet flyten og det meste vil gå lettere. 

Jobb med teknikken i stigningsløp først

Dette er noen enkle arbeidsoppgaver. I starten er det lettest å gjennomføre teknikkendring i stigningsløp. Avslutt hver langtur med 4-8 stigningsløp på ca 100 meter. Du starter opp rolig og øker til ca 80 % av maksfart. Stigningsløp løser opp den monotone langkjøringsfarten og bedrer teknikken din.

Tåhev, viktigere enn noen gang

Husk også at når du lander på denne måten, så krever det mer av leggene dine. De trenger å styrkes. Og den beste måten å gjøre det på er med tåhev. Se video av øvelsen her. 

Löplabbets teknikkurs

Trenger du mer hjelp til å få en bedre løpeteknikk, så kan du melde deg på et av Löplabbets teknikkurs. Vi holder slike kurs i alle våre butikker, både vår og høst. Les mer her.

RELATERT KUNNSKAP
Løpeteknikk
Naturlig løping
Løpeteknikk
Hva er dropp?
Løpeteknikk
Ta tåhev!

Slik tester vi deg

Testen vår er vesentlig for at du skal få optimale sko.